ΚεντρικήΥγεία

Πλαστικά και φυτοφάρμακα ενισχύουν τη θηλυκότητα … σε όλους

28/9/2024

Θηλυκοποίηση των αρσενικών εμβρύων παρατηρούν τα τελευταία χρόνια οι ουρολόγοι και το γεγονός αποδίδεται τόσο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, όσο και σε συνήθειες της καθημερινής μας ζωής.

Ο πρώτος παράγοντας είναι τα φυτοφάρμακα που ο οργανισμός μας αναγνωρίζει ως οιστρογόνα και τα μεταβολίζει ως τέτοια. Στις γυναίκες, δεν υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις, όμως στα αγόρια επιδρούν αρνητικά ακόμη και από το εμβρυικό στάδιο.

Το αποτέλεσμα είναι να γεννιούνται αγόρια με γεννητικά όργανα, τα οποία είναι ατελή ή με προβλήματα.

Τα μικροπλαστικά που έχουν αποκολληθεί από τα πλαστικά μπιμπερό, έχουν περάσει ήδη στον οργανισμό μας

Φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί, αναγνωρίζονται ως οιστροφόνα από τον οργανισμό μας

Στις παραπάνω διαπιστώσεις αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, παιδοουρολόγος Γιώργος Ζουπάνος, με αφορμή τριήμερη ενημερωτική δράση με τίτλο «Ουρολογία: Το κλειδί για την υγεία σε κάθε ηλικία» που πραγματοποιείται στις 26-28 Σεπτεμβρίου στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Μετρό στο Σύνταγμα. Η εκδήλωση στόχο έχει την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για ένα ευρύ φάσμα ουρολογικών παθήσεων, τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας τους και την ανάδειξη της σημασίας της πρόληψης.

«Το 3-4% των χειρουργικών επεμβάσεων στα παιδιά αφορούν ουρολογικές παθήσεις», είπε ο κ. Ζουπάνος, «καθώς ένα ποσοστό 2% των αγοριών γεννιούνται με κρυψορχία, ενώ 1 στα 120 αγόρια γεννιούνται με υποσπαδία, μια ανατομική πάθηση που η ουρήθρα … δεν βρίσκεται στη θέση της… Σημαντικά επίσης είναι και τα περιστατικά όπου αγόρια γεννιούνται με ατελές πέος».

Ο κ. Ζουπάνος υπογράμμισε ότι τα φυτοφάρμακα που μιμούνται τα οιστρογόνα έχουν απαγορευθεί στην Ευρώπη, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούνται σε άλλες χώρες του πλανήτη, όπως π.χ. στην Κίνα. Μέσω των εξαγωγών των τροφίμων από τις χώρες όπου δεν υπάρχει απαγόρευση, κυκλοφορούν και πάλι παντού. Αλλά ακόμη κι όταν απαγορεύονται, σημαίνει ότι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, έχοντας ήδη προκαλέσει τις βλάβες.

Στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησαν και τα πλαστικά μπιμπερό που επί χρόνια χρησιμοποιούσαμε. «Τα μικροπλαστικά που έχουν αποκολληθεί από αυτά, έχουν περάσει ήδη στον οργανισμό μας», πρόσθεσε ο κ. Ζουπάνος.

Εξέταση PSA

Ανοίγοντας την εκδήλωση για το κοινό, ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, καθηγητής Ουρολογίας Ανδρέας Σκολαρίκος, επεσήμανε την ανάγκη καθιέρωσης της εξέτασης PSA για τους άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για καρκινικό δείκτη, αλλά για έναν δείκτη που υποδηλώνει κάποια πάθηση του προστάτη, η οποία πρέπει να διερευνηθεί. Διευκρίνισε ότι δεν είναι όλες οι περιπτώσεις που χρειάζονται βιοψία και για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί δείκτες που ορίζουν πότε και ποιος είναι ο κατάλληλος ασθενής για βιοψία.

Συνέχισε τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί το Μητρώο Ασθενών, ώστε να υπάρχει μια επίσημη καταγραφή στη χώρα για τις παθήσεις από τις οποίες νοσεί ο πληθυσμός.

Ο κ. Σκολαρίκος, αναφερόμενος στις λιθοτριψίες, σημείωσε ότι μπορεί από δύο συνεδρίες και πάνω να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, όμως μακροπρόθεσμα δεν οδηγούν σε καταστροφή του νεφρού.

Η Ουρολογική Εταιρεία είναι η μοναδική ιατρική εταιρεία στη χώρα μας που διατηρεί γραφείο ασθενών με επικεφαλής τον ουρολόγο Μάρκο Καραβιτάκη. Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Καραβιτάκης, σημείωσε ότι στόχος του γραφείου είναι η ενημέρωση του πληθυσμού όχι μόνο για το αντικείμενο της ουρολογίας, αλλά και για την ευαισθητοποίησή του στην έγκαιρη αντιμετώπιση των ουρολογικών παθήσεων, μέσω σχετικών εκδηλώσεων, δράσεων, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας της εταιρείας.

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

GRESB: Μετρώντας το πραγματικό «πράσινο» στα κτήρια

xristiana

Η Νύφη, ο Γαμπρός και το χρώμα της ευτυχίας..!

xristiana

Πρησμένα ούλα: Οι κοινές αιτίες και η θεραπευτική αντιμετώπιση

xristiana