ΚεντρικήΚοινωνικά

Η Βυζαντινή Ιστορία της Θεσσαλονίκης

26\9/2024

Το Τμήμα Προγραμμάτων & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Α.Π.Θ. και την Ελληνική Ιστορική Εταιρεία συνεχίζει με νέο  3ο κύκλο και στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2024-25 την επιτυχημένη σειρά διαλέξεων για τη βυζαντινή Θεσσαλονίκη.  Σκοπός των διαλέξεων είναι η παρουσίαση στο ευρύ κοινό της πόλης μας άγνωστων πτυχών της λαμπρής ιστορίας της  από εξειδικευμένους στο αντικείμενο επιστήμονες.

Η Βυζαντινή Θεσσαλονίκη είναι αναμφισβήτητα η πρώτη πόλη που έχει τα χαρακτηριστικά της Ευρώπης. Και αυτό, γιατί πρώτη αυτή, όντας ελληνογεννημένη, έχοντας ένδοξο ρωμαϊκό παρελθόν [η ύπαρξη των μνημείων της το αποδεικνύει], πρώτη στην Ευρώπη, η ελληνορωμαϊκή αυτή πόλη δέχθηκε το ευαγγέλιο του χριστιανισμού από τον Απόστολο των Εθνών Παύλο, συμπληρώνοντας έτσι τα στοιχεία που απαρτίζουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

H Θεσσαλονίκη είναι, σχεδόν από την ίδρυσή της, ένα περίλαμπρο αστικό κέντρο, καθώς η κοινωνικοοικονομική, πνευματική αλλά και διοικητική αναφορά της όλης περιοχής την καθιστά σε όλα άξια να συγκρίνεται με την κατεξοχήν Βασιλίδα των πόλεων, την Κωνσταντινούπολη.

Σας καλούμε σε αυτό το συναρπαστικό ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία της Θεσσαλονίκης, και σας ενημερώνουμε για όλο το πρόγραμμα και τις θεματικές του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, ενώ παράλληλα θα γίνεται ιδιαίτερη ενημέρωση και για τις επιμέρους ομιλίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ:
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στον 3ο όροφο του Κέντρου Ιστορίας στις 18.30 – 20.30

Related posts

Ένα κρασί για καλό σκοπό

xristiana

Γιατί οι Κινέζοι περιμένουν με αγωνία την επιστροφή του θηλυκού πάντα «Ya Ya» από τις ΗΠΑ

xristiana

Οι 8 αρχές για υγιή νεφρά

xristiana