ΚεντρικήΥγεία

Καρύδια Βραζιλίας: Η συμβολή τους στο αδυνάτισμα, τη μείωση της φλεγμονής και την υγεία του εντέρου

25\9/2024…

Αυτή η φλεγμονώδης κατάσταση δημιουργεί επίσης προβλήματα στην εντερική διαπερατότητα, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη φλεγμονή.

Η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας συνήθως περιλαμβάνει τον περιορισμό των θερμίδων και την υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής. Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα καρύδια Βραζιλίας, αναγνωρίζονται για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε σελήνιο (Se), το οποίο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην αντιοξειδωτική άμυνα και στον έλεγχο της φλεγμονής.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τις επιδράσεις της καθημερινής κατανάλωσης καρυδιών Βραζιλίας στους φλεγμονώδεις βιοδείκτες και την εντερική διαπερατότητα σε υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες που ακολουθούσαν ολιγοθερμιδική δίαιτα.

Η μελέτη

Η νέα μελέτη ήταν μια μη τυχαιοποιημένη, ελεγχόμενη, διάρκειας 8 εβδομάδων διαιτητική παρέμβαση με στόχο τη διερεύνηση των αλλαγών στους φλεγμονώδεις βιοδείκτες και την εντερική διαπερατότητα σε υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες. Η μελέτη διεξήχθη στο Τμήμα Διατροφής και Υγείας του Universidade Federal de Viçosa (UFV) στη Βραζιλία μεταξύ Ιουνίου 2019 και Σεπτεμβρίου 2021.

Οι συμμετέχουσες ήταν ενήλικες γυναίκες ηλικίας 20-55 ετών με δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ≥27 kg/m² και <30 kg/m², αυξημένο σωματικό λίπος (≥32%) και περίμετρο μέσης (WC) ≥80 cm, ενώ είχαν τουλάχιστον έναν ακόμη παράγοντα καρδιομεταβολικού κινδύνου. Συμπεριλήφθηκαν επίσης γυναίκες με παχυσαρκία (ΔΜΣ ≥30 kg/m²), ανεξάρτητα από τους πρόσθετους παράγοντες κινδύνου. Στα κριτήρια αποκλεισμού περιλαμβάνονταν η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση, οι σοβαρές ασθένειες, η χρήση ορισμένων φαρμάκων και η τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών.

Οι συμμετέχοουσες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: η μία ακολουθούσε δίαιτα χωρίς ξηρούς καρπούς (ομάδα ελέγχου), ενώ η άλλη κατανάλωνε 8 γραμμάρια καρύδια Βραζιλίας καθημερινά.

Στόχος της παρέμβασης ήταν η μείωση του σωματικού βάρους κατά τουλάχιστον 4 κιλά.

Για να εξασφαλιστεί η διατροφική ισορροπία, τα μέλη και των δύο ομάδων κατανάλωναν σάλτσες με ελεγχόμενες ποσότητες λίπους, με την ομάδα που έτρωγε καρύδια Βραζιλίας να καταναλώνει έλαιο κανόλα και την ομάδα ελέγχου να καταναλώνει έλαιο σόγιας. Στην έναρξη και στο τέλος της μελέτης συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις, διατροφική πρόσληψη, σύσταση σώματος και δείγματα αίματος. Η εντερική διαπερατότητα αξιολογήθηκε μέσω της δοκιμασίας λακτουλόζης/μαννιτόλης και οι δείκτες φλεγμονής μετρήθηκαν στο πλάσμα αίματος.

Πραγματοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις για να συγκριθούν οι αλλαγές στις μεταβλητές εντός και μεταξύ των ομάδων, ενώ χρησιμοποιήθηκαν συσχετίσεις και αναλύσεις παλινδρόμησης για τη διερεύνηση των σχέσεων μεταξύ των συγκεντρώσεων σεληνίου, των φλεγμονωδών κυτοκινών και της εντερικής διαπερατότητας.

Δεν βρέθηκαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ομάδων όσον αφορά τον περιορισμό της ενέργειας, την απώλεια βάρους ή τη μείωση της περιφέρειας μέσης.

Οι γυναίκες που έτρωγαν καρύδια Βραζιλίας ωστόσο, παρουσίασαν σημαντική αύξηση των συγκεντρώσεων σεληνίου στον ορό σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Στο τέλος της παρέμβασης 8 εβδομάδων, οι γυναίκες που έτρωγαν καρύδια Βραζιλίας παρουσίασαν σημαντική μείωση των δεικτών φλεγμονής, συμπεριλαμβανομένης της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP), του παράγοντα νέκρωσης όγκων (TNF), της ιντερλευκίνης-1β (IL1-β) και της ιντερλευκίνης-8 (IL-8), σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Το ποσοστό των γυναικών με φυσιολογικά επίπεδα CRP (<3 mg/L) στην ομάδα κατανάλωσης καρυδιών Βαραζιλίας αυξήθηκε από 24,0% σε 36,0%, ενώ μειώθηκε στην ομάδα ελέγχου (23,8% σε 4,7%). Ακόμη και οι συμμετέχουσες που έτρωγαν καρύδια και δεν πέτυχαν τον στόχο της απώλειας βάρους ≥4 kg, παρουσίασαν σημαντικότερες μειώσεις των TNF, IL1-β και IL-8 από ό,τι εκείνες στην ομάδα ελέγχου.

Συμπεράσματα

Συνοψίζοντας, η μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση καρυδιών Βραζιλίας μείωσε σημαντικά τους δείκτες φλεγμονής, όπως η CRP, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Οι γυναίκες που έτρωγαν καρύδια παρουσίασαν επίσης σημαντική αύξηση των επιπέδων σεληνίου στον ορό, η οποία συσχετίστηκε με μειώσεις των προφλεγμονωδών κυτταροκινών (IL-8 και IL1-β). Επιπλέον, οι βελτιώσεις στην εντερική διαπερατότητα, συνδέθηκαν με μειώσεις της ιντερλευκίνης-8 (IL-8).

Τα ευρήματα υποδηλώνουν έναν εξαρτώμενο από το σελήνιο μηχανισμό για τα οφέλη της κατανάλωσης καρυδιών Βραζιλίας, με πιθανές επιδράσεις στη φλεγμονή και την εντερική υγεία.

Πηγήhttps://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Πολιτική!

xristiana

Πρώτη Εκδήλωση Δυναμικού Βαδίσματος Με Ζώα Συντροφιάς

xristiana

Πώς θα επιλέξουμε το ιδανικό κοντό χτένισμα για το πρόσωπό μας;

xristiana