ΚεντρικήΥγεία

Παιδικό άσθμα: Πόσο μειώνει τον κίνδυνο ο θηλασμός αμέσως μετά τη γέννηση

27/9/2024

«Παρότι η νοσηλεία μετά τη γέννηση διαρκεί μόνο λίγες ημέρες, βάζει τα θεμέλια για την εδραίωση του θηλασμού, ο οποίος μπορεί να επηρεάσει την πορεία της υγείας, όπως το παιδικό άσθμα», δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Laura Placke Ward, συνδιευθύντρια του Κέντρου Ιατρικής του Μητρικού Θηλασμού στο Ιατρικό Κέντρο του Νοσοκομείου Παίδων του Σινσινάτι.

«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία των νοσοκομειακών πρακτικών για την υποστήριξη του αποκλειστικού θηλασμού, καθώς αυτές οι πρώιμες εμπειρίες μπορεί να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη υγεία», πρόσθεσε.

Ενώ είναι γνωστό ότι οι μεγαλύτερες περίοδοι αποκλειστικού θηλασμού μειώνουν τον κίνδυνο άσθματος, τα οφέλη του θηλασμού αμέσως μετά τη γέννηση και πριν η μητέρα και το μωρό φύγουν από το νοσοκομείο, όμως, είναι λιγότερο κατανοητά, σημείωσαν οι συγγραφείς της μελέτης.

«Το μητρικό γάλα είναι η βέλτιστη διατροφή για τα νεογέννητα και τα βρέφη που θηλάζουν έχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης πολλών παιδικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι μεγαλύτερες περίοδοι αποκλειστικού θηλασμού παρέχουν μεγαλύτερη προστασία έναντι του άσθματος, αλλά λίγες μελέτες έχουν αξιολογήσει την επίδραση των προτύπων σίτισης κατά τη γέννηση στο νοσοκομείο στο παιδικό άσθμα».

Στην τελευταία μελέτη, το 81% των 9.649 νεογέννητων έλαβαν λίγο μητρικό γάλα όσο βρίσκονταν ακόμη στο νοσοκομείο, ενώ το 31% έλαβαν αποκλειστικά μητρικό γάλα. Συνολικά, το 5% διαγνώστηκε αργότερα με άσθμα.

Τα βρέφη που έλαβαν μόνο μητρικό γάλα είχαν χαμηλότερο ποσοστό διάγνωσης άσθματος σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν καθόλου μητρικό γάλα ή που δεν έλαβαν αποκλειστικά μητρικό γάλα εκείνες τις πρώτες ημέρες.

Επιπλέον, τα βρέφη των οποίων το πρώτο τάισμα έγινε με μητρικό γάλα, είχαν χαμηλότερο ποσοστό άσθματος σε σύγκριση με εκείνα των οποίων το πρώτο τάισμα δεν έγινε με μητρικό γάλα.

«Το εύρημα αυτό αναδεικνύει την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην υποστήριξη και προώθηση του αποκλειστικού θηλασμού κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής», δήλωσε η Ward. «Εστιάζοντας σε αυτές τις κρίσιμες πρώτες ημέρες, μπορούμε να επηρεάσουμε την υγεία των παιδιών και ενδεχομένως να μειώσουμε τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων όπως το άσθμα».

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Πλημμύρες και κατολισθήσεις «πληγώνουν» την Ινδονησία – Τουλάχιστον 15 νεκροί

xristiana

Προσωπικός Βοηθός Για ΑμεΑ: Ανοιχτή Πρόσκληση Για Ψυχολόγους Στις Επιτροπές Αξιολόγησης

xristiana

Τρέξε με «Χαμόγελο» στο Mykonos Running Festival

xristiana