ΚεντρικήΥγεία

Τα οφέλη των αντιδιαβητικών φαρμάκων για τα ούλα

24\9/2024

Ερευνητές στην Ιαπωνία διαπίστωσαν θετική αλλαγή των δεικτών της υγείας των ούλων μετά τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής σε άτομα με διαβήτη.

«Η συνεργασία της ιατρικής και οδοντιατρικής περίθαλψης στα αρχικά στάδια του διαβήτη, μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πρόληψη της εμφάνισης και της εξέλιξης της περιοδοντικής νόσου στους διαβητικούς ασθενείς», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Masae Kuboniwa, αναπληρώτρια καθηγήτρια προληπτικής οδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Οι σχέσεις μεταξύ της περιοδοντικής υγείας, των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη έχουν επιβεβαιωθεί εδώ και καιρό.

Στη νέα δοκιμή, η Kuboniwa και οι συνεργάτες της υπέβαλαν 29 άτομα με διαβήτη τύπου 2 σε εντατική θεραπεία δύο εβδομάδων με αντιδιαβητικά φάρμακα. Κανένας από τους ασθενείς δεν έλαβε οδοντιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η φαρμακευτική αγωγή δεν ενίσχυσε μόνο τα επίπεδα της γλυκοαλβουμίνης -ενός δείκτη ελέγχου του σακχάρου στο αίμα- αλλά μείωσε και αυτό που είναι γνωστό ως Περιοδοντική Φλεγμονώδης Επιφάνεια (PISA), ένα δείκτη φλεγμονής των ούλων.

Η βελτίωση των βαθμολογιών PISA των ούλων, προκάλεσε βελτίωση της ροής του αίματος σε όλο το σώμα και υποχώρηση της νευροπάθειας.

«Η μελέτη δείχνει ότι η βελτίωση της περιοδοντικής νόσου σε διαβητικούς ασθενείς απαιτεί όχι μόνο περιοδοντική θεραπεία αλλά και έγκαιρη διαχείριση του διαβήτη», δήλωσε η Kuboniwa.

Τα νέα ευρήματα «αναμένεται να συμβάλουν στην κατανόηση των μηχανισμών που διέπουν τη σχέση διαβήτη και περιοδοντικής νόσου», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Diabetes, Obesity and Metabolism.

Πηγήhttps://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Και την Πέμπτη τοπικές χιονοπτώσεις και παγετός

xristiana

Φιλανθρωπική Συναυλία Αγάπης Στο ΚΑΠΠΑ Περαίας

xristiana

Ένας Ελληνάρας…. μπογιατζής στον Παράδεισο!

xristiana