ΚεντρικήΥγεία

Ο κοκκινωπός χυμός που μειώνει την αρτηριακή πίεση, την χοληστερόλη και προστατεύει την καρδιά

29/9/2024

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας επιστημονικής μελέτης, υπάρχει ένας κοκκινωπός χυμός που θα μπορούσε να μειώσει τα δυνητικά επικίνδυνα επίπεδα αρτηριακής πίεσης. Ποιος είναι και πώς μπορεί να βοηθήσει στη συνολική υγεία της καρδιάς;

Σύμφωνα με στοιχεία από την Ελληνική Εταιρεία Υπέρτασης, πιστεύεται ότι περίπου 1 στους 3 ανθρώπους στην Ελλάδα ζει με υπέρτασηαν και πολλοί μπορεί να μην το γνωρίζουν. Αυτό οφείλεται στο ότι η κατάσταση συνήθως δεν εμφανίζει συμπτώματα και χρειάζεται έλεγχος για να επιβεβαιωθεί.

Τι είναι η υπέρταση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι επίσης γνωστή ως υπέρταση, είναι μια κατάσταση που σημαίνει ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα από το συνηθισμένο για να αντλήσει αίμα στο σώμα.

Αυτό ασκεί επιπλέον πίεση στην καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και άλλα όργανα με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, με την υψηλή αρτηριακή πίεση να συνδέεται με ιατρικά επείγοντα περιστατικά όπως εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν υψηλή αρτηριακή πίεση και ένας από αυτούς είναι η διατροφήΤρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγονται για αυτόν τον λόγο, καθώς το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, αυτό που τρώτε και πίνετε θα μπορούσε επίσης να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Food Science and Nutrition το 2019, συνέστησε να πίνετε χυμό φρούτων καθημερινά για αυτόν τον λόγο.

Ποιος είναι ο κοκκινωπός χυμός που ρίχνει την πίεση

Ερευνητές από το Τόκιο της Ιαπωνίας ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση ανάλατου χυμού ντομάτας κάθε μέρα μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση. Βρέθηκε επίσης ότι μειώνει την «κακή» χοληστερόλη, έναν άλλο παράγοντα που συμβάλλει στα καρδιακά προβλήματα.

Τι συμβαίνει στο σώμα σας αν τρώτε κάθε μέρα ντομάτες

Στο πλαίσιο της μελέτης, συνολικά 481 άτομα κατανάλωναν όσο χυμό ντομάτας ήθελαν κατά τη διάρκεια ενός έτους. Πριν και μετά την περίοδο της μελέτης έγιναν έλεγχοι για δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση, το λιπιδικό προφίλ ορού και η ανοχή στη γλυκόζη.

Μεταξύ εκείνων με υπέρταση ή προϋπέρτασητα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μειώθηκαν σημαντικά. Η μέση ημερήσια κατανάλωση χυμού ντομάτας ήταν μεταξύ 215 και 84 ml, αλλά οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωναν περίπου ένα μπουκάλι (200 ml).

«Η αρτηριακή πίεση σε 94 συμμετέχοντες με προ-υπέρταση ή υπέρταση χωρίς θεραπεία ήταν σημαντικά μειωμένη. Επιπλέον, τα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε 125 συμμετέχοντες με δυσλιπιδαιμία χωρίς θεραπεία μειώθηκαν σημαντικά», ανέφεραν οι συγγραφείς και πρόσθεσαν:

«Αυτές οι ευεργετικές επιδράσεις δεν ήταν διαφορετικές μεταξύ των φύλων και μεταξύ των διαφορετικών ηλικιακών ομάδων. Δεν βρέθηκε σημαντική διαφορά στον τρόπο ζωής πριν και μετά τη μελέτη. Η πρόσληψη ανάλατου χυμού ντομάτας βελτίωσε τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα LDL χοληστερόλης σε ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η ομάδα υπέθεσε ότι η μείωση της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να συνδέεται με ένα αντιοξειδωτικό, γνωστό ως λυκοπένιο, που βρίσκεται στις ντομάτες.

«Οι ντομάτες περιέχουν μια ποικιλία βιοδραστικών συστατικών που καθιστούν αυτές και τα προϊόντα τους, όπως ο χυμός ντομάτας, ευεργετικά για την υγεία. Το λυκοπένιο είναι γνωστό για την ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση και την αναστολή της οξείδωσης των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας, που παίζει βασικό ρόλο στην έναρξη και ανάπτυξη της αθηροσκλήρωσης», είπαν οι επιστήμονες.

«Πολλές επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι το λυκοπένιο θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψη της αθηροσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων», κατέληξαν.

Ποιες είναι οι τιμές για την υπέρταση ανάλογα με την ηλικία

Σύμφωνα με το βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHS),εάν είστε κάτω των 80 ετών, συνήθως θεωρείται ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση εάν η μέτρησή σας είναι:

  • 140/90 ή υψηλότερα όταν ελέγχεται από επαγγελματία υγείας
  • 135/85 ή υψηλότερα κατά τον έλεγχο στο σπίτι.

Εάν είστε ηλικίας 80 ετών και άνω, συνήθως θεωρείται ότι έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση εάν η μέτρησή σας είναι:

  • 150/90 ή υψηλότερα όταν ελέγχεται από επαγγελματία υγείας
  • 145/85 ή υψηλότερα κατά τον έλεγχο στο σπίτι.

Εάν ανησυχείτε για την αρτηριακή σας πίεση, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Ρουτίνα περιποίησης των διακοπών: Τα βήματα που θα σε βοηθήσουν να κρατήσεις το δέρμα λαμπερό και με υγιή όψη

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 26/9

xristiana

Ακαταμάχητες αλμυρές τηγανίτες με ρικότα

xristiana