ΚεντρικήΥγεία

Τα 7 έξυπνα σνακ που βοηθούν στην απώλεια βάρους, ρίχνουν το σάκχαρο και ωφελούν το έντερο

23\9/2024

Όλοι λατρεύουμε ένα εύκολο και νόστιμο σνακ ανάμεσα στα γεύματα, Αυτό που τρώμε, όμως, μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην υγεία μας. Γι’ αυτό, οι ειδικοί φροντίζουν σε κάθε ευκαιρία να μάς παρουσιάζουν τα τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώνουμε ως σνακ για να ενισχύουμε ταυτόχρονα τη λειτουργία του οργανισμού μας. Εδώ είναι 7 έξυπνα σνακ που ωφελούν την υγεία.

Χαρακτηριστικό είναι πως μια μελέτη διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο των ανθρώπων ακυρώνουν τα οφέλη των υγιεινών γευμάτων λόγω των κακών επιλογών σνακ και ένας στους τρεις τρώει περισσότερα από δύο σνακ την ημέρα. Επομένως, οι πιο θρεπτικές επιλογές στα σνακ μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.

«Το σνακ μπορεί να είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να καλύψετε τις διατροφικές σας ανάγκες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αλλά όλα εξαρτώνται από το τι επιλέγετε να φάτε», σημειώνει μιλώντας στην Express UK η Sammie Gill, διαιτολόγος και εκπρόσωπος του British Dietetic Association.

«Στα καταστήματα μπορεί να είναι δύσκολο να βρεις κάτι υγιεινό. Γι’ αυτό να είστε προετοιμασμένοι: αγοράστε σνακ εκ των προτέρων και πάρτε τα μαζί σας για να μην πεινάσετε και να καταναλώσετε το λάθος πράγμα», προσθέτει ο διατροφολόγος Bex Prade.

Τα 7 έξυπνα σνακ που ωφελούν την υγεία

  1. Ελιές
  2. Ποπ κορν
  3. Χούμους
  4. Μαύρη σοκολάτα
  5. Κολοκυθόσπορος
  6. Καρύδια
  7. Αυγά

1. Οι ελιές μειώνουν το σάκχαρο

Είτε πράσινες είτε μαύρες, οι ελιές είναι γεμάτες με θρεπτικά συστατικά. «Οι ελιές είναι πλούσιες σε μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στην προστασία από καρδιακές παθήσεις και πλούσιες σε βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών», σημειώνει ο Prade. Ωστόσο, νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι ελιές θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

«Η μελέτη ανακάλυψε ότι το ελενολικό οξύ, μια φυσική ένωση στις ελιές, μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το ελενολικό οξύ δρα στο έντερο για να απελευθερώσει μεταβολικές ορμόνες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», εξηγεί η Gill.

Ιδανική μερίδα: 50 γρ

2. Το ποπ κορν είναι καλό για την υγεία του εντέρου

Ξεχάστε το ζαχαρούχο ποπ κορν του κινηματογράφου. Το απλό, σπιτικό ποπ κορν θα μπορούσε να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου σας. «Το ποπ κορν είναι ολικής αλέσεως και πλούσιο σε φυτικές ίνες, που το κάνει καλό για την πέψη. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ανθεκτικού αμύλου, ενός πρεβιοτικού που τροφοδοτεί τα υγιή βακτήρια που βρίσκονται στο παχύ έντερο», αναφέρει ο Prade.

Ιδανική μερίδα: 25 γραμμάρια ποπ κορν (τρία φλιτζάνια)

3. Το χούμους μειώνει την πρόσληψη θερμίδων

Μια μελέτη έχει προτείνει ότι η κατανάλωση χούμους το απόγευμα μειώνει τα βραδινά σνακ, μειώνοντας την πρόσληψη θερμίδων κατά 250 κάθε μέρα. Το χούμους παρασκευάζεται από ρεβίθια, τα οποία είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικής πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

«Οι φυτικές ίνες και οι πρωτεΐνες σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, επειδή διεγείρουν τις ορμόνες του εντέρου που επηρεάζουν το πόσο ικανοποιημένοι νιώθετε. Αυτό βοηθά στον περιορισμό της όρεξης, μειώνοντας πιθανώς την πρόσληψη θερμίδων», εξηγεί η Gill.

Ιδανική μερίδα: 50 γρ

4. Η μαύρη σοκολάτα μειώνει την όρεξη

Τα νέα για όσους αγαπούν τη σοκολάτα είναι καλά. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας θα μπορούσε να σας κάνει να πεινάτε λιγότερο. Ωστόσο, και οι δύο ειδικοί συμφωνούν ότι η σοκολάτα πρέπει να είναι μαύρη και όχι γάλακτος για να προσφέρει οφέλη για την υγεία.

«Η μαύρη σοκολάτα μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε λιγότερο πεινασμένοι καθώς επηρεάζει την ορμόνη της όρεξης, τη γκρελίνη. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη διαπίστωσε ότι η μυρωδιά της μαύρης σοκολάτας ήταν αρκετή για να μειώσει την όρεξη», λέει η Gill.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει τη σωστή σοκολάτα. Προτιμήστε μαύρη σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 75% κακάο. Και τρώτε με μέτρο καθώς εξακολουθεί να περιέχει αρκετή ποσότητα ζάχαρης. «Επίσης, αν συνδυάσετε τη μαύρη σοκολάτα με κάτι που περιέχει φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, όπως μια μικρή χούφτα ξηρούς καρπούς, δεν θα αυξήσετε το σάκχαρο στο αίμα σας», λέει ο Prade.

Ιδανική μερίδα: 28 g

5. Ο κολοκυθόσπορος βοηθά τον ύπνο

Σύμφωνα με το  Sleep Charity, το 40% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου. Θα μπορούσε λοιπόν μια χούφτα κολοκυθόσπορος πριν τον ύπνο να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε; «Οι σπόροι κολοκύθας περιέχουν τρυπτοφάνη. Αυτό το απαραίτητο αμινοξύ μετατρέπεται σε σεροτονίνη και μελατονίνη, που είναι σημαντικά για τη ρύθμιση του ύπνου», εξηγεί ο ειδικός.

«Η μελατονίνη είναι αυτή που λέει στον εγκέφαλό σας ότι είναι ώρα για ύπνο. Ωστόσο, για να βελτιστοποιήσετε τον ύπνο, το να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ και να διατηρείτε το δωμάτιό σας δροσερό και σκοτεινό επίσης θα βοηθήσει», προσθέτει η Gill.

Ιδανική μερίδα: 30 g (¼ φλιτζάνι)

6. Τα καρύδια διατηρούν τη γνωστική λειτουργία

Είναι γνωστό ότι οι ξηροί καρποί έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι τα καρύδια θα μπορούσαν να είναι ενισχυτικά του εγκεφάλου. «Τα καρύδια είναι μια εξαιρετική χορτοφαγική πηγή αντιφλεγμονώδους άλφα-λινολενικού οξέος (ALA) -ένας τύπος ωμέγα 3 λιπαρού οξέος», εξηγεί η Gill.

Τα υψηλά επίπεδα ALA μειώνουν το οξειδωτικό στρες, ενώ η βιταμίνη Ε και οι πολυφαινόλες είναι προστατευτικά. Αυτό μειώνει τη φλεγμονή, η οποία είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου.

Ιδανική μερίδα: 28 γρ (14 μισά καρύδια)

7. Τα βρασμένα αυγά εμποδίζουν την απώλεια μυών

Η απώλεια μυϊκής μάζας συμβαίνει φυσικά καθώς μεγαλώνουμε, κάτι που με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μειώσει την κινητικότητα και τη δύναμη. Αλλά η έρευνα έχει δείξει ότι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα αυγά μπορεί να το αντιμετωπίσει.

«Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να υποστηρίξει τη μυϊκή μάζα σε μεγαλύτερη ηλικία και τα αυγά περιέχουν αμινοξέα, τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Συγκεκριμένα, περιέχουν λευκίνη, η οποία είναι σημαντική για τη σύνθεση των μυών», καταλήγει η Gill.

Ιδανική μερίδα: Δύο αυγά

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Eύκολες και γρήγορες fashion προτάσεις

xristiana

8ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού ‘Αυτισμός-Ελπίδα’

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 28/3

xristiana