ΚεντρικήΥγεία

Οστεοαρθρίτιδα: Υδρογέλη σταματά την εξέλιξη της πάθησης

6\9/2024

Το αποτέλεσμα είναι η μείωση της λίπανσης και η αύξηση της τριβής, εμποδίζοντας την εύκολη κίνηση της άρθρωσης και προκαλώντας πόνο.

Η οστεοαρθρίτιδα οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως μια αυτοάνοση αντίδραση ή καθιστική ζωή.

Ο ΠΟΥ έχει χαρακτηρίσει την ασθένεια ως παγκόσμια κρίση υγείας, καθώς επηρεάζει περισσότερους από 528 εκατομμύρια ανθρώπους, σύμφωνα με στοιχεία του 2019.

Προηγούμενες έρευνες έχουν οδηγήσει στην ανάπτυξη θεραπειών, όπως ενέσεις φυσιολογικού ορού ή κορτικοστεροειδών, αλλά ούτε αυτές μειώνουν πλήρως την τριβή ή τον πόνο, ενώ πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε λίγους μήνες.

Μια ομάδα μηχανικών υλικών και ορθοπεδικών που συνεργάζονται με διάφορα ιδρύματα στην Κίνα ανέπτυξε μια υδρογέλη για την επιβράδυνση ή τη διακοπή της εξέλιξης της οστεοαρθρίτιδας.

Σε αυτή τη νέα προσπάθεια, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια υδρογέλη η οποία, αφού χορηγηθεί με ένεση, αποδίδει πολύ καλύτερα από άλλες θεραπείες.

Οι ερευνητές κατασκεύασαν την υδρογέλη αναμειγνύοντας κοίλες σφαίρες με πολυμερές για να δημιουργήσουν μια ολισθηρή ουσία – οι σφαίρες είναι ένα μείγμα μεθακρυλικής ζελατίνης και ενός πολυ(σουλφοβεταϊνικού μεθακρυλικού). Στη συνέχεια, για να παραμείνει η υδρογέλη στην άρθρωση όπου εγχέεται, πρόσθεσαν ένα στοχευμένο αντίσωμα – που συνδέεται τόσο με τα μικροσφαιρίδια όσο και με τον κατεστραμμένο χόνδρο.

Για να δοκιμάσουν την υδρογέλη, προκάλεσαν οστεοαρθρίτιδα σε αρουραίους. Στη συνέχεια έκαναν ένεση στους αρουραίους με την υδρογέλη και τους έβαλαν σε προγράμματα άσκησης για να μετρήσουν την επίδρασή της στην ικανότητά τους να κινούνται κανονικά.

Διαπίστωσαν ότι η έγχυση της υδρογέλης οδήγησε σε αύξηση της λίπανσης που συνέπεσε με μείωση της τριβής και μείωση των συμπτωμάτων στους αρουραίους. Διαπίστωσαν επίσης ότι, ενώ ήταν παρούσα στις αρθρώσεις των αρουραίων, η υδρογέλη απέτρεπε νέες βλάβες στις αρθρώσεις.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η υδρογέλη υπερείχε έναντι των παραδοσιακών θεραπειών και ότι προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη προσέγγιση για τη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας κατά τα αρχικά της στάδια.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Advanced Materials.

Πηγήhttps://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Παχυσαρκία: Τι προκαλεί στον εγκέφαλο και δεν μπορείτε να αδυνατίσετε

xristiana

Ναζαρέ Πορτογαλία: Το «Έβερεστ» των ωκεανών

xristiana

Άννα Βίσση – Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Μία συναυλία για τα Γενναία Παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ

xristiana