ΚεντρικήΥγεία

Γιατρός εξηγεί την απλή και «νούμερο ένα» λύση για να σταματήσετε να νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι

24\9/2024

Το αίσθημα της διαρκούς κούρασης είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή όπου οι καθημερινές υποχρεώσεις, η πίεση και η τεχνολογία μάς κατακλύζουν.

Αν και συχνά αποδίδουμε την κόπωση στην πολυάσχολη ζωή μας ή την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών, ο γιατρός Eric Berg, ειδικός στην κέτωση και τη διαλειμματική νηστεία, με 12,5 εκατ. subscribers στο Youtube, προσφέρει μια απλή και άμεση λύση στο πρόβλημα.

Γιατί νιώθουμε διαρκώς κουρασμένοι;

Σύμφωνα με τον Dr Berg, το αίσθημα της κούρασης σχετίζεται άμεσα με τη λειτουργία των μιτοχονδρίων, τα οποία είναι γνωστά ως το «εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας» των κυττάρων μας. Τα μιτοχόνδρια παράγουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε μέσω μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ATP (τριφωσφορική αδενοσίνη).

Ο Dr Berg εξηγεί ότι πολλές ασθένειες και προβλήματα υγείας συνδέονται με δυσλειτουργία των μιτοχονδρίων. Αυτή η δυσλειτουργία μπορεί να είναι η αιτία για την αίσθηση της κούρασης, ακόμα και όταν κάποιος φροντίζει τον εαυτό του, τρέφεται σωστά και ασκείται.

Η «νούμερο ένα» λύση για την κούραση

Ο Dr Berg προτείνει μια απλή και προσιτή λύση: την άσκηση. Ο ίδιος τη χαρακτηρίζει ως τον καλύτερο τρόπο για να παράγουμε περισσότερα μιτοχόνδρια, αυξάνοντας έτσι την παραγωγή ATP και, κατά συνέπεια, την ενέργειά μας.

Όπως εξηγεί, η τακτική άσκηση έχει την ικανότητα να αντισταθμίζει τις βλαβερές επιπτώσεις που μπορεί να προκαλούνται από κακές συνήθειες, επειδή βοηθά στη βελτίωση της λειτουργίας των μιτοχονδρίων και άρα στην παραγωγή περισσότερης ενέργειας σε κυτταρικό επίπεδο. Όσο περισσότερα μιτοχόνδρια έχουμε, τόσο περισσότερη ενέργεια μπορούμε να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;

Εκτός από την άσκηση, ο Dr Berg συνιστά τη διαλειμματική νηστεία, μια μέθοδο που περιορίζει τη λήψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας. Η νηστεία αυτή ενεργοποιεί μια διαδικασία που ονομάζεται αυτοφαγία. Κατά την αυτοφαγία, ο οργανισμός ανακυκλώνει παλαιές ή κατεστραμμένες πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων των μιτοχονδρίων, και δημιουργεί νέα και υγιή μιτοχόνδρια.

Αυτό σημαίνει ότι μέσω της αυτοφαγίας μπορούμε να αυξήσουμε περαιτέρω την παραγωγή ενέργειας, βελτιώνοντας την απόδοση του σώματος και του μυαλού μας. Ο Dr Berg δηλώνει ότι η συνδυασμένη δράση της άσκησης με τη διαλειμματική νηστεία αποτελεί μια ισχυρή στρατηγική για την καταπολέμηση της κούρασης και τη βελτίωση της υγείας μας. Αν θέλετε να ξεπεράσετε το αίσθημα της κούρασης και να νιώθετε πιο δυναμικοί και ενεργητικοί, ίσως η απάντηση να είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζετε.

Πηγήhttps://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σημάδια ότι πρέπει να σταματήσετε να πίνετε καφέ (video)

xristiana

Εκπομπές ρύπων: Νέους αυστηρότερους στόχους θέτει η ΕΕ – Διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών

xristiana

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 9/7

xristiana