ΚεντρικήΥγεία

7 ύπουλες καταστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακά προβλήματα

9/9/2024

Είναι ευρέως γνωστό ότι συνήθειες όπως το κάπνισμα ή η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψουν την καρδιά μας με τον καιρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες καταστάσεις που μπορούν να επιβαρύνουν την καρδιακή μας υγεία χωρίς να το καταλαβαίνουμε, καθώς επηρεάζουν την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και τον καρδιακό ρυθμό μας.

Ακολουθούν επτά συνήθειες και καταστάσεις που μπορεί να φαίνονται ασήμαντες αλλά συμβάλλουν ύπουλα στην εμφάνιση καρδιακών προβλημάτων:

1. Αυστηρές δίαιτες ή αποκλεισμός ορισμένων μακροθρεπτικών συστατικών

Η επιθυμία για γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρές δίαιτες ή στον αποκλεισμό από τη διατροφή σημαντικών θρεπτικών συστατικών. Όπως επισημαίνουν ειδικοί στη Huffington Post, οι δίαιτες χαμηλής χοληστερόλης για παράδειγμα αποκλείουν τα υγιή λιπαρά και πολλοί αυξάνουν την κατανάλωση υδατανθράκων, γεγονός που καταπονεί το καρδιαγγειακό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη. Οι απότομες διατροφικές αλλαγές μπορούν επίσης να επιδεινώσουν τη λειτουργία της καρδιάς.

2. Κοινωνική απομόνωση – μοναξιά

Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την καρδιακή υγεία. Έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που ζουν σε απομόνωση έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων κατά 8%, ενώ η μοναξιά αυξάνει αυτόν τον κίνδυνο κατά 5%. Η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, η οποία με τη σειρά της επηρεάζει αρνητικά την καρδιά.

3. Κακή στοματική υγεία

Προβλήματα με τα δόντια και τα ούλα, όπως η ουλίτιδα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων στο αίμα, που επιβαρύνουν την καρδιά. Η φλεγμονή που προκαλείται από την κακή στοματική υγιεινή μπορεί να επιδεινώσει καταστάσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη και η ρήξη αθηρωματικής πλάκας, συμβάλλοντας σε καρδιακές παθήσεις.

4. Ορισμένα φάρμακα και συμπληρώματα

Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για τη ΔΕΠΥ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), μπορούν να αυξήσουν την καρδιακή συχνότητα και την αρτηριακή πίεση. Επίσης, συμπληρώματα διατροφής μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα φάρμακα που λαμβάνουμε, επηρεάζοντας αρνητικά την καρδιακή υγεία. Είναι σημαντικό να συζητάμε με τον γιατρό μας για τα φάρμακα και τα συμπληρώματα που παίρνουμε.

5. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Ο καφές σε μέτριες ποσότητες μπορεί να είναι προστατευτικός για την καρδιά, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή συχνότητα. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων από 400 mg καφεΐνης ημερησίως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα, ειδικά σε άτομα με ευαισθησία στις διαταραχές του καρδιακού ρυθμού.

6. Μη διαχειριζόμενο στρες

Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στο σώμα και να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, οδηγώντας σε υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξημένη χοληστερόλη, και αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή. Είναι σημαντικό να αναζητούμε τρόπους διαχείρισης του στρες, όπως η άσκηση, ο διαλογισμός ή η συμμετοχή σε δραστηριότητες που μας χαλαρώνουν.

7. Υπερβολικά πολύς ή λίγος ύπνος

Ο κακός ύπνος, είτε λόγω υπερβολικής είτε ελλιπούς διάρκειας, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό. Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καρδιακή υγεία, καθώς μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Μία Εβδομάδα Για Την Έναρξη Του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Τουρισμού Υγείας

xristiana

«Η γειτονιά των θαυμάτων»: 1923 – 2023, 100 χρόνια Νέα Ιωνία

xristiana

16η Εθελοντική Αιμοδοσία

xristiana