ΚεντρικήΥγεία

Χασιμότο: Οι ειδικοί εξηγούν πως να διαχειριστείτε το αυτοάνοσο για καλύτερη ποιότητα ζωής

14/9/2024

Η νόσος του Χασιμότο, δεν κάνει διακρίσεις στην ηλικία, ωστόσο έχει παρατηρηθεί ότι αυτή η διαταραχή του θυρεοειδούς, είναι πιο διαδεδομένη σε γυναίκες ηλικίας 30 έως 50 ετών έχοντας σημαντικό αντίκτυπο στην καθημερινή ποιότητα ζωής και τη συνολική υγεία τους. Τα καλά νέα, είναι ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης – από τη φαρμακευτική αγωγή έως τη βελτίωση του τρόπου ζωής – που μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία του Hashimoto(χασιμότο) και στον έλεγχο των συμπτωμάτων του.

Η Dr. Amy Myers, MD, εξηγεί ότι «στη νόσο του Χασιμότο, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον θυρεοειδή σας ιστό. Αυτό προκαλεί φλεγμονή του θυρεοειδούς, που οδηγεί στην υποπαραγωγή των ορμονών του. Εάν ο θυρεοειδής σας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη, προκαλείται μείωση στον ρυθμό του μεταβολισμού σας με αποτέλεσμα να εμφανίζονται πολλά συμπτώματα όπως αύξηση βάρους, πεπτικά προβλήματα, απώλεια μαλλιών, κόπωση, ανισορροπίες της διάθεσης και ενδεχομένως άλλες αυτοάνοσες ασθένειες».

Θεραπείες για τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο

«Δεδομένου ότι όλες οι αυτοάνοσες διαταραχές είναι αποτέλεσμα δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, έχουμε τη δυνατότητα να σταματήσουμε αυτήν την επίθεση που δέχεται ο  θυρεοειδής σας από τον ίδιο τον οργανισμό» καθησυχάζει η Δρ Myers λέγοντας ότι πλέον «στη φαρέτρα των ειδικών υπάρχει η δυνατότητα εντοπισμού των υποκείμενων ζητημάτων που θεωρούνται οι αιτίες που προκάλεσαν αυτή την δυσλειτουργία, γεγονός που επιτρέπει σε μεγάλο βαθμό την αποκατάσταση της λειτουργίας του θυροειδούς και την εξάλειψη των συμπτωμάτων».

«Το Χασιμότο συνήθως απαιτεί κάποια μορφή θεραπείας, ιδιαίτερα όταν η αυτοάνοση διαδικασία εξελίσσεται σε υπολειτουργικό θυρεοειδή ή υποθυρεοειδισμό», υπογραμμίζει η Heather Krantz, MD, εξειδικευμένη γιατρός θυρεοειδούς στο Paloma Health.

«Ο πρωταρχικός στόχος είναι η αποκατάσταση και η διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Χωρίς θεραπεία, συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση βάρους, κατάθλιψη και μυϊκή αδυναμία μπορεί σταδιακά να επιδεινωθούν. Ενώ η μη θεραπεία του Hashimoto για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει σε πιο σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως βρογχοκήλη (διογκωμένος θυρεοειδής), καρδιακές παθήσεις, υψηλή χοληστερόλη και αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης πρόσθετων αυτοάνοσων διαταραχών» προειδοποιεί η Δρ Krantz.

Συμπληρώνει επίσης, ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, το ήπιο Hashimoto μπορεί αρχικά να εμφανιστεί χωρίς εμφανή συμπτώματα ή μόνο με υποκλινικό υποθυρεοειδισμό. Καθώς όμως είναι μια προοδευτική αυτοάνοση κατάσταση, ακόμη και οι ήπιες περιπτώσεις θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά από ειδικό γιατρό».

Ωστόσο, οι ειδικοί επιμένουν ότι η τακτική παρακολούθηση με αιματολογικές εξετάσεις είναι απαραίτητη για την προσαρμογή της θεραπείας και για την πρόληψη τυχόν επιπλοκών που σχετίζονται με μη επαρκώς ρυθμισμένη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

«Η πιο αποτελεσματική θεραπεία εξαρτάται από μεμονωμένους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρότητας των συμπτωμάτων, των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, της προσωπικής ανταπόκρισης στα φάρμακα και τυχόν συνυπάρχουσες παθήσεις», λέει η Δρ Krantz.

Θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών

«Η θεραπεία για το Hashimoto περιλαμβάνει συνήθως θεραπεία υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών, όπως η λεβοθυροξίνη, για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών και την ανακούφιση των συμπτωμάτων του υποθυρεοειδισμού» λέει η Δρ. Krantz λέγοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις, η LDN (χαμηλή δόση ναλτρεξόνης) μπορεί να συνταγογραφηθεί για να βοηθήσει στη μείωση της αυτοάνοσης δραστηριότητας και της φλεγμονής».

Κρίσιμη η διατροφή για το Χασιμότο – Τι δεν πρέπει να τρώτε

«Η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της νόσου Χασιμότο», υπογραμμίζει η Δρ Krantz.

«Συμπληρώματα όπως το σελήνιο, που βρίσκονται στα καρύδια Βραζιλίας, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των αντισωμάτων του θυρεοειδούς, ενώ ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη D και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να υποστηρίξουν τη συνολική υγεία του θυρεοειδούς».

Υπάρχει επίσης η δίαιτα AIP (Αυτοάνοσο Πρωτόκολλο), η οποία μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη μείωση της έκθεσης σε πιθανούς αυτοάνοσους παράγοντες. Η δίαιτα AIP έχει σχεδιαστεί για άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα και το χαρακτηριστικό της είναι η απαγόρευση δυνητικά επιβλαβών τροφίμων όπως δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά νυχτολούλουδου, προσθήκη ζάχαρης, καφέ, όσπρια, αυγά, αλκοόλ, ξηρούς καρπούς, σπόρους, επεξεργασμένα σάκχαρα, έλαια και πρόσθετα τροφίμων.

Σε μια μελέτη 10 εβδομάδων σε 16 γυναίκες με θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η δίαιτα AIP βελτίωσε σημαντικά την ποιότητα ζωής και μείωσε σημαντικά τα επίπεδα του φλεγμονώδους δείκτη C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP).

«Πολλοί ασθενείς με Hashimoto έχουν ευαισθησία στη γλουτένη και η εξάλειψή της από τη διατροφή μπορεί να μειώσει σημαντικά τη φλεγμονή και την αυτοάνοση δραστηριότητα», λέει η Gina Nick, NP. «Η ενσωμάτωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φυλλώδη λαχανικά και τα λιπαρά ψάρια, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συστηματικής φλεγμονής».

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ηλεκτρικά λεωφορεία: Πότε ολοκληρώνεται το πρώτο στάδιο αντικατάστασης παλαιών οχημάτων

xristiana

Γιατί το 50% των γυναικών μετά τα 50 παθαίνουν κάταγμα

xristiana

Εθελοντική αιμοδοσία στα Βασιλικά

xristiana