ΚεντρικήΥγεία

Υπάρχει αλάτι που είναι πιο υγιεινό; 6 τύποι και όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή σας

24/9/2024

Το αλάτι αποτελεί βασικό συστατικό στη διατροφή μας, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως υπέρταση.

Παρακάτω αναλύουμε έξι τύπους αλατιού και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Είναι κάποιο αλάτι πιο υγιεινό;

1. Επιτραπέζιο αλάτι

Το επιτραπέζιο αλάτι είναι το πιο κοινό και έχει εμπλουτιστεί με ιώδιο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς. Το ιώδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την εγκυμοσύνη και την παιδική ηλικία, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και των οστών. Λόγω του ιωδίου, το επιτραπέζιο αλάτι δίνει μια μεταλλική γεύση στα τρόφιμα.

  •  Πλεονεκτήματα: Περιέχει ιώδιο που βοηθά στην πρόληψη του υποθυρεοειδισμού.
  •  Μειονεκτήματα: Η υπερβολική χρήση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, ενώ η γεύση του μπορεί να επηρεάσει ορισμένα φαγητά.

2. Αλάτι θαλασσινό

Το θαλασσινό αλάτι είναι πιο φυσικό και ελάχιστα επεξεργασμένο, κάτι που το καθιστά αγαπητό στους σεφ λόγω της υφής και της πιο έντονης γεύσης του. Παρά τα οφέλη της γεύσης, το θαλασσινό αλάτι περιέχει μόνο ίχνη μετάλλων, χωρίς σημαντικές διατροφικές αξίες.

  •  Πλεονεκτήματα: Φυσικό και ανεπεξέργαστο, έχει πιο έντονη γεύση και ποικιλία κρυστάλλων.
  •  Μειονεκτήματα: Το θρεπτικό περιεχόμενο είναι σχεδόν αμελητέο.

3. Αλάτι Kosher

Το αλάτι Kosher πήρε το όνομά του από την εβραϊκή παράδοση, όπου χρησιμοποιείται για την αφαίρεση αίματος από το κρέας, σύμφωνα με τις διαιτητικές κατευθυντήριες γραμμές του kashrut. Είναι πιο χοντρό και κατάλληλο για αρτύματα και μαρινάδες λόγω της αργής διάλυσής του.

  •  Πλεονεκτήματα: Η χοντρή υφή του διευκολύνει τον έλεγχο της ποσότητας που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα.
  •  Μειονεκτήματα: Δεν περιέχει ιώδιο.

4. Ροζ αλάτι Ιμαλαΐων

Το ροζ αλάτι Ιμαλαΐων εξορύσσεται από ορυχεία στο Πακιστάν και έχει χαρακτηριστικά μεγάλα, ροζ κρύσταλλα. Παρότι μπορεί να περιέχει περισσότερα μέταλλα από το επιτραπέζιο αλάτι, οι ποσότητες αυτές δεν είναι αρκετές για να παρέχουν σημαντικά διατροφικά οφέλη.

  •  Πλεονεκτήματα: Εντυπωσιακή εμφάνιση και ελαφρώς διαφορετική γεύση.
  •  Μειονεκτήματα: Περιέχει βαρέα μέταλλα λόγω της ελάχιστης επεξεργασίας του, αλλά χωρίς ιδιαίτερα οφέλη.

5. Μαύρο αλάτι (Kala Namak)

Το μαύρο αλάτι, γνωστό και ως Kala Namak, είναι δημοφιλές στη νότια Ασία και χρησιμοποιείται τόσο στη μαγειρική όσο και στην Αγιουρβεδική ιατρική (παραδοσιακή ινδική ιατρική). Περιέχει θείο, το οποίο του προσδίδει μια χαρακτηριστική γεύση και θεωρείται ότι έχει οφέλη για την υγεία, όπως βελτίωση της πέψης.

  •  Πλεονεκτήματα: Ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, πιθανά οφέλη για την υγεία σύμφωνα με την Αγιουρβεδική ιατρική.
  •  Μειονεκτήματα: Ελάχιστη επιστημονική έρευνα επιβεβαιώνει τα οφέλη του και περιέχει υψηλές ποσότητες νατρίου.

6. Υποκατάστατα αλατιού

Τα υποκατάστατα αλατιού προσφέρουν μια εναλλακτική επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν την πρόσληψη νατρίου. Αντί για χλωριούχο νάτριο, περιέχουν χλωριούχο κάλιο, το οποίο μπορεί να προσεγγίζει τη γεύση του αλατιού.

  •  Πλεονεκτήματα: Ιδανικό για άτομα που χρειάζεται να περιορίσουν το νάτριο.
  •  Μειονεκτήματα: Όσοι έχουν προβλήματα με τα νεφρά πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν από τη χρήση, καθώς η κατανάλωση καλίου μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ποιο είναι το πιο υγιεινό αλάτι;

Αν και υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους τύπους αλατιού, όπως σημειώνεται στο Health, δεν υπάρχει αλάτι που να προσφέρει πραγματικά σημαντικά οφέλη για την υγεία λόγω του νατρίου που περιέχουν.

Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων είναι το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας, ανεξάρτητα από τον τύπο αλατιού που χρησιμοποιείτε. Εναλλακτικά, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση των φαγητών σας με μπαχαρικά και βότανα, για να μειώσετε την ανάγκη για αλάτι.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

36ο Μετεκπαιδευτικό Διαδικτυακό Σεμινάριο Ιατρικής Βιοπαθολογίας

xristiana

COP28: Αύξηση εις…τριπλούν για τις ΑΠΕ μέχρι το 2030

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 2/5

xristiana