ΚεντρικήΥγεία

Φράσεις που πρέπει να σταματήσουν να λένε οι παππούδες και οι γιαγιάδες στα εγγόνια τους

29/7/2024

Υπάρχουν πράγματα που αν και λέγονται με τις καλύτερες προθέσεις, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες παίζουν πολύτιμο ρόλο στη ζωή των παιδιών, προσφέροντας πρακτική βοήθεια και συναισθηματική στήριξη.

Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν καλή σχέση με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους αντιμετωπίζουν λιγότερα συναισθηματικά και συμπεριφορικά προβλήματα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει στο Good To Know, ο κλινικός ψυχολόγος και συνιδρυτής των Therapy Rooms, Daniel Glazer, υπάρχουν ορισμένες φράσεις που, αν και λέγονται με τις καλύτερες προθέσεις, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα.

Ακολουθούν δέκα τέτοιες περιπτώσεις που οι παππούδες και οι γιαγιάδες θα πρέπει να αποφεύγουν να λένε στα εγγόνια τους:

  1.  «Μην το πεις στους γονείς σου…» Αυτή η φράση δημιουργεί μυστικά και χωρίζει το παιδί από τους γονείς του, υπονομεύοντας την εμπιστοσύνη στην οικογένεια.
  2.  «Οι γονείς σου κάνουν λάθος για…» Κριτικάροντας τους γονείς μπροστά στο παιδί, οι παππούδες υπονομεύουν και τον έλεγχο και αλλά και την αξιοπιστία των γονιών.
  3.  «Πόσο μεγάλωσες! Έχεις πάρει βάρος;» Τα σχόλια για την εμφάνιση και το βάρος μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλειες και να προκαλέσουν προβλήματα αυτοεικόνας από νεαρή ηλικία.
  4.  «Πρέπει να μου δώσεις ένα φιλί και μια αγκαλιά!» Αυτή η απαίτηση αγνοεί τα προσωπικά όρια του παιδιού και το μαθαίνει ότι πρέπει να υποτάσσεται στις απαιτήσεις των άλλων.
  5.  «Είσαι το αγαπημένο μου εγγόνι» Η προτίμηση ενός εγγονιού μπορεί να προκαλέσει ζήλια και ανασφάλεια μεταξύ των αδελφών και των ξαδέλφων.
  6.  «Μακάρι ο αδερφός/η αδερφή σου να ήταν σαν εσένα» Η σύγκριση μεταξύ των παιδιών δημιουργεί ανταγωνισμό και ενισχύει την αίσθηση της ανεπάρκειας.
  7.  «Μόνο τα μωρά παίζουν με κούκλες/φορτηγά» Αυτή η φράση υποτιμά τα ενδιαφέροντα του παιδιού και περιορίζει την ελεύθερη έκφρασή του.
  8.  «Δεν είναι ανόητο αυτό το παιχνίδι;» Με τέτοια σχόλια απαξιώνονται οι προτιμήσεις του παιδιού και υπονομεύεται η αυτοπεποίθησή του.
  9.  «Τεμπελάκος», «υπναράς» κ.ά. Η χιουμοριστική χρήση αρνητικών χαρακτηρισμών μπορεί να επηρεάσει την αυτοεικόνα του παιδιού με αρνητικό τρόπο.
  10.  Ο «χοντρούλης» και άλλα χαϊδευτικά σχετικά με το βάρος. Ακόμα και τα χαϊδευτικά ονόματα που σχετίζονται με το βάρος μπορούν να δημιουργήσουν ανασφάλειες σχετικά με την εμφάνιση του παιδιού.

Όπως επισημαίνει ο Daniel Glazer, οι παππούδες και οι γιαγιάδες έχουν σημαντική επιρροή στα μυαλά των παιδιών που αναπτύσσονται. Η αποδοχή, η επικύρωση και ο σεβασμός στα όριά τους βοηθούν στην ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους.

Οι άστοχες φράσεις μπορεί να φαίνονται αθώες στους ενήλικες, αλλά για τα παιδιά μπορούν να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην ψυχολογία τους.

Όπως επίσης σημειώνεται στο δημοσίευμα, μια συχνή διαφωνία μεταξύ γονιών και παππούδων και γιαγιάδων σχετίζεται με τα θέματα διατροφής και καθημερινής συμπεριφοράς.

Είναι λοιπόν σημαντικό να τίθενται όρια και να προάγεται μια υγιή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια, ώστε να αποφεύγονται τα προβλήματα και να διασφαλίζεται η συναισθηματική ευημερία των παιδιών.

Διαβάστε σχετικά

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

DIY Time! Πώς θα φτιάξεις sugar spray για τέλεια υφή στα μαλλιά σου

xristiana

Πλεύρης: Το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο προσωπικός γιατρός για παιδιά

xristiana

Άναμμα Χριστουγεννιάτικου Δέντρου στην Τρίπολη

xristiana