29/9/2024
Πώς να διαμορφώσετε τις διατροφικές σας συνήθειες, επιτρέποντάς σας ενδεχομένως να απολαμβάνετε τις πιο αγαπημένες σας λιχουδιές χωρίς να αυξάνετε το βάρος σας.
Στη δημοφιλή εκπομπή podcast Diary of a CEO, η βιοχημικός και συγγραφέας Τζέσι Ιντσάουσπε μοιράστηκε ένα απλό κόλπο για να αποφύγουμε τις απότομες αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα και να διατηρήσουμε σταθερό το βάρος μας ή να χάσουμε εύκολα κιλά.
Η κατανάλωση τροφών που προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης μπορεί να ενεργοποιήσει μια αντίδραση ινσουλίνης, με αποτέλεσμα το σώμα να αποθηκεύει ζάχαρη στο ήπαρ και να μετατρέπει οποιαδήποτε περίσσεια σε λίπος.
Αλλά η ειδικός έχει προτείνει μια τεχνική που περιλαμβάνει την προσαρμογή της σειράς με την οποία καταναλώνεται η τροφή, η οποία μπορεί να εξομαλύνει τα επίπεδα γλυκόζης και να αποτρέψει τη συσσώρευση επιπλέον λίπους.
Η σταθερή γλυκόζη είναι σημαντική για να χάσετε βάρος
Εμβαθύνοντας περισσότερο στο θέμα, η Δρ. Ιντσάουσπε τόνισε τη σημασία της σταθερής γλυκόζης στο αίμα, για τη διατήρηση καλής υγείας.«Όταν ασχολήθηκα περισσότερο με το θέμα ανακάλυψα όλες αυτές τις καταστάσεις και τα συμπτώματα που συνδέονται με τις κορυφώσεις της γλυκόζης και βρήκα αυτούς τους καταπληκτικούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τρώμε όλα όσα αγαπάμε, αλλά χωρίς να προκαλούμε αυτές τις κορυφώσεις» αποκάλυψε.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής της, η Ιντσάουσπε περιέγραψε την προσέγγισή της, η οποία επικεντρώνεται στο «να τρώμε φαγητό με τη σωστή σειρά».
Συνέστησε λοιπόν πως «την επόμενη φορά που θα βρεθείς μπροστά σε ένα γεύμα, υπάρχει κάτι καταπληκτικό που θα πρέπει να ξέρεις. Αν φάτε τα συστατικά του γεύματος με συγκεκριμένη σειρά, μπορείτε να μειώσετε την αύξηση της γλυκόζης αυτού του γεύματος έως και 75% – χωρίς να αλλάξετε πόσο τρώτε ή τι τρώτε.
Μόνο η σειρά έχει τεράστιο αντίκτυπο στη γλυκόζη σας. Έτσι μπορείς να φας το ίδιο γεύμα, αλλά με πολύ λιγότερες αυξήσεις και συνέπειες.
Ποια είναι σωστή σειρά που πρέπει να τρώμε για να χάσουμε βάρος
Η σωστή σειρά είναι λαχανικά πρώτα, πρωτεΐνες και λιπαρά δεύτερα, και άμυλα και ζάχαρη τελευταία», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Αφού επισήμανε ότι πολλά εστιατόρια σερβίρουν ψωμί πριν από το κυρίως πιάτο, προειδοποίησε: «Είναι πολύ σημαντικό να αποφεύγουμε να έχουμε το ψωμί πρώτα γιατί το ψωμί είναι άμυλο».
Όπως εξήγησε αναλυτικά: «Τα άμυλα και η ζάχαρη είναι δύο πράγματα που μετατρέπονται σε γλυκόζη όταν τα χωνεύουμε». Έτσι, όταν τρώμε κάτι που περιέχει γλυκόζη με άδειο στομάχι, το άμυλο διασπάται σε μόρια γλυκόζης στο στομάχι σας. Τότε προχωράει πολύ γρήγορα στα έντερά σας και στην κυκλοφορία του αίματος γιατί δεν υπάρχει τίποτα που να το σταματά.
Αυτό αυξάνει τη συγκέντρωση και προκαλεί μια κορύφωση. Τώρα, αν ξεκινήσετε το γεύμα σας με λαχανικά αντί για άλλα τρόφιμα τα οποία περιέχουν φυτικές ίνες, όταν δηλαδή τα τρώτε στην αρχή ενός γεύματος, κάνουν κάτι απολύτως καταπληκτικό.
Αναφορικά με την επίδραση της κατανάλωσης φυτικών ινών στην αρχή ενός γεύματος, η γκουρού της υγείας ανέφερε ότι ταξιδεύει από το στομάχι σας στο ανώτερο έντερο, όπου σχηματίζει μια «προστατευτική επένδυση»
Αυτό το πλέγμα μειώνει σημαντικά τις αιχμές γλυκόζης που προκαλούνται από τρόφιμα που καταναλώνονται αργότερα, όπως τα ζυμαρικά, το λευκό ψωμί και τα αναψυκτικά.
Επιβραδύνει την κίνηση της ζάχαρης μέσω του εντέρου, μειώνοντας πόσο γρήγορα και αποτελεσματικά εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος. Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι εξίσου ωφέλιμα στην καθυστέρηση της εκκένωσης του στομάχου. Αυτό συμβαίνει επειδή προκαλούν την έκκριση του γλυκαγόνο-όμοιου πεπτιδίου 1. (GLP1).
Καθώς οι πρωτεΐνες απορροφώνται από τα εντερικά κύτταρα, προκαλούν την απελευθέρωση GLP1, η οποία επιβραδύνει την εκκένωση του στομάχου και στέλνει σήμα στο πάγκρεας να παράγει ινσουλίνη, βοηθώντας έτσι στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σας.
Τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη
- Άπαχα κρέατα: Βόειο, κοτόπουλο, αρνί, χοιρινό και γαλοπούλα.
- Ψάρια και θαλασσινά: Ψάρια, γαρίδες, καβούρια, αστακοί, μύδια, στρείδια, κοχύλια και γαρίδες.
- Γαλακτοκομικά προϊόντα: Γάλα, γιαούρτι και τυρί
- Αυγά: Μια πλήρης πρωτεΐνη που περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα.
- Ξηροί καρποί και σπόροι: Αμύγδαλα, καρύδια, μακαντάμια, φουντούκια, κάσιους, σπόροι κολοκύθας, σπόροι σουσαμιού και ηλιόσποροι.
- Όσπρια και φασόλια: Ρεβίθια, διασπασμένα μπιζέλια και τόφου είναι πλούσια σε πρωτεΐνη.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com