ΚεντρικήΥγεία

Εξόγκωμα στο δέρμα: Πώς θα το νιώσετε αν είναι καρκινικό

24/9/2024

Η γνώση των πιθανών αιτιών και του πότε πρέπει να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή είναι ζωτικής σημασίας για τη δική σας ηρεμία αλλά και τη σωστή διαχείριση της υγείας σας.

Αυτό το άρθρο εστιάζει στις διάφορες αιτίες εξογκωμάτων κάτω από το δέρμα, τη διάκριση μεταξύ καρκινικών και μη καρκινικών εξογκωμάτων και πότε είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό.

Αιτίες εξογκώματος κάτω από το δέρμα

Τα εξογκώματα κάτω από το δέρμα μπορεί να προκύψουν από ποικίλες αιτίες, που κυμαίνονται από αβλαβείς έως δυνητικά σοβαρές:

  1. Λιπώματα: Πρόκειται για μαλακά, λιπαρά εξογκώματα που δεν είναι καρκινικά και κινούνται εύκολα κάτω από το δέρμα.
  2. Κύστεις: Σάκοι γεμάτοι με υγρό, που μπορεί να αναπτυχθούν λόγω φραγμένων σμηγματογόνων αδένων, γύρω από τις αρθρώσεις ή ως αποτέλεσμα λοιμώξεων.
  3. Αποστήματα: Αυτά συμβαίνουν όταν μια μόλυνση οδηγεί σε συσσώρευση πύου κάτω από το δέρμα, προκαλώντας ένα πρησμένο, κόκκινο και επώδυνο εξόγκωμα.
  4. Διογκωμένοι λεμφαδένες: Συχνά συνιστούν ένδειξη απόκρισης του οργανισμού σε λοιμώξεις, όπως γρίπη ή λοιμώδης μονοπυρήνωση. Αυτά τα εξογκώματα είναι μικρά, συμπαγή και μπορεί να είναι ευαίσθητα στην αφή.
  5. Αιματώματα: Αυτά τα εξογκώματα εμφανίζονται όταν αίμα λιμνάζει κάτω από το δέρμα μετά από τραύμα ή τραυματισμό.
  6. Δερματοϊνώματα: Μικρά, σκληρά εξογκώματα που προκαλούνται από μικροτραυματισμούς του δέρματος ή τσιμπήματα εντόμων. Αυτά είναι συνήθως καλοήθη και στέρεα στην αφή.
  7. Ρευματοειδή οζίδια: Πρόκειται για σφιχτά, ανώδυνα εξογκώματα, που σχηματίζονται κάτω από το δέρμα σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα.
  8. Διογκωμένοι σιελογόνοι αδένες: Λοιμώξεις, πέτρες ή όγκοι μπορεί να προκαλέσουν οίδημα και εξογκώματα γύρω από τον λαιμό και το πρόσωπο.
  9. Καρκινικοί όγκοι: Αν και σπανιότερα, ορισμένα εξογκώματα μπορεί να είναι κακοήθη. Αυτά τα εξογκώματα είναι συνήθως σκληρά, ακίνητα και μεγαλώνουν με την πάροδο του χρόνου.
  10. Οστικά εξογκώματα: Κάποιες μη φυσιολογικές οστικές αναπτύξεις συχνά σχηματίζονται γύρω από τις αρθρώσεις και μπορεί να προκαλέσουν σκληρούς σβώλους κάτω από το δέρμα.

Μπορεί ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα να είναι καρκίνος;

Ναι, ένα σκληρό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Τα καρκινικά εξογκώματα είναι γενικά σταθερά, ακίνητα και αναπτύσσονται προοδευτικά. Η έγκαιρη ανίχνευση είναι καίριας σημασίας, επομένως είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό, εάν ένα εξόγκωμα ταιριάζει με αυτήν την περιγραφή.

Ένα καρκινικό εξόγκωμα είναι σκληρό ή μαλακό;

Τα καρκινικά εξογκώματα τείνουν να είναι σκληρά και σταθερά, καθώς προσκολλώνται στους περιβάλλοντες ιστούς, καθιστώντας τα ακίνητα.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα σκληρά εξογκώματα καρκινικά. Ορισμένες μη καρκινικές καταστάσεις, όπως οι κύστεις ή τα λιπώματα, μπορούν επίσης να σχηματίσουν σκληρά εξογκώματα.

Πονάνε οι όγκοι όταν πιέζονται με το χέρι;

Συνήθως, οι καρκινικοί όγκοι είναι ανώδυνοι, ειδικά στα αρχικά τους στάδια.

Ο πόνος είναι πιο κοινός σε καλοήθη εξογκώματα όπως κύστεις, αποστήματα ή διογκωμένους λεμφαδένες. Εάν ένα εξόγκωμα προκαλεί σημαντικό πόνο χωρίς ξεκάθαρη αιτία, είναι σώφρον να αναζητήσετε ιατρική συμβουλή.

Είναι δυνατό να μετακινηθεί ένα καρκινικό εξόγκωμα;

Τα καρκινικά εξογκώματα είναι γενικά ακίνητα, καθώς συχνά στερεώνονται στους περιβάλλοντες ιστούς. Αντίθετα, τα καλοήθη εξογκώματα, όπως τα λιπώματα και οι κύστεις, είναι συνήθως κινητά, όταν πιέζονται.

Πότε να επικοινωνήσετε με γιατρό σχετικά με ένα εξόγκωμα κάτω από το δέρμα σας

Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό εάν:

  • Ένα εξόγκωμα είναι σκληρό, ακίνητο ή αναπτύσσεται γρήγορα.
  • Ένα εξόγκωμα συνοδεύεται από ανεξήγητη απώλεια βάρους, πυρετό ή νυχτερινές εφιδρώσεις.
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην κατάποση ή στην αναπνοή.
  • Ένα εξόγκωμα είναι επώδυνο και προκαλεί ερυθρότητα ή ζεστασιά στο σημείο.

Σύνοψη

Τα εξογκώματα κάτω από το δέρμα είναι συχνά ακίνδυνα, αλλά μερικά μπορεί να υποδηλώνουν σοβαρές καταστάσεις, όπως ο καρκίνος. Η γνώση των συμπτωμάτων και των αιτιών αυτών των εξογκωμάτων σάς βοηθά να προσδιορίσετε πότε είναι απαραίτητη η ιατρική φροντίδα.

Εάν ανακαλύψετε ένα εξόγκωμα που είναι σκληρό, ακίνητο ή αναπτυσσόμενο, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε γιατρό για σωστή διάγνωση.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Το 24-42,5% των καρκίνων βρίσκεται μετά από εισαγωγή στα επείγοντα

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Στο Τυμπάκι

xristiana

Δ. Θέρμης: Συγκέντρωση Ανθρωπιστικής Βοήθειας Για Τους Σεισμόπληκτους Σε Τουρκία Και Συρία

xristiana