28/9/2024
Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια από τις πλέον διαδεδομένες ασθένειες παγκοσμίως, με τις διατροφικές συνήθειες να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση αλλά και στην πρόληψή του.
Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet Diabetes & Endocrinology εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης διαφόρων ειδών κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, χρησιμοποιώντας δεδομένα από πληθυσμούς σε όλο τον κόσμο.
Κρέας και διαβήτης τύπου 2
Τα τελευταία 50 χρόνια, η παγκόσμια παραγωγή κρέατος έχει αυξηθεί σημαντικά για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού. Σε πολλές περιοχές του δυτικού κόσμου η κατανάλωση κρέατος ξεπερνά τα βέλτιστα διατροφικά όρια. Η υπερκατανάλωση κρέατος, ιδίως του επεξεργασμένου, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2.
Στη νέα μελέτη οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι – εκτός του επεξεργασμένου κρέατος – και το κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2. «Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της μείωσης της κατανάλωσης κρέατος για τη δημόσια υγεία», ανέφερε οι ερευνητές, υπογραμμίζοντας πως χρειάζεται μια επικαιροποίηση των διατροφικών οδηγιών.
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από το παγκόσμιο έργο InterConnect, το οποίο περιλαμβάνει 31 ομάδες ατόμων από 20 χώρες, καλύπτοντας διαφορετικές ηπείρους, Αμερική, Ευρώπη και Ασία.
Συνολικά, η ανάλυση περιλάμβανε δεδομένα από σχεδόν 2 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 18 ετών, ενώ μελετήθηκαν τα διατροφικά τους πρότυπα και η κατάσταση της υγείας τους όσον αφορά τον διαβήτη. Τα ευρήματα έδειξαν πως η κατανάλωση μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μάλιστα η παρατηρούμενη συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από την ηλικία, το φύλο, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και τη γεωγραφική τοποθεσία.
Τα πουλερικά… δεν είναι αθώα
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως παρότι τα πουλερικά θεωρούνται γενικά μια πιο υγιεινή επιλογή σε σχέση με το κόκκινο κρέας, τα ευρήματα της μελέτης δεν το υποστηρίζουν απόλυτα. Μπορεί να μην αυξάνουν τόσο τον κίνδυνο όσο το κόκκινο κρέας, παρατηρήθηκε ωστόσο κάποια συσχέτιση με τον διαβήτη τύπου 2, ιδιαίτερα σε πληθυσμούς με υψηλή κατανάλωση πουλερικών, όπως για παράδειγμα στη Βραζιλία.
Παρόλα αυτά, η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος με 100 γραμμάρια μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος ή πουλερικών μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά 7%. Τα αποτελέσματα αυτά είναι σημαντικά καθώς υποδεικνύουν πως, αν και τα πουλερικά αποτελούν καλύτερη εναλλακτική από το επεξεργασμένο κρέας, η κατανάλωση τους θα πρέπει επίσης να γίνεται με μέτρο.
Οι μελλοντικές μελέτες είναι απαραίτητες για να εξετάσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ πουλερικών και διαβήτη, καθώς και τον αντίκτυπο της μείωσης της κατανάλωσης κρέατος στις μη μεταδοτικές ασθένειες.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com