24/9/2024
Το περπάτημα στις μύτες των ποδιών μερικές φορές συνδέεται με τον αυτισμό.
Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε πώς ο αυτισμός επηρεάζει το περπάτημα, εάν το περπάτημα στις μύτες των ποδιών είναι σημάδι αυτισμού και σε ποια ηλικία γίνεται ανησυχητικό. Παραθέτουμε, επίσης, απλές ασκήσεις στάσης και βάδισης στο σπίτι, που μπορούν να βοηθήσουν.
Ποια είναι τα κύρια συμπτώματα του αυτισμού σε μικρά παιδιά
Τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που ποικίλλουν σε βαρύτητα. Μερικά από τα κύρια σημάδια είναι:
- Δυσκολίες επικοινωνίας: Καθυστερήσεις στην ομιλία ή δυσκολίες στην κατανόηση της γλώσσας.
- Κοινωνικές προκλήσεις: Περιορισμένη άμεση οπτική επαφή (να κοιτάνε τον άλλον στα μάτια), δυσκολία στην κατανόηση προτύπων κοινωνικής συμπεριφοράς και πρόβλημα με τη δημιουργία σχέσεων/σύνδεσης με άλλους.
- Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές: Κούνημα χεριών, λίκνισμα κορμού ή επιμονή σε συγκεκριμένες ρουτίνες.
- Αισθητηριακές ευαισθησίες: Υπερβολική αντίδραση ή υποαντίδραση σε ήχους, υφές ή φώτα.
Είναι το περπάτημα στις μύτες σύμπτωμα αυτισμού;
Το περπάτημα στις μύτες είναι πράγματι πιο συχνό σε παιδιά με αυτισμό, αλλά δεν αποτελεί αποκλειστικό σύμπτωμα της πάθησης. Μερικά παιδιά με αυτισμό μπορεί να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους λόγω διαφορών αισθητηριακής επεξεργασίας ή δυσκολιών στον κινητικό συντονισμό.
Ωστόσο, το περπάτημα στις μύτες μπορεί να συμβεί και σε παιδιά χωρίς αυτισμό. Ένα παιδί που περπατά συχνά στις μύτες των ποδιών του για παρατεταμένες περιόδους θα μπορούσε να επωφεληθεί από την περαιτέρω αξιολόγηση από έναν ειδικό.
Σε ποια ηλικία είναι ανησυχητικό το περπάτημα στις μύτες
Το περπάτημα στις μύτες των ποδιών μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό για τα νήπια, που μαθαίνουν να περπατούν, δηλαδή σε παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.
Ωστόσο, εάν το περπάτημα στις μύτες επιμένει πέρα από την ηλικία των 2 ετών ή συνεχίζεται και αφότου το παιδί περπατά μόνο του εδώ και καιρό, μπορεί να εγείρει ανησυχίες. Στα παιδιά με αυτισμό, το περπάτημα στις μύτες μπορεί να συνεχιστεί πέρα από αυτή την ηλικία, λόγω αναπτυξιακών καθυστερήσεων.
Πώς επηρεάζει ο αυτισμός το περπάτημα
Τα παιδιά με αυτισμό μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, που σχετίζονται με τις κινητικές τους δεξιότητες, την ισορροπία και τον συντονισμό. Μερικά μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τυπική στάση ή βάδισμα.
Παράγοντες, όπως οι αισθητηριακές ευαισθησίες, μπορούν επίσης να κάνουν τα παιδιά με αυτισμό να αισθάνονται δυσφορία, όταν περπατούν οι φτέρνες τους αγγίζουν το έδαφος, οδηγώντας σε περπάτημα στις μύτες των ποδιών. Επιπλέον, το σφίξιμο των μυών στα πόδια ή οι δυσκολίες στον κινητικό προγραμματισμό μπορεί να συμβάλλουν στο περπάτημα στις μύτες για τα αυτιστικά παιδιά.
Ασκήσεις στάσης και βάδισης που αξίζει να δοκιμάσετε στο σπίτι
Για να μειώσετε το περπάτημα στις μύτες των ποδιών στα παιδιά, ορισμένες ασκήσεις μπορεί να είναι χρήσιμες:
- Περπάτημα με τη φτέρνα να ακουμπάει πρώτη το έδαφος: Ενθαρρύνετε το παιδί να περπατήσει βάζοντας συνειδητά πρώτα τη φτέρνα προς τα κάτω και μετά να ακουμπάει τα δάχτυλα των ποδιών του στο έδαφος.
- Διατάσεις στη γάμπα: Οι ασκήσεις διατάσεων που επικεντρώνονται στη χαλάρωση των σφιγμένων μυών της γάμπας μπορούν να κάνουν το περπάτημα στις φτέρνες πιο άνετο.
- Ασκήσεις ισορροπίας: Δραστηριότητες που βελτιώνουν την ισορροπία, όπως η στάση στο ένα πόδι, μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να αναπτύξει καλύτερη θέση του ποδιού ενώ περπατά.
- Φυσικοθεραπεία: Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συνιστάται επαγγελματική φυσικοθεραπεία για την ενίσχυση των μυών των ποδιών και τη βελτίωση του κινητικού συντονισμού.
Σύνοψη
Το περπάτημα στις μύτες των ποδιών μπορεί να είναι σύμπτωμα του αυτισμού, αλλά δεν είναι αποκλειστικό σύμπτωμα της πάθησης. Η έγκαιρη αναγνώριση και παρέμβαση είναι σημαντική, εάν το περπάτημα στις μύτες επιμένει πέρα τη νηπιακή ηλικία. Ασκήσεις και θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της στάσης και στην μείωση της πιθανότητας μακροχρόνιων προβλημάτων βάδισης.
Εάν παρατηρήσετε περπάτημα στις μύτες των ποδιών ή άλλα σημάδια αυτισμού στο παιδί σας, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε γιατρό, για να αντιμετωπίσετε τυχόν υποκείμενες παθήσεις.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com