ΚεντρικήΥγεία

Άδωνις Γεωργιάδης: Τσάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα

26\9/2024

Τα εννέα δέκατα των ελλείψεων φαρμάκων έχουν καλυφθεί λόγω της πολιτικής που ακολουθείται στο φάρμακο δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τσάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα». Αυτό είναι το επιχείρημα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για τις αυξήσεις που έλαβαν περίπου 800 σκευάσματα. Όπως είπε ο υπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ, περίπου οι 600 κωδικοί αυξήθηκαν από 1 έως 2 ευρώ και περίπου 30 κωδικοί έχουν πραγματικά μεγάλες αυξήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ευρώ.
Μάλιστα ο υπουργός συνέδεσε τις αυξήσεις στα φθηνά φάρμακα με τις ελλείψεις που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά. Τόνισε ότι «τα εννέα δέκατα των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής».

«Η Ελλάδα πήγαινε τις τιμές των φαρμάκων μόνο προς τα κάτω για περίπου 15 χρόνια λόγω της κρίσης. Πρέπει να καταλάβουμε τι θέλουμε. Θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα; Αν θέλουμε να υπάρχουν φάρμακα υπάρχει κάποιο κόστος για αυτά. Τσάμπα δεν μπορεί να είναι τα φάρμακα. Για παράδειγμα, η ετοποσίδη επωλείτο στην Ελλάδα 9 ευρώ. Στη Γερμανία 50. Η εταιρεία προτιμά να το πουλάει στα 50 παρά στα 9. Το είχε αποσύρει από την Ελλάδα. Τόσο απλά. Δεν μπορώ να το εξηγήσω απλούστερα».

Μειώθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων

Ο υπουργός σημείωσε ότι λόγω της πολιτική που ακολουθείται μειώθηκαν οι ελλείψεις φαρμάκων.
«Εγώ δε θέλω να κρύβω τα προβλήματα κάτω από το χαλί, με ενοχλεί. Από τους 800 κωδικούς οι 600 αυξήθηκαν από 1 έως 2 ευρώ. Είναι περίπου 30 οι κωδικοί που έχουν πραγματικά μεγάλες αυξήσεις, δηλαδή πάνω από 10 ευρώ. Λοιπόν, θέλω ο ασθενής όταν ψάξει ένα φάρμακο να το βρει. Γιατί αν δεν το βρει η ζημιά στην υγεία του είναι πολύ μεγαλύτερη. Σήμερα που μιλάμε Σεπτέμβριος του 2024 οι ελλείψεις σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2024 είναι στο ένα δέκατο. Τα εννέα δέκατα των ελλείψεων έχουν καλυφθεί λόγω αυτής της πολιτικής».Πότε ο πολίτης θα πληρώνει τον προσωπικό γιατρό

Ο υπουργός μίλησε και για το σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό. «Δεν πληρώνουν οι ασθενείς στον προσωπικό γιατρό παρά μόνον εάν, κάποιος θέλει να δηλώσει ως προσωπικό γιατρό τον δικό του ιδιώτη γιατρό. Για παράδειγμα, εγώ ο Άδωνις Γεωργιάδης έχω έναν γιατρό που τον έχω δικό μου, τον εμπιστεύομαι, και μέχρι σήμερα δεν μπορούσα να τον δηλώσω ως οικογενειακό μου γιατρό, έπρεπε να δηλώσω κάποιον από τον κατάλογο. Εμείς στο εξής θα παρέχουμε την επιλογή να μπορεί ο κάθε ασθενής να δηλώσει και το δικό του γιατρό στον οποίον ούτως ή άλλως πήγαινε και πλήρωνε».

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δράση Ευαισθητοποίησης «Η Χρήση Του Διαδικτύου Από Τα Παιδιά Και Τους Εφήβους»

xristiana

Συνεργασία του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Princeton

xristiana

Iπποκράτειο Θεσσαλονίκης: Στην αναμονή για χειρουργείο 1.500 ασθενείς – 9 αντί για 40 οι αναισθησιολόγοι

xristiana