ΚεντρικήΥγεία

Γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης – Τι πρέπει να κάνουν

20/9/2024

Μια πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχολόγων αποκάλυψε πως το 41% των γονιών δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις περισσότερες μέρες εξαιτίας του άγχους, ενώ το 48% αισθάνεται εντελώς συντετριμμένο από αυτό.

Οι δυσκολίες, όπως το υψηλό κόστος της φροντίδας των παιδιών, η εκπαίδευση, οι ανησυχίες για την ψυχική υγεία των παιδιών, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να διαχειριστούν το άγχος τους;

Αν και η λύση του προβλήματος απαιτεί δράση και από το κράτος και τους εργοδότες, οι γονείς μπορούν να λάβουν ορισμένα μέτρα, για να προστατεύσουν την ψυχική και σωματική τους υγεία, όπως επισημαίνει στο CNN η Anna Seewald, ψυχολόγος και παρουσιάστρια του podcast «Authentic Parenting».

1. Ρεαλιστικές προσδοκίες

Η κοινωνία ασκεί έντονη πίεση στους γονείς να είναι πάντα ήρεμοι, υπομονετικοί και να μεγαλώνουν παιδιά με πλούσια εξωσχολική δραστηριότητα. Ωστόσο, αυτές οι προσδοκίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι ρεαλιστικές. Είναι σημαντικό οι γονείς να ρίξουν τον πήχη και να κατανοήσουν ότι το να έχουν υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό τους μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και άγχος.

2. Αναθεώρηση της διαχείρισης του χρόνου

Η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να καταναλώνει υπερβολικά πολύτιμο χρόνο χωρίς οι γονείς να το συνειδητοποιούν. Απλά η διαγραφή μιας εφαρμογής μπορεί να απελευθερώσει αρκετό χρόνο και ενέργεια. Επιπλέον, η απλοποίηση των δραστηριοτήτων των παιδιών – όπως η αποφυγή υπερβολικών κοινωνικών υποχρεώσεων – μπορεί να προσφέρει περισσότερη ηρεμία και ελευθερία στους γονείς.

3. Μη ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια!

Οι γονείς μπορούν να ζητήσουν βοήθεια από συγγενείς ή φίλους, ώστε να εξοικονομήσουν λίγο χρόνο. Ακόμα και η ανάθεση ορισμένων καθημερινών υποχρεώσεων, όπως το να πηγαίνει κάποιος άλλος τα παιδιά στο σχολείο, μπορεί να μειώσει το φορτίο τους.

4. Συνδεθείτε με άλλους ανθρώπους

Η απομόνωση είναι ένα κοινό πρόβλημα για πολλούς γονείς. Η κοινωνική επαφή με έναν φίλο μπορεί να προσφέρει πολύτιμη συναισθηματική στήριξη. Ακόμη και μία σύντομη συνάντηση την εβδομάδα με κάποιον κοντινό άνθρωπο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη διάθεση.

5. Ενσυναίσθηση και αυτοσυμπόνια

Η καθημερινή ζωή με παιδιά μπορεί να είναι δύσκολη και είναι εύκολο για τους γονείς να αισθάνονται ανεπαρκείς, όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα σχεδίασαν. Η πρακτική της αυτοσυμπόνιας, δηλαδή η αποδοχή των λαθών και των αδυναμιών με καλοσύνη και χωρίς κριτική, είναι κρίσιμης σημασίας για την ψυχική υγεία των γονιών.

Οι σημερινοί γονείς αντιμετωπίζουν αμέτρητες προκλήσεις, πολλές από τις οποίες απαιτούν συλλογικές δράσεις και πολιτικές αλλαγές. Ωστόσο, με μικρές προσαρμογές και προτεραιοποίηση της φροντίδας του εαυτού τους, οι γονείς μπορούν να ανακουφιστούν από το βάρος και να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις καθημερινές τους δυσκολίες.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΙΝ-ΕΣΑμεΑ: Εκδήλωση για την συμπεριληπτική πολιτική προστασία σε περιπτώσεις κρίσεων

xristiana

Φλεγμονή: Ο «έξυπνος» αισθητήρας που την ανιχνεύει στο δέρμα

xristiana

Σεμινάριο παρασκευής σαπουνιού

xristiana