ΚεντρικήΥγεία

Ο Νο1 ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου – Πλούσιος σε φυτικές ίνες, ω-3 και αντιοξειδωτικά

3/9/2024

Όταν φροντίζουμε την υγεία του εντέρου μας, δεν υποστηρίζουμε μόνο την πέψη αλλά ενισχύουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα, τη διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας. Ένας ξηρός καρπός ξεχωρίζει ως μια ιδιαίτερα ευεργετική επιλογή για τον σκοπό αυτό.

Το έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς που μπορούν να υποστηρίξουν την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών, να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Και διατροφικές επιλογές που κάνουμε μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά το μικροβίωμα μας.

Ανάμεσα στις διάφορες διαθέσιμες επιλογές, οι ξηροί καρποί δεν είναι απλώς ένα νόστιμο σνακ, αλλά και μια πηγή ενέργειας από θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το πεπτικό μας σύστημα.

Ο καλύτερος ξηρός καρπός για την υγεία του εντέρου

Όμως, ενώ όλοι οι ξηροί καρποί παρέχουν φυτικές ίνες φιλικές προς την πέψη, μπορεί να αναρωτιέστε ποιος ξηρός καρπός βρίσκεται στην κορυφή της λίστας μας ως η καλύτερη επιλογή για να διατηρήσετε την υγεία του εντέρου σας σε κορυφαία κατάσταση.

Ένας γαστρεντερολόγος αποκαλύπτει ποια επιλογή διεκδικεί τον τίτλο του Νο1 καλύτερου ξηρού καρπού για την υγεία του εντέρου. Η απάντηση; Τα καρύδια.

Τα οφέλη των καρυδιών για την υγεία του εντέρου

  1. Παρέχουν φυτικές ίνες
  2. Παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  3. Υποστηρίζει την παραγωγή βουτυρικού οξέος
  4. Παρέχει αντιοξειδωτικά

1. Παρέχουν φυτικές ίνες

Μια μερίδα καρύδια 28 γραμμαρίων περιέχει 2 γραμμάρια φυτικών ινών. (Αυτή η ποσότητα ισούται με 14 μισά καρύδια.) «Οι φυτικές ίνες είναι ωφέλιμες για το μικροβίωμα μας», εξηγεί ο γαστρεντερολόγος  Will Bulsiewicz. «Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων δεν είναι κοντά στην επίτευξη έστω και της ελάχιστης συνιστώμενης ποσότητας αυτής της θρεπτικής ουσίας», σημειώνει.

Οι φυτικές ίνες παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου προάγοντας τις τακτικές κινήσεις του και αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Βοηθά στη διατήρηση ενός ισορροπημένου μικροβιώματος του εντέρου παρέχοντας τροφή για ωφέλιμα βακτήρια. Αυτή η υποστήριξη βοηθά στη δημιουργία ενός υγιέστερου πεπτικού περιβάλλοντος.

Η έρευνα υποστηρίζει τα λεγόμενα του ειδικού. Οι ενήλικες που έτρωγαν 42 γραμμάρια καρύδια κάθε μέρα για τρεις εβδομάδες παρουσίασαν αύξηση στα «καλά» βακτήρια του εντέρου και μείωση στα δευτερογενή χολικά οξέα. Και τα δύο αυτά οφέλη μπορεί να παίζουν ρόλο στον καρκίνο του παχέος εντέρου, τη φλεγμονή και τις γαστρεντερικές παθήσεις, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη.

2. Παρέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα καρύδια είναι επίσης μια εντυπωσιακή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενός υγιούς για την καρδιά λίπους που ο Δρ. Bulsiewicz υπογραμμίζει ότι είναι επίσης καλό για την υγεία του εντέρου.

Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορεί να ενισχύσουν την ανάπτυξη των ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, καθώς και να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής του εντέρου, καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας της επένδυσης του εντέρου.

Η επένδυση του εντέρου είναι ένας φραγμός που επιτρέπει στα θρεπτικά συστατικά και το νερό να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα κρατά έξω τις τοξίνες και τα βακτήρια. Ωστόσο, μια βλάβη σε αυτή την επένδυση (διαρρέον έντερο) θα επιτρέψει σε αυτούς τους κακούς παράγοντες να περάσουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλα προβλήματα υγείας.

3. Υποστηρίζει την παραγωγή βουτυρικού οξέος

Το βουτυρικό οξύ είναι ένα λιπαρό οξύ βραχείας αλύσου που βοηθά στη διατήρηση της υγείας του παχέος εντέρου. Έρευνα σε ενήλικες Καυκάσου διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 42 γραμμαρίων καρυδιών καθημερινά προάγει τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων που παράγουν προβιοτικά και βουτυρικό οξύ.

Ένα αυξημένο επίπεδο βουτυρικού οξέος είναι πλεονέκτημα για το μικροβίωμα σας, επειδή αυτό το λιπαρό οξύ ενθαρρύνει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων ενώ αναστέλλει τα επιβλαβή. Συνδέεται επίσης με λιγότερη φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα, υποστηρίζει την εντερική λειτουργία και προάγει τη ροή του αίματος και την κινητικότητα του εντέρου για τη βελτίωση της πέψης.

4. Παρέχει αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στα καρύδια μπορεί να παίζουν ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εντέρου προστατεύοντας τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε κυτταρική βλάβη και φλεγμονή.

Τα καρύδια περιέχουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ενώσεων, όπως ελλαγιταννίνες και φλαβονοειδή, που προστατεύουν περαιτέρω το πεπτικό σύστημα και μειώνουν τη φλεγμονή.

Μια ανασκόπηση 33 μελετών δείχνει ότι η κατανάλωση καρυδιών ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του συνολικού κινδύνου ασθένειας, συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πηγή https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κορονοϊός: Ελπίδες για νέα θεραπεία με Τ-λεμφοκύτταρα – Τι έδειξε ελληνική έρευνα

xristiana

Το “Music Now! Ζωγράφου Summer Festival 2024” είναι γεγονός

xristiana

Ομάδα συναισθηματικής ανάπτυξης για μαθητές Δημοτικού

xristiana