9/9/2024
Δεν ισχύει κάτι ανάλογο για τη λήψη συμπληρωμάτων ωμέγα-3, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Η Kristen Lyall από το AJ Drexel Autism Institute του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και οι συνεργάτες της εξέτασαν τις συσχετίσεις μεταξύ της προγεννητικής πρόσληψης ψαριών και της χρήσης συμπληρωμάτων ωμέγα-3 τόσο με τη διάγνωση του αυτισμού όσο και με γενικότερα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με τον αυτισμό.
Η ανάλυση περιελάμβανε δεδομένα από 32 μελέτες παρατήρησης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τη μη πρόσληψη ψαριών, η πρόσληψη ψαριών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετιζόταν με μειωμένες πιθανότητες διάγνωσης αυτισμού (αναλογία πιθανοτήτων, 0,84) και μέτρια μείωση των συνολικών βαθμολογιών της κλίμακας κοινωνικής ανταπόκρισης (Social Responsiveness Scale) (β, -1,69- 95% διάστημα εμπιστοσύνης, -3,3 έως -0,08).
Τα ευρήματα ήταν παρόμοια σε όλες τις κατηγορίες κατανάλωσης ψαριών, από «οποιαδήποτε» ή «λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα» έως «περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα».
Δεν παρατηρήθηκαν ωστόσο, σημαντικές συσχετίσεις με τη διάγνωση του αυτισμού για τη χρήση συμπληρωμάτων ωμέγα-3 σε σχέση με τη μη χρήση, παρά μόνο μια μέτρια συσχέτιση για τη βαθμολογία της κλίμακας κοινωνικής ανταπόκρισης (β, 1,98- 95% διάστημα εμπιστοσύνης, 0,33 έως 3,64).
«Δεδομένης της χαμηλής πρόσληψης ψαριών στον γενικό πληθυσμό των Ηνωμένων Πολιτειών και της αυξανόμενης επικράτησης του αυτισμού, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν την ανάγκη μετάδοσης ισχυρών μηνυμάτων δημόσιας υγείας σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόσληψη ψαριών από τις γυναίκες στην εγκυμοσύνη», γράφουν οι συγγραφείς.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com