ΚεντρικήΥγεία

Πώς πρέπει να μασάτε για να είναι υγιές το έντερο σας και να διατηρήσετε το βάρος σας

21\9/2024

Ένα υγιές έντερο συμβάλλει στην συνολική υγεία του οργανισμού συμπεριλαμβανομένης και της ψυχικής υγείας. Και μόνο αυτός, είναι ένας σημαντικός λόγος για να κάνετε ότι περνά από χέρι σας για την διατήρηση ενός ισχυρού μικροβιώματος, τρισεκατομμυρίων ωφέλιμων βακτηρίων και χημικών ουσιών που παράγονται στο κατώτερο τμήμα του γαστρεντερικού σας συστήματος.

Η διαιτολόγος Δρ Megan Rossi, Ph.D. γνωστή ως η «βασίλισσα της υγείας του εντέρου», εξηγεί πως μπορεί κανείς να διατηρήσει ένα υγιές έντερο με μία μόνο αλλαγή στην καθημερινότητά του.

Τι πρέπει να κάνουμε για να μείνει υγιές το έντερο μας

Όπως υπογράμμισαν, όλα περιστρέφονται γύρω από την διατροφή των «σούπερ έξι»: δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηροί καρποί και σπόροι, λαχανικά, φρούτα, όσπρια και βότανα και μπαχαρικά.

«Αν θέλουμε αυτό το ποικίλο φάσμα βακτηρίων στο έντερό μας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι έχει τεράστιες δεξιότητες και υπερδυνάμεις, να διατηρηθεί πρέπει να το ταΐσουμε με αυτές τις διαφορετικές τροφές για να μην πεθάνει και να μεγαλώσει» τόνισε η Rossi.

Η Rossi, ιδρυτής την κλινική The Gut Health Clinic στο Λονδίνο, αποκάλυψε την πιο σημαντική συνήθεια για καλύτερη υγεία του εντέρου.

«Ανεξάρτητα από το τι βάζετε στο στόμα σας, το κλειδί για καλή υγεία είναι να «μασήστε περισσότερο το φαγητό σας. Πραγματικά εξαρτάται μόνο από την πέψη η πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων, καθώς όχι μόνο αρχίζουμε να διασπάμε φυσικά τα τρόφιμα στο στόμα μας, αλλά δίνουμε χρόνο στα ένζυμα του σάλιου μας να διασπάσουν τα χημικά».

Έρευνες έχουν δείξει, ότι όσο περισσότερο μασάμε, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά παίρνουμε από το φαγητό μας, κάτι που είναι καλό για το έντερό μας.

«Μια μελέτη συνέκρινε άτομα που μασούσαν κάθε αμύγδαλο 10 φορές σε σχέση με κάποιους άλλους που τα μασούσαν 40 φορές. Όσοι μασούσαν περισσότερο απορρόφησαν πολύ περισσότερα θρεπτικά στοιχεία από την τροφή τους» υπογραμμίζει η Rossi.

«Είναι δύσκολο να μασάς για πολύ ώρα κάθε μπουκιά που βάζεις στο στόμα σου. Κι εγώ όταν πεινάω πολύ δεν ξεπερνάω τις 6 φορές», παραδέχεται η Rossi και αποκαλύπτει ότι το μυστικό είναι στις 2-3 πρώτες μπουκιές κάθε γεύματος.

Απ’ ότι φαίνεται, εάν ξεκινήσει κανείς να μασάει την τροφή περισσότερο, αποκτά σταδιακά τη συνήθεια να τρώει αργά και πιο σωστά. «Αν κάθε δύο εβδομάδες προσθέτετε ένα επιπλέον ή δύο μασήματα σε κάθε γεύμα σας, τότε στους έξι μήνες, θα πετύχετε αρκετά καλό αριθμό μασημάτων και φυσικά καλύτερης υγείας του εντέρου σας» καταλήγει η Rossi.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι μασάνε περισσότερο τρώνε λιγότερο γιατί τρώνε πιο συνειδητά και αυτό βοηθά να διατηρήσουν το βάρος τους.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ξεκινούν τον Απρίλιο οι εμβολιασμοί κατά της λύσσας

xristiana

Εμβόλιο χωρίς σύριγγα; Ο Μπιλ Γκέιτς ίσως βρήκε τη λύση

xristiana

Μικρασιατικές γεύσεις

xristiana