ΚεντρικήΥγεία

Καρκίνος παχέος εντέρου: 5 κινήσεις για να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο, σύμφωνα με χειρουργό

5\9/2024

Τα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε ανθρώπους κάτω των 50 ετών .Ο Βρετανός εξειδικευμένος χειρουργός στον καρκίνο του παχέος εντέρου, James Read αποκαλύπτει με ποιους τρόπους μπορεί να προληφθεί η νόσος.

Η  Αμερικανική Ογκολογική Εταιρεία (ACS) ανακοίνωσε ότι το 20% των διαγνώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου το 2019 αφορούσαν ασθενείς κάτω των 55 ετών, που είναι περίπου διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό το 1995, ενώ τα ποσοστά προχωρημένης νόσου αυξήθηκαν κατά  3% ετησίως, σε άτομα μικρότερα των 50 ετών.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να προληφθούν. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε για να σταματήσετε την ασθένεια;

Ο ειδικός, χειρουργός καρκίνου του παχέος εντέρου στο Nuffield Health Guildford Hospital περιγράφει στη Daily Mail πέντε βασικές ενέργειες που μπορούμε -και πρέπει- να κάνουμε τώρα για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

5 τρόποι μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

  1. Τρώτε ένα μήλο την ημέρα και σπανάκι
  2. Αποφύγετε τα αλλαντικά…και μην ψήνετε τα κρέατα στη σχάρα
  3. Το να παραμένετε δραστήριοι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου
  4. Ένα μπουκάλι κρασί είναι τόσο καρκινογόνο όσο 10 τσιγάρα -οπότε σταματήστε και τα δύο
  5. Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στις συνήθειες της τουαλέτας πηγαίνετε στον γιατρό το συντομότερο δυνατόν

1. Τρώτε ένα μήλο την ημέρα και σπανάκι

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι απαραίτητο μέρος μιας υγιεινής διατροφής επειδή περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα. Αλλά η πρόσληψη των φυτικών ινών που περιέχουν είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για να αποτρέψετε τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με στοιχεία του Cancer Research UK, ένας στους τρεις καρκίνους του παχέος εντέρου μπορεί να συνδεθεί με την κατανάλωση πολύ λίγων φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες στη διατροφή μάς βοηθούν να χρησιμοποιούμε την τουαλέτα πιο συχνά, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβλαβείς χημικές ουσίες μένουν λιγότερο στο έντερο.

Μπορείτε να λαμβάνετε τα συνιστώμενα 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα από τα πέντε φρούτα και λαχανικά που συνιστούν οι ειδικοί ημερησίως, αλλά και δύο φέτες ψωμί ολικής αλέσεως και μία μερίδα ρεβίθια θα σας βοηθήσουν επίσης να πετύχετε τον στόχο. Ορισμένα φρούτα και λαχανικά είναι υψηλότερα σε φυτικές ίνες, γι’αυτό επιλέξτε μήλα, μπανάνες, σπανάκι και μπρόκολο.

Καρκίνος παχέος εντέρου: Νέα εξέταση αίματος τον εντοπίζει έγκαιρα – Λιγότερο επεμβατική από την κολονοσκόπηση

Όπου είναι δυνατόν, επιμείνετε σε εκδοχές υδατανθράκων ολικής αλέσεως, όπως καστανά ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί. Οι δίαιτες πλούσιες σε αυτούς τους τύπους τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες έχουν από καιρό συσχετιστεί με χαμηλότερο από το μέσο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

2. Αποφύγετε τα αλλαντικά…και μην ψήνετε τα κρέατα στη σχάρα

Τα τηγανητά και τα μπάρμπεκιου είναι εκτός μενού εάν θέλετε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο καρκίνου. Λουκάνικα, μπέικον, σαλάμι, chorizo, ζαμπόν και χοτ ντογκ είναι όλα παραδείγματα επεξεργασμένων κρεάτων που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Επεξεργασμένο κρέας είναι κάθε προϊόν που έχει υποστεί επεξεργασία για να αυξηθεί η διάρκεια ζωής του ή να έχει καλύτερη γεύση. Αυτό γίνεται συχνά με την προσθήκη χημικών συντηρητικών όπως τα νιτρικά. Αυτές οι χημικές ουσίες αντιδρούν στο έντερο για να παράγουν άλλες ενώσεις, οι οποίες καταστρέφουν την επένδυση του εντέρου και προάγουν το σχηματισμό όγκων.

Η κατανάλωση περισσότερων από 70 γραμμάρια κόκκινου κρέατος την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου κατά 5%, σύμφωνα με μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης το 2019. Τα 70 γραμμάρια ισοδυναμούν με δύο φέτες μπέικον ή μισό μπιφτέκι.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) συνιστά να μην τρώτε περισσότερες από δύο μερίδες επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα. Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε πώς μαγειρεύετε το κρέας σας. Το ψήσιμο του κρέατος θα μπορούσε να κάνει το φαγητό ακόμα πιο επικίνδυνο.

Καρκίνος του εντέρου: 4 βασικά συμπτώματα που συχνά παραβλέπουμε

Το μαγείρεμα του κρέατος σε υψηλή θερμοκρασία, όπως στη σχάρα ή στο μπάρμπεκιου, μπορεί να δημιουργήσει ετεροκυκλικές και πολυκυκλικές αμίνες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που επίσης βλάπτουν το έντερο. Ιδανικά, θα πρέπει να μειώσετε τον κίνδυνο αντικαθιστώντας το χοιρινό, το αρνί και το μοσχαρίσιο κρέας με ψάρι και κοτόπουλο.

Και αν πραγματικά δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτό το καλοκαιρινό μπάρμπεκιου, επιλέξτε ψωμί ολικής αλέσεως, προσθέστε πολλά λαχανικά και σκεφτείτε το κοτόπουλο ή το ψάρι ως εναλλακτική λύση στο κόκκινο κρέας.

3. Το να παραμένετε δραστήριοι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου

Οι άνθρωποι που ασκούνται πολλές φορές την εβδομάδα είναι γνωστό ότι έχουν 20% μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως έχει δείξει και σχετική έρευνα. Και υπάρχουν αρκετοί λόγοι για αυτό.

Πρώτον, όπως και η κατανάλωση φυτικών ινών, η άσκηση βοηθά επίσης στην ταχύτερη μετακίνηση χημικών ουσιών μέσω του εντέρου μας, πράγμα που σημαίνει ότι οτιδήποτε επιβλαβές τρώμε παραμένει στο έντερο για λιγότερο χρόνο. Το να είστε δραστήριοι σάς βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος που με τη σειρά του μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η παχυσαρκία προκαλεί αύξηση του επιπέδου των αυξητικών ορμονών στο σώμα, γεγονός που προκαλεί στη συνέχεια συχνότερη διαίρεση των κυττάρων. Κάθε μία από αυτές τις πρόσθετες διαιρέσεις αντιπροσωπεύει μια νέα πιθανότητα εμφάνισης καρκινικών κυττάρων, αυξάνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου.

Στην πραγματικότητα, το να έχετε Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο από 30 αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 11% σε σύγκριση με ένα υγιές βάρος (ΔΜΣ 20 έως 25).

Καρκίνος παχέος εντέρου: Το πρώιμο σύμπτωμα που πενταπλασιάζει τον κίνδυνο στους κάτω των 50 ετών

4. Ένα μπουκάλι κρασί είναι τόσο καρκινογόνο όσο 10 τσιγάρα -οπότε σταματήστε και τα δύο

Η κατανάλωση οποιασδήποτε μορφής μπύρας, κρασιού ή οινοπνευματώδους ποτού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, του άνω λαιμού, του λάρυγγα, του οισοφάγου, του μαστού, του ήπατος και του εντέρου. Αλλά το κάπνισμα είναι ακόμα χειρότερο. Είναι η μεγαλύτερη αιτία καρκίνου παγκοσμίως και αυξάνει τον κίνδυνο 16 διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Το κάπνισμα συνδέεται με το 7% των καρκίνων του παχέος εντέρου και το αλκοόλ με το 6%. Και οι δύο αυτές συνήθειες είναι επιβλαβείς για την υγεία σας με πολλούς άλλους, εξίσου σημαντικούς τρόπους. Το αλκοόλ, όταν απορροφάται στο σώμα, εμποδίζει τα κύτταρα σας να επιδιορθώσουν τις βλάβες, σύμφωνα με το Cancer Research UK.

Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα χημικά σήματα που μπορούν να κάνουν τα κύτταρα πιο πιθανό να διαιρεθούν και, ως αποτέλεσμα, να αυξήσει τις αρχικές πιθανότητες ανάπτυξης όγκων. Μια στατιστική ανάλυση του 2019 στο BMC Public Health δείχνει ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασί την εβδομάδα ισοδυναμεί με κάπνισμα έως και 10 τσιγάρων την ίδια περίοδο όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου.

Τα τσιγάρα περιέχουν περισσότερες από 5.000 χημικές ουσίες και τουλάχιστον 70 από αυτές πιστεύεται ότι προκαλούν καρκίνο. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι που βλάπτουν το DNA μας, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων που μας προστατεύουν από τον καρκίνο. Ποτέ δεν είναι αργά για να αποκομίσετε οφέλη από τη διακοπή του καπνίσματος για την υγεία και είναι πιο πιθανό να το κόψετε επιτυχώς εάν λάβετε βοήθεια από τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ηράκλεια 2024: Το φετινό πολιτιστικό φεστιβάλ

xristiana

Θεσσαλονίκη: Σεισμός 2,7 Ρίχτερ στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου

xristiana

Εγκυμοσύνη: Τύποι αναιμίας και θεραπεία

xristiana