ΚεντρικήΥγεία

Έρπης ζωστήρας: Γιατρός εξηγεί τα επώδυνα πρώτα συμπτώματα μετά τη λοίμωξη της Demi Moore

21\9/2024

Η Demi Moore έκανε μια εντυπωσιακή μεταμόρφωση για τη νέα της ταινία, αλλά εκτός από την απώλεια 20 κιλών για τον ρόλο, η ηθοποιός αντιμετώπισε επίσης μια επώδυνη λοίμωξη, όπως ο έρπης ζωστήρας. Τώρα, ένας γιατρός εξηγεί τα επώδυνα συμπτώματα που την ταλαιπώρησαν και αυτά στα οποία ο καθένας πρέπει να δώσει προσοχή.

Η Demi Moore υποβλήθηκε σε εξαντλητικές εξετάσεις ενώ γύριζε την τελευταία της ταινία τρόμου “The Substance”, λόγω της μάχης της με τον έρπητα ζωστήρα, όπως αναφέρει το The LA Times. Έτσι, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προσπαθούν να ενημερώσουν το κοινό για τους κινδύνους και τα συμπτώματα της λοίμωξης.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες υπογραμμίζουν, αρχικά, ότι η ασθένεια δεν γνωρίζει ηλικία. Συζητώντας το θέμα, ο Duncan Reid, φαρμακοποιός στο Pharmacy2U, παρέθεσε τα κλασικά συμπτώματα και επέστησε την απαραίτητη προσοχή για αυτήν την πάθηση που παρομοιάζεται με την ανεμοβλογιά.

Όπως εξήγησε, ένα κύριο σύμπτωμα είναι ένας βασανιστικά επώδυνος ερεθισμός του δέρματος: «Ο έρπης ζωστήρας είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλεί επώδυνο εξάνθημα στη μία πλευρά του σώματος, συνήθως στο στήθος ή την κοιλιά, ή μερικές φορές στο πρόσωπο. Ο πόνος μπορεί να είναι συνεχής, θαμπός ή να προκαλεί αίσθηση καύσου και η πληγείσα περιοχή του δέρματος είναι συνήθως τρυφερή».

Τι είναι ο έρπης ζωστήρας

Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, ο έρπης ζωστήρας, μια κατάσταση που προκαλείται από τον ίδιο ιό με την ανεμοβλογιά, μπορεί να επανενεργοποιηθεί αργότερα στη ζωή. Ουσιαστικά, ο έρπης ζωστήρας είναι σαν μια δεύτερη περίοδος ανεμοβλογιάς.

Όσοι δεν είχαν ποτέ ανεμοβλογιά είναι απίθανο να προσβληθούν από έρπητα ζωστήρα, αλλά μπορούν να κολλήσουν ανεμοβλογιά από κάποιον με έρπητα ζωστήρα.

Το εξάνθημα που σχετίζεται με τον έρπητα ζωστήρα μπορεί να μοιάζει με ανεμοβλογιά και μπορεί να εξελιχθεί σε φουσκάλες που σκάνε και ξεφλουδίζουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας επούλωσης.

Άλλα συμπτώματα όπως αίσθημα μυρμηγκιάσματος, πονοκέφαλοι, γενική δυσφορία και πόνος στην περιοχή του εξανθήματος μπορεί να επιμείνουν ακόμη και μετά την εξαφάνιση του εξανθήματος.

«Αν και σπάνια είναι απειλητικός για τη ζωή, ο έρπης ζωστήρας μπορεί να είναι επικίνδυνος για ορισμένες ομάδες, όπως οι έγκυες γυναίκες και όσοι δεν έχουν περάσει ανεμοβλογιά, ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία και μωρά κάτω του ενός μηνός. Εάν έχετε έρπητα ζωστήρα, είναι σημαντικό να το αποτρέψετε μεταδίδοντας τον ιό σε άλλους», προειδοποιεί ο ειδικός και συνεχίζει:

«Μπορείτε να μεταδώσετε τον ιό μέχρι να στεγνώσουν οι φουσκάλες και να ξεφλουδίσουν, γι’ αυτό μην μοιράζεστε πετσέτες, ρούχα ή συμμετέχετε σε δραστηριότητες που περιλαμβάνουν στενή επαφή. Εάν τρέχει υγρό από το εξάνθημα και δεν μπορείτε να το καλύψετε, μείνετε μακριά από τη δουλειά ή το σχολείο».

Πώς αντιμετωπίζεται ο έρπης ζωστήρας

Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα, τα μεμονωμένα συμπτώματα μπορούν να αντιμετωπιστούν με παρακεταμόλη, ιβουπροφαίνη ή κωδεΐνη για ανακούφιση από τον πόνο και κρύες κομπρέσες για να καταπραΰνουν τη δυσφορία του δέρματος.

Μερικοί γιατροί μπορεί να συνταγογραφήσουν αντιιικά φάρμακα για να σταματήσουν τον πολλαπλασιασμό του ιού και να μειώσουν τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων.

Ο φαρμακοποιός συνέστησε, επίσης, να διατηρείτε το εξάνθημα καθαρό και καλυμμένο, να επιλέγετε φαρδιά ρούχα και να αποφεύγετε τις αντιβιοτικές κρέμες που μπορούν να επιβραδύνουν την επούλωση.

«Εάν κολλήσετε έρπητα ζωστήρα, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας το συντομότερο δυνατό, καθώς η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα και τον κίνδυνο οποιωνδήποτε επιπλοκών», καταλήγει.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η ξανθιά, ο πέφτουλας και το… offside!

xristiana

Εορτασμός Της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος Στον Κυπάρισσο

xristiana

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ο κόσμος των φυτών και η ανάγκη προστασίας του

xristiana