14/9/2024
Κι όμως, οι μπανάνες η βρώμη και το γιαούρτι, αν και είναι από τις πιο υγιεινές τροφές, μπορεί να ευθύνονται για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά με κληρονομική προδιάθεση. Αντίθετα, η κατανάλωση φράουλας και βατόμουρου μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην 60η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη.
Η μελέτη Φινλανδών ερευνητών διαπίστωσε, ότι το σιτάρι φαίνεται ότι είναι παράγοντας κινδύνου για την αυτοάνοση μορφή διαβήτη, ενώ λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι και το λάχανο έχουν προστατευτική δράση.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι η αιτία δεν φαίνεται να είναι στα ίδια τα φρούτα αλλά στα ίχνη φυτοφαρμάκων που περιέχουν τα συγκεκριμένα φρούτα και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 1.
Ο Suvi Virtanen και οι συνεργάτες του στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας ανέλυσαν τη διατροφή 5.674 παιδιών στη χώρα με κληρονομική προδιάθεση να εμφανίσουν τη νόσο, από τη γέννησή τους έως την ηλικία των έξι ετών. Ενενήντα τέσσερα από τα παιδιά ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 1 στο διάστημα αυτό και άλλα 206 είχαν αναπτύξει αυτοάνοσες διαταρραχές, πράγμα που σήμαινε ότι διέτρεχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να τον εμφανίσουν.
Το ένοχο συστατικό πίσω από το φρούτο
Οι ερευνητές ανέλυσαν 34 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερα φρούτα όπως μπανάνες, βρώμη ή σίκαλη έτρωγαν τα παιδιά, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να νοσήσουν από την ασθένεια. «Αυτό το εύρημα μπορεί να μπερδέψει τους γονείς γιατί πολλές από τις τροφές που βρήκαμε ότι σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής» ανέφερε ο Virtanen.
Αντίθετα, η κατανάλωση φραουλών, βατόμουρων, σμέουρων, φραγκοστάφυλων και άλλων μούρων φάνηκε να προστατεύει τα παιδιά από την πάθηση. Όσο περισσότερο έτρωγαν, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.
«Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυφαινόλες, φυτικές ενώσεις που μπορεί να μετριάσουν τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 1, ενώ τα φρούτα μπορεί να περιέχουν επιβλαβείς ουσίες που δεν υπάρχουν στα μούρα καθώς είναι απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται και εντοπίζονται σε άλλα φρούτα», είπε ο Virtanen.
«Είναι σημαντικό να μάθουμε ποιοι παράγοντες σε αυτά τα τρόφιμα είναι υπεύθυνοι για αυτές τις συσχετίσεις. Εάν διαπιστωθεί ότι τα μούρα περιέχουν έναν συγκεκριμένο προστατευτικό παράγοντα είτε λειιτουργούν προστατευτικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 1» ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι «θα ήταν πρόωρο να δοθούν οποιεσδήποτε διατροφικές συστάσεις για το τι πρέπει να τρώνε τα μωρά και τα βρέφη, με βάση αυτά τα ευρήματα καθώς είναι πρόωρα και δεν ευθυγραμμίζονται με τις οδηγίες του Diabetes UK που αναφέρει τα αίτια του διαβήτη τύπου 1. Αυτά παραμένουν άγνωστα».
Ξεκαθάρισε πάντως ότι «ο συγκεκριμένος τύπος διαβήτη δεν πιστεύεται ότι προκαλείται από αυτό που τρώτε ή πίνετε αλλά μέσω ενός συνδυασμού γενετικών και άλλων παραγόντων που δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητοί. Δεν ξέρουμε περισσότερα γι αυτό αλλά δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι ο τρόπος ζωής παίζει ρόλο».
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com