ΚεντρικήΥγεία

Άνοια: Μήπως ξεχνάτε ονόματα και που βάλατε τα κλειδιά σας; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε να ανησυχήσετε

22\9/2024

Μήπως ξεχνάτε που βάλατε τα κλειδιά σας και μπερδεύετε τα ονόματα; Ανησυχείτε ότι αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα άνοιας; Ας δούμε τι λένε οι επιστήμονες.

Ο αριθμός των περιπτώσεων άνοιας παγκοσμίως αυξάνεται καθώς οι baby boomers γερνούν, εγείροντας ανησυχίες για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους, τους φροντιστές και την κοινωνία. Ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ στην ηλικία των 45 ετών είναι 1 στους 5 για τις γυναίκες και 1 στους 10 για τους άνδρες .Πότε τα συμπτώματα της απώλειας μνήμης είναι φυσιολογικά και πότε πρέπει να σας ανησυχήσουν;

Η καθηγήτρια γηριατρικής Laurie Archbald-Pannone από το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια έγραψε ένα ενδιαφέρον άρθρο στο The Conversation, στο οποίο απαντά στο κρίσιμο αυτό ερώτημα και διαλύει πολλούς μύθους για την πάθηση.

Η άνοια, η οποία δεν είναι τεχνικά ασθένεια, αλλά ένας όρος για την εξασθενημένη ικανότητα σκέψης, μνήμης ή λήψης αποφάσεων, είναι μια από τις πιο επίφοβες βλάβες της τρίτης ηλικίας.Η συχνότητα εμφάνισης αυξάνεται δραματικά καθώς οι άνθρωποι περνούν τα 90. Περίπου το 5% των ατόμων ηλικίας 71 έως 79 ετών έχουν άνοια και περίπου το 37% των ατόμων ηλικίας περίπου 90 ετών ζουν με αυτήν.Σύμφωνα με τους επιστήμονες η άνοια είναι η απώλεια της γνωστικής λειτουργίας της σκέψης, της μνήμης, του συλλογισμού και των ικανοτήτων συμπεριφοράς σε τέτοιο βαθμό που παρεμβαίνει στην καθημερινή ζωή και τις δραστηριότητες του ατόμου.

Είναι σύμπτωμα άνοιας να ξεχνάτε ονόματα;

Υπήρξαν επίσης πολλές συζητήσεις και αναφορές για την άνοια τους τελευταίους μήνες λόγω των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Κάποιοι ψηφοφόροι αναρωτήθηκαν εάν και οι δύο υποψήφιοι μπορεί να έχουν άνοια.

Αλλά, είναι και αυτή μια δίκαιη ερώτηση; Όταν τίθενται τέτοιου είδους ερωτήματα – προσθέτοντας περαιτέρω στίγμα στα άτομα με άνοια – μπορεί άδικα να απομονώσει περαιτέρω αυτά και όσους τα φροντίζουν. Είναι  \σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η άνοια δεν μπορεί να διαγνωστεί από μακριά ή από κάποιον που δεν είναι γιατρός. Ένα άτομο χρειάζεται λεπτομερή εξέταση γιατρού για διάγνωση. Μερικές φορές, απαιτείται απεικόνιση εγκεφάλου.

Και, το να ξεχνάτε περιστασιακά μια λέξη – ή ακόμα και πού βάζετε τα κλειδιά σας – δεν σημαίνει ότι έχετε άνοια.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι απώλειας μνήμης και μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες, όπως άλλες ιατρικές παθήσεις, πτώσεις ή ακόμα και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, συμπληρωμάτων και οτιδήποτε χωρίς ιατρική συνταγή.Οι ηλικιωμένοι αναρωτιούνται και ανησυχούν για την απώλεια μνήμης που αντιλαμβάνονται στον εαυτό τους και στους άλλους.

Άνοια: Το Νο1 πράγμα που πρέπει να κάνετε στα 40 για να την προλάβετε, σύμφωνα με τους ειδικούς 

Φυσιολογική απώλεια μνήμης

Καθώς μεγαλώνουμε, βιώνουμε πολλές σωματικές και γνωστικές αλλαγές. Οι ηλικιωμένοι έχουν συχνά μείωση στη μνήμη ανάκλησης. Αυτό είναι φυσιολογικό. Ας υποθέσουμε ότι εντοπίσατε κάποιον στο μπακάλικο που δεν έχετε δει εδώ και χρόνια. Ίσως αναγνωρίσετε το πρόσωπο, αλλά να μην θυμάστε το όνομά τους μέχρι αργότερα εκείνο το βράδυ. Αυτό είναι φυσιολογικό, μέρος των αναμενόμενων αλλαγών με τη γήρανση.

Αυτό που πρέπει να σας ανησυχήσει είναι εάν ξεχάσετε το όνομα κάποιου που βλέπετε κάθε μέρα, να ξεχάσετε πώς να φτάσετε σε ένα μέρος που επισκέπτεστε συχνά ή να έχετε προβλήματα με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, όπως το φαγητό, το ντύσιμο και την υγιεινή.

Όταν έχετε προβλήματα με τη μνήμη – αλλά δεν παρεμποδίζουν τις καθημερινές σας δραστηριότητες – αυτό ονομάζεται ήπια γνωστική εξασθένηση. Καλό είναι να σημειώσετε το χρονοδιάγραμμα που συνέβη αυτό. Υπήρξε σταδιακή πτώση; Ή μήπως έγινε ξαφνικά; Θα πρέπει επίσης να το συζητήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να συστήσει το τεστ MoCA ή Γνωσιακής Αξιολόγησης, το οποίο ελέγχει για προβλήματα μνήμης και σας βοηθά να προσδιορίσετε εάν χρειάζεται περισσότερη αξιολόγηση.

Επίσης, το Αμερικανικό Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων απαριθμεί προβλήματα σε αυτούς τους τομείς ως πιθανά σημάδια άνοιας:

  • Μνήμη
  • Προσοχή
  • Ανακοίνωση
  • Συλλογισμός, κρίση και επίλυση προβλημάτων
  • Οπτική αντίληψη πέρα ​​από τυπικές αλλαγές στην όραση που σχετίζονται με την ηλικία

Πιο σοβαρά συμπτώματα άνοιας

Όταν η απώλεια μνήμης παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες, δείτε το γιατρό σας για το τι πρέπει να κάνετε και πώς να βεβαιωθείτε ότι είστε ασφαλείς στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί τύποι σοβαρής απώλειας μνήμης. Η άνοια τείνει να είναι μια αργή εξέλιξη που εμφανίζεται σε μήνες ή χρόνια.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για γερή μνήμη και υγεία του εγκεφάλου – Τι έδειξε νέα έρευνα 

Το παραλήρημα είναι πιο ξαφνικό και μπορεί να συμβεί σε ώρες ή ημέρες, συνήθως όταν έχετε μια οξεία ασθένεια. Η κατάθλιψη μπορεί επίσης να προκαλέσει αλλαγές στη μνήμη, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουμε.

Άνοια και άλλα προβλήματα του εγκεφάλου

Η άνοια τύπου Αλτσχάιμερ είναι ο πιο κοινός τύπος, ακολουθούμενη από την αγγειακή. Έχουν παρόμοια συμπτώματα: σύγχυση, χάσιμο, απώλεια μνήμης στενών φίλων ή οικογένειας ή αδυναμία να κάνουν υπολογισμούς.

Ορισμένες ιατρικές παθήσεις – όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, μπορεί να οδηγήσουν σε συμπτώματα άνοιας και λιγότερο συνηθισμένοι τύποι της πάθησης μπορεί να έχουν διαφορετικά είδη συμπτωμάτων.

Το Αλτσχάιμερ έχει ένα ξεχωριστό σύνολο συμπτωμάτων που συχνά σχετίζονται με ορισμένες αλλαγές στον εγκέφαλο.Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε δύο άλλα πράγματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μειωμένη πνευματική λειτουργία – το παραλήρημα και την κατάθλιψη.

Το παραλήρημα, μια ταχεία αλλαγή στη γνωστική ή πνευματική λειτουργία, μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα με οξεία ιατρική ασθένεια, όπως πνευμονία ή ακόμα και μόλυνση από COVID-19. Παραλήρημα μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Ο κίνδυνος για παραλήρημα αυξάνεται με την ηλικία ή με προηγούμενους εγκεφαλικούς τραυματισμούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μειωμένο εύρος προσοχής και προβλήματα μνήμης.

Η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή, αλλά είναι πιο συχνή με τη γήρανση. Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε κατάθλιψη; Εδώ είναι ένας απλός ορισμός: όταν η διάθεσή σας παραμένει χαμηλή και έχετε χάσει το ενδιαφέρον ή τη χαρά σας για δραστηριότητες που κάποτε αγαπούσατε.

Μερικές φορές οι άνθρωποι έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια κατάθλιψης. Μερικές φορές, το παρατεταμένο πένθος γίνεται κατάθλιψη.Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν άγχος, απελπισία, χαμηλή ενέργεια και προβλήματα με τη μνήμη. Εάν παρατηρήσετε σημάδια κατάθλιψης στον εαυτό σας ή σε κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Οποιαδήποτε από αυτές τις συνθήκες μπορεί να είναι τρομακτική. Αλλά ακόμα πιο τρομακτικό είναι η άνοια. Πρέπει, ανοιχτά και ειλικρινά, να συζητήσετε τις αλλαγές που παρατηρείτε στη μνήμη ή στη σκέψη σας με το γιατρό σας. Είναι το πρώτο βήμα για να καταλάβετε τι συμβαίνει και να βεβαιωθείτε ότι η υγεία σας είναι όσο το δυνατόν καλύτερη.

Η άνοια είναι μια σοβαρή ιατρική διάγνωση  ρωτήστε όσους την έχουν, τους αγαπημένους που τους φροντίζουν ή οποιονδήποτε από εμάς που τους θεραπεύει. Το να έχεις άνοια είναι πρόκληση. Μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε ασθενείς στην κοινότητά σας.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ψυχοβιοτική διατροφή: Τι περιλαμβάνει η διατροφή που αντιμετωπίζει το στρες

xristiana

To λάθος που κάνουμε με τη μάσκα μαλλιών και το hack που θα την κάνει να λειτουργήσει στο 100%

xristiana

Έρχονται Τα «Πράσινα ΤΑΞΙ»: Σκρέκας: «22.500 Ευρώ Για Την Αντικατάσταση 2.000 Παλαιών Ταξί Με Ηλεκτρικά» – Οι Ωφελούμενοι – Αιτήσεις Από 9/1

xristiana