ΚεντρικήΥγεία

Σιδηροπενική αναιμία: Τα 6 συμπτώματα που δείχνουν ότι έχετε έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ

22\9/2024

Αρχικά, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να είναι τόσο ήπια που να περνά απαρατήρητη. Αλλά καθώς το σώμα βιώνει συνεχή έλλειψη σιδήρου και η αναιμία επιδεινώνεται, τα σημάδια και τα συμπτώματα εντείνονται.

Υπάρχουν, μάλιστα, 6 χαρακτηριστικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε για να καταλάβετε ότι πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα το ζήτημα.

Μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιορίσετε εάν τα συμπτώματά σας οφείλονται σε έλλειψη σιδήρου, καθώς μπορεί να εμφανιστούν για διάφορους λόγους. Αλλά ο οικογενειακός γιατρός στην Κλινική του Κλίβελαντ, David Brill, μοιράζεται ορισμένα σημάδια έλλειψης σιδήρου για να λάβετε τη σωστή διάγνωση.

Συχνά ξυπνάτε κουρασμένοι, ακόμα και μετά από έναν καλό βραδινό ύπνο. Κρυώνετε συνεχώς και φοράτε βαριά ρούχα ανεξάρτητα από τη θερμοκρασία. Τα νύχια σας φαίνονται κάπως στεγνά τελευταία, παρά τη χρήση ενυδατικής κρέμας.

Ενώ το μυαλό σας μπορεί να πάει στην έλλειψη σιδήρου για να εξηγήσει αυτά τα συμπτώματα, δεν είστε ακόμα σίγουροι. Αλλά είναι αλήθεια: Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν ορισμένες από αυτές τις αντιδράσεις. Τι μπορεί όμως να προκαλέσει χαμηλά επίπεδα σιδήρου;

«Τα αίτια μιας ανεπάρκειας σιδήρου μπορεί να κυμαίνονται από κακή διατροφή έως μια σοβαρή ασθένεια. Άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό σας», επισημαίνει ο Δρ. Brill.

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος;

Το σώμα σας χρησιμοποιεί σίδηρο για να παράγει αιμοσφαιρίνη. Το μέταλλο αυτό βοηθά το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό σίδηρο, τα επίπεδα αιμοσφαιρίνης πέφτουν και αυτό μπορεί να περιορίσει τη ροή οξυγόνου. Αυτό είναι που τελικά προκαλεί σιδηροπενική αναιμία, τον πιο κοινό τύπο αναιμίας.

6 σημάδια ότι μπορεί να έχετε σιδηροπενική αναιμία

Εάν εμφανίσετε χλωμό χρώμα, ειδικά γύρω από τα μάτια, και παραπονιέστε για συνεχή ρίγη και εξάντληση, ο γιατρός σας είναι πιθανό να κάνει εξετάσεις για έλλειψη σιδήρου. Εδώ είναι έξι σημάδια:

  1. Χλωμό ή κίτρινο δέρμα
  2. Συνεχής κόπωση και αδυναμία
  3. Δύσπνοια
  4. Ρίγη
  5. Λαχτάρα για πάγο ή μη βρώσιμα αντικείμενα
  6. Εύθραυστα νύχια ή τριχόπτωση

1. Χλωμό ή κίτρινο δέρμα

Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και νιώθετε ότι είστε λίγο πιο χλωμοί από το συνηθισμένο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σας κάνει να φαίνεστε χλωμοί, ειδικά στο πρόσωπο, τα χείλη και το εσωτερικό των βλεφάρων.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αιμοσφαιρίνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι κόκκινη. Εάν δεν έχετε αρκετή αιμοσφαιρίνη (λόγω χαμηλού σιδήρου), αυτό μπορεί να επηρεάσει το χρώμα στο πρόσωπό σας. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα κιτρινωπό χρώμα στην επιδερμίδα σας που δεν υπήρχε πριν.

2. Συνεχής κόπωση και αδυναμία

Το να είστε περιστασιακά κουρασμένοι είναι κοινό, αλλά αν αντιμετωπίζετε κόπωση που σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου, θα αισθάνεστε απερίγραπτη εξάντληση. Μπορεί επίσης να νιώσετε μια γενική αδυναμία στο σώμα σας, σαν να μην έχετε την ενέργεια να κάνετε πράγματα που συνήθως μπορείτε.

Εάν αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένοι χωρίς ξεκάθαρη αιτία -ακόμη και μετά από αρκετή ξεκούραση- θα μπορούσε να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων σιδήρου.

3. Δύσπνοια

Καθώς ο σίδηρος είναι συνδεδεμένος με τον τρόπο με τον οποίο κινείται το οξυγόνο στο σώμα μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αναπνοή σας μπορεί να επηρεαστεί από έλλειψη σιδήρου. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορούν να μειώσουν την παροχή οξυγόνου στους ιστούς, οδηγώντας σε δύσπνοια, ειδικά κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Εάν σας κόβεται η αναπνοή ενώ κάνετε καθημερινές εργασίες, αυτό μπορεί να είναι σημάδι χαμηλού σιδήρου.

4. Ρίγη

Συνήθως αντιμετωπίζετε καλά τις χαμηλές θερμοκρασίες. Τελευταία όμως, πιάνετε τον εαυτό σας να τρέμει όταν είναι ανοιχτό το κλιματιστικό ή όταν πέφτει η θερμοκρασία.

Επειδή η σιδηροπενική αναιμία προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος, αυτό μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο που αισθάνεστε τη θερμοκρασία. Ειδικότερα, τα άτομα με αναιμία συχνά νιώθουν ρίγη ή ένα συνεχές αίσθημα κρύου. Είναι σύνηθες να αισθάνεστε κρύο με χαμηλό σίδηρο, ειδικά στα χέρια και τα πόδια σας.

5. Λαχτάρα για πάγο ή μη βρώσιμα πράγματα

Είναι περίεργο, αλλά συμβαίνει! Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα με ανεπάρκεια σιδήρου μπορεί να εμφανίσουν λαχτάρα για μη βρώσιμα είδη, όπως πάγο, βρωμιά ή ακόμα και μαλλιά. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει πολλές αιτίες, αλλά τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου μπορεί να είναι μία από αυτές.

6. Εύθραυστα νύχια ή τριχόπτωση

Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει εύθραυστα ή σε σχήμα κουταλιού νύχια (κοιλονυχία). Και παρόλο που δεν είναι τόσο συχνό όσο άλλα συμπτώματα, η έλλειψη σιδήρου μπορεί επίσης να συμβάλει στην τριχόπτωση, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Πηγήhttps://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Δεντροφύτευση από τον Δήμο Παπάγου – Χολαργού

xristiana

Κυστική ίνωση: Οι βιταμίνες που βοηθούν στην αντιμετώπιση της νόσου

xristiana

Πλατανιάς: Ημερίδα εκμάθησης BOCCIA στο Κλειστό Γυμναστήριο Ταυρωνίτη

xristiana