ΚεντρικήΥγεία

Τριπλασιάστηκαν τα ποσοστά κολπικής μαρμαρυγής – Τι μπορεί να προκαλέσει

13\9/2024

Υπολογίζεται ότι το 5% του πληθυσμού -10,5 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ- πάσχουν από τη δυνητικά επικίνδυνη διαταραχή του καρδιακού ρυθμού, σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των πασχόντων ανερχόταν σε περίπου 3,3 εκατομμύρια ενήλικες, αλλά οι προβλέψεις αυτές δεν είχαν επικαιροποιηθεί για πάνω από δύο δεκαετίες, σημειώνουν οι ερευνητές.

«Τα δεδομένα αυτά παρέχουν αντικειμενικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι προηγούμενες προβλέψεις υποτιμούσαν σοβαρά το πόσο συχνή είναι η κολπική μαρμαρυγή στην πραγματικότητα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Gregory Marcus, καρδιολόγος και ηλεκτροφυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο.

Η κολπική μαρμαρυγή έχει αυξηθεί πολύ την τελευταία δεκαετία, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, δήλωσαν οι ερευνητές.

Τα αυξανόμενα ποσοστά της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη και της παχυσαρκίας συμβάλλουν επίσης στο να αναπτύσσουν περισσότεροι άνθρωποι την πάθηση.

Στην κολπική μαρμαρυγή, οι ανώτεροι θάλαμοι της καρδιάς, που ονομάζονται κόλποι, αρχίζουν να χτυπούν ακανόνιστα.

Αυτό επιτρέπει στο αίμα να συσσωρεύεται και ενδεχομένως να προκαλεί θρόμβο στους κόλπους, αυξάνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η αθεράπευτη κολπική μαρμαρυγή πενταπλασιάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και διπλασιάζει τον κίνδυνο θανάτου λόγω καρδιοπάθειας, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Η κολπική μαρμαρυγή διπλασιάζει τον κίνδυνο θνησιμότητας, είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες εγκεφαλικού επεισοδίου, αυξάνει τους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας, εμφράγματος του μυοκαρδίου, χρόνιας νεφρικής νόσου και άνοιας και οδηγεί σε χαμηλότερη ποιότητα ζωής», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ. Jean Jacques Noubiap, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο UCSF με ειδικότητα στην παγκόσμια καρδιαγγειακή υγεία.

«Ευτυχώς, η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προληφθεί, ενώ η έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις δυσμενείς επιπτώσεις της», πρόσθεσε ο Noubiap.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία σχεδόν 30 εκατομμυρίων ενηλίκων που υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην Καλιφόρνια μεταξύ 2005 και 2019.

Περίπου δύο εκατομμύρια από αυτούς είχαν διαγνωστεί με κολπική μαρμαρυγή.

Ο αριθμός των διαγνώσεων κολπικής μαρμαρυγής αυξήθηκε με την πάροδο του χρόνου, από περίπου 4,5% των ασθενών την περίοδο 2005-2009 σε 6,8% την περίοδο 2015-2019.

Μετά την επεξεργασία των δεδομένων ώστε να αντικατοπτρίζουν τον συνολικό πληθυσμό, οι ερευνητές εκτίμησαν ότι τουλάχιστον 10,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν κολπική μαρμαρυγή.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι νέες ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται στον καρπό, μπορεί να αποκαλύψουν ότι η κολπική μαρμαρυγή είναι ακόμη πιο συχνή από τους πιο πάνω αριθμούς.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology.

Πηγήhttps://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

«Καμπανάκι» για την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών: «Οι μισοί πολίτες πιστεύουν λανθασμένα πως σκοτώνουν τους ιούς»

xristiana

Διαγωνισμός Φωτογραφίας Για Αυτιστικά Άτομα, Με Σύνδρομο Down Ή Με Νοητική Αναπηρία

xristiana

Συναυλία Για Φιλανθρωπικό Σκοπό Με “Άρωμα” Σασμού

xristiana