ΚεντρικήΥγεία

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά στους αναπνευστικούς ιούς – Τι είναι ο μεταλοιμώδης βήχας

21\9/2024

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να ευνοήσουν την αναπαραγωγή και τη μετάδοση ιών που σχετίζονται κυρίως με το αναπνευστικό, με αποτέλεσμα να τους κάνουν πολύ περισσότερο επιθετικούς. Όταν μάλιστα ο χειμώνας είναι ήπιος, τότε οι ιοί κυκλοφορούν μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην κοινότητα, κι έτσι αυξάνεται η εξάπλωση τους και η πιθανότητα καινούργιων μεταλλάξεων.

Έχει διαπιστωθεί ότι έπειτα από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας διάρκειας έως και ενός μήνα

Η παρατεταμένη ζέστη με την εποχιακή κατανομή των ιώσεων, μπορεί να προκαλέσει και ταυτόχρονα νοσήσεις από διαφορετικά στελέχη ιών, στον ίδιο ασθενή. Κάτι που μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες επιπλοκές και βαρύτερη κλινική εικόνα, άρα και να φέρει περισσότερα άτομα στα Επείγοντα των νοσοκομείων.

Επίσης έχει διαπιστωθεί ότι μετά από μία ιογενή λοίμωξη μπορεί να εμφανιστεί παρατεταμένος βήχας που μπορεί να διαρκέσει έως και μήνα. Ονομάζεται μεταλοιμώδης βήχας και είναι αποτέλεσμα αυτής της επιθετικής κατάστασης των ιών, της μείωσης της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από το γεγονός ότι μετά την πανδημία υπήρξε μία αδράνεια του ανοποιητικού, λόγω των μέτρων προστασίας.

Για τις δυσάρεστες αυτές διαπιστώσεις που ειπώθηκαν στο πρόσφατο συνέδριο της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βιέννη, μίλησε στο Πρακτορείο Fm η πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας Διακοπής Καπνίσματος και Προαγωγής της Υγείας της Πανευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος, δρ Σταματούλα Τσικρικά.

Η μάχιμη πνευμονολόγος του «Σωτηρία» συμμετείχε ενεργά στις εργασίες του συνεδρίου με διάλεξή της για το κάπνισμα και τους εφήβους, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε ότι την τελευταία πενταετία και κυρίως μετά την πανδημία, αυξάνονται οι έφηβοι που αποκτούν αυτή την κακή συνήθεια και μάλιστα από τα 13 έτη, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ΠΟΥ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί, για να αποτρέψουν τον κόσμο και δη τους νέους από την καπνιστική συνήθεια.

Τεχνητή νοημοσύνη και αναπνευστικό

Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη και την επίδραση της στο αναπνευστικό, που ήταν το κεντρικό θέμα του συνεδρίου, η δρ Τσικρικά είπε ότι τα επόμενα πέντε χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη θα φέρει επανάσταση τόσο στη διάγνωση, όσο και στη θεραπεία, αλλά και στην παρακολούθηση των ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος.

«Όλες αυτές τις τεχνολογίες που σε άλλες χώρες αυτή τη στιγμή αποτελούν μία καθημερινή πραγματικότητα της κλινικής ιατρικής, αναμένουμε να τις δούμε και στην Ελλάδα, με πολύ μεγάλη λαχτάρα. Μέσω της χρήσης συγκεκριμένων αλγορίθμων μηχανικής και ηλεκτρονικής απεικόνισης και μάθησης, θα επιτρέπεται η αυτόματη και καλύτερη ανάλυση ακτινογραφιών, αξονικών τομογραφιών και μαγνητικών απεικονίσεων» σημείωσε η δρ Τσικρικά και πρόσθεσε:

«Επίσης, αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ εξελιγμένα βρογχοσκόπια τα οποία, μέσω συγκεκριμένων αλγορίθμων, μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε, αλλά και να πάρουμε τα καλύτερα κομμάτια βιοψίας, ακόμη και από μία μη ορατή, περιφερική βλάβη, η οποία είναι δύσκολα προσπελάσιμη κι έτσι, η διάγνωση γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια, αλλά και ταχύτητα».

Σύμφωνα με την διακεκριμένη πνευμονολόγο, στο συνέδριο παρουσιάστηκαν έξυπνες συσκευές, ειδικά εφοδιασμένες με αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη δοσολογία, τη χρήση και το χρόνο που χορηγείται το φάρμακο, την ίδια στιγμή που λαμβάνει την αγωγή του ο ασθενής.

«Έτσι ο πνευμονολόγος ή επαγγελματίας υγείας θα μπορεί να βοηθηθεί σε μεγάλο βαθμό, όταν μπορεί να έχει σε ακριβή και πραγματικό χρόνο, την αναπνευστική προσπάθεια του ασθενή που του έχει χορηγηθεί το φάρμακο. Με αυτές τις συσκευές, οι οποίες προλαμβάνουν τις επόμενες παροξύνσεις, εκπαιδεύεται και ο ίδιος ο ασθενής, έτσι ώστε να επικοινωνεί έγκαιρα με τον γιατρό του για να πάρει στοχευμένα τη θεραπεία που χρειάζεται».

Πηγήhttps://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

11/10: Τα πλανητικά δρώμενα σε βάζουν σε σκέψεις – Τι προβλέπεται για κάθε ζώδιο

xristiana

Ξεκινούν οι Κινηματογραφικές Βραδιές του Δήμου Βύρωνα 2022 – 23

xristiana

Επιμορφωτική Ημερίδα για την Συμπερίληψη Προσφύγων στην Αγορά Εργασίας

xristiana