ΚεντρικήΥγεία

Ποιος είναι ο πιο σωστός τρόπος για να κρατάτε το κινητό σας – Για να προστατεύσετε το χέρι και τα μάτια

17/7/2024

Όταν οι άνθρωποι προειδοποιούν για τους κινδύνους του χρόνου χρήσης της οθόνης, συνήθως σκέφτονται τις επιπτώσεις του στην ψυχική υγεία ή στις διαπροσωπικές σχέσεις. Τι γίνεται όμως με τα σωματικά προβλήματα που προκύπτουν όταν κρατάτε ένα κινητό στο χέρι σας για ώρες κάθε φορά; Ή όταν το κρατάτε κοντά στο πρόσωπό σας ώστε να μπορείτε να δείτε κάποια εκπομπή ή ακόμη και ταινία;

Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι με τους οποίους ένα τηλέφωνο μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, πέραν του τοξικού περιεχομένου. Γι’ αυτό καλό είναι να μην κρατάτε λάθος το κινητό σας τηλέφωνο. Μόνο έτσι θα αποφύγετε προβλήματα στο χέρι, τα μάτια ή τον εγκέφαλό σας.

Πριν πάθετε, λοιπόν, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, οφθαλμικό τραύμα ή μια ημικρανία, δοκιμάστε μερικές μικρές αλλαγές. Διαβάστε προσεχτικά αυτά που σας λένε οι ειδικοί.Ο τέλειος τρόπος για να καθαρίσετε τη φριτέζα αέρος

Οι επιπτώσεις του κινητού στον καρπό

Μιλάμε πολύ για τον σωστό και τον λάθος τρόπο να πληκτρολογείτε ή να κάθεστε σε ένα γραφείο, αλλά πώς πρέπει να κρατάτε την αγαπημένη σας μικρή οθόνη;

Το κλειδί είναι η διατήρηση μιας ουδέτερης θέσης του καρπού, λέει η Lauren Shapiro, επίκουρη καθηγήτρια ορθοπεδικής χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο. Αυτό σημαίνει ότι ο καρπός είναι ίσιος ή έχει μόνο μια ελαφριά κάμψη.

«Η κάμψη του καρπού, η έκταση του καρπού και η σφιχτή λαβή ή σύλληψη θα προκαλέσουν μεγαλύτερη πίεση και καταπόνηση στο σώμα» λέει η Δρ Shapiro.

Η ίδια συνιστά να κάνετε διαλείμματα για να αποφύγετε τις παρατεταμένες περιόδους χρήσης. Βεβαιωθείτε ότι το τηλέφωνό σας δεν είναι πολύ μεγάλο για το χέρι σας και επιλέξτε εργαλεία hands-free όταν είναι δυνατόν, όπως φωνητική υπαγόρευση ή τηλεφωνική κλήση αντί για γραπτά μηνύματα.

Εάν χρησιμοποιείτε κάποιο εξάρτημα στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας για να το κρατάτε, βεβαιωθείτε ότι δεν στηρίζετε όλο το βάρος του τηλεφώνου σας σε ένα σημείο, όπως ένα μόνο δάχτυλο.

Σχετικό άρθρο:
Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Το τεστ των 60 δευτερολέπτων που δείχνει εάν έχετε – 3 τρόποι αντιμετώπισης

Δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για να γίνει άμεση αιτιώδης σύνδεση μεταξύ των τραυματισμών των χεριών και της αύξησης της χρήσης του τηλεφώνου, λέει η Δρ Shapiro.

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι το να κρατάτε ένα smartphone ή ένα tablet λανθασμένα και πολύ συχνά θα μπορούσε να συμβάλει σε προβλήματα όπως η αρθρίτιδα του αντίχειρα, ο καρπιαίος σωλήνας και η τενοντίτιδα.

Απευθυνθείτε στον ιατρό εάν αντιμετωπίζετε μούδιασμα και μυρμήγκιασμα, κλείδωμα των δακτύλων, επίμονο, έντονο πόνο, μούδιασμα στο χέρι, το βραχίονα ή τον ώμο στην πλευρά που κρατάτε το τηλέφωνο.

Ο ιδανικός τρόπος για να κρατάτε ένα τηλέφωνο μπορεί να είναι να μην το κρατάτε καθόλου. Στηρίξτε το ή χρησιμοποιήστε μια βάση που λειτουργεί και ως φορτιστής και τοποθετήστε το περίπου στο ύψος των ματιών.

Οι επιπτώσεις του κινητού στα αυτιά

Μην ανεβάζετε την ένταση πολύ ψηλά γιατί κινδυνεύετε να χάσετε την ακοή σας. Το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κώφωση και άλλες Διαταραχές Επικοινωνίας συνιστά να διατηρείτε τον θόρυβο κάτω από τα 70 ντεσιμπέλ. Σε κάποια κινητά μπορείτε να επιλέξετε την ένταση του ήχου και των ακουστικών σας. Καλό είναι να τη χαμηλώσετε για να μην προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στο αυτί σας.

Οι επιπτώσεις του κινητού στα μάτια

Το να κοιτάζετε την οθόνη ενός smartphone ή tablet για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπορεί να προκαλέσει κόπωση των ματιών. Η λύση είναι η απόσταση, τα διαλείμματα και λίγη ηλιοφάνεια.

Όταν κοιτάζετε το τηλέφωνό σας, θα πρέπει να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά από το πρόσωπό σας για να αποφύγετε την κόπωση των ματιών, λέει ο Raj Maturi, εκπρόσωπος της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και οφθαλμίατρος στο Midwest Eye Institute. Κάντε ένα διάλειμμα από το κοίταγμα της οθόνης περίπου κάθε 20 λεπτά, αλλά μην κοιτάτε μόνο τον τοίχο σας. Πηγαίνετε έξω.

«Όταν βρίσκεστε έξω σε έντονο ήλιο, οι κόρες των ματιών σας μειώνονται σε πολύ μικρό μέγεθος» αναφέρει ο Maturi. Αυτό ανακουφίζει αυτόματα την πίεση στα μάτια σας.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τον κανόνα 20-20-20, δηλαδή να κάνετε ένα διάλειμμα 20 δευτερολέπτων κάθε 20 λεπτά για να κοιτάξετε κάτι τουλάχιστον 20 μέτρα μακριά σας.

Μπορείτε επίσης να κάνετε μεγαλύτερα αλλά λιγότερο συχνά διαλείμματα. Όπως και να το κάνετε, βεβαιωθείτε ότι βρίσκετε τρόπους να αφήνετε την ίριδα και τις κόρες σας να χαλαρώνουν.

Σχετικό άρθρο:
Γιόγκα ματιών: Η απλή άσκηση που προστατεύει την όραση και καθυστερεί την πρεσβυωπία

Εκτός από την κόπωση των ματιών, το υπερβολικό κοίταγμα των οθονών θα μπορούσε να συμβάλει σε πιο μόνιμα οφθαλμικά προβλήματα, ιδίως στους νεότερους χρήστες, λένε οι ειδικοί. Δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία που να συνδέουν την εκτεταμένη χρήση τηλεφώνων και οθονών με την αύξηση της μυωπίας, αλλά ο Maturi λέει ότι ο συσχετισμός είναι αρκετά ισχυρός.

Οι επιπτώσεις του κινητού στην καρδιά

Τα τηλέφωνα φτιάχτηκαν για να είναι φορητά, αλλά συχνά μπορεί να μας κρατούν κολλημένους στις καρέκλες ή να παραμένουμε ξαπλωμένοι με το κινητό αγκαλιά.

Αν η χρήση του τηλεφώνου σας εμποδίζει την τακτική σωματική δραστηριότητα, αρχίστε να προγραμματίζετε διαλείμματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι ενήλικες πρέπει να έχουν 2,5 μέτριας αερόβιας δραστηριότητας κάθε εβδομάδα. Δεν έχετε χρόνο; Δοκιμάστε 75 λεπτά πιο έντονης δραστηριότητας ή κάνετε τουλάχιστον ήπια άσκηση 30 λεπτά τη μέρα.

Τα οφέλη της τακτικής άσκησης είναι καλά τεκμηριωμένα. Μπορεί όμως να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ορισμένοι καρκίνοι. Μπορεί επίσης να συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας, να βοηθήσει σε καταστάσεις που επηρεάζουν τη νόηση και ακόμη και να βελτιώσει την ψυχική υγεία.

Αντιμετωπίζετε το άγχος αποχωρισμού από το τηλέφωνο; Πάρτε το μαζί σας! Ακούστε μουσική ή ένα podcast ενώ περπατάτε ή κάνετε δουλειές, αλλά κρατήστε το τηλέφωνό σας στην τσέπη σας.

Οι επιπτώσεις του κινητό στον εγκέφαλο

Μια οθόνη μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους τάσης ή ημικρανίες σε κάποιον που υποφέρει από αυτές, σύμφωνα με τον Charles Flippen, καθηγητής νευρολογίας και αναπληρωτής κοσμήτορας του Κέντρου Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Ανάπτυξης στην Ιατρική Σχολή David Geffen του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες.

Ορισμένοι από τους λόγους περιλαμβάνουν το να μην κινείστε αρκετά, τη θέση του αυχένα σας, την ευαισθησία στο φως και τη μείωση του πόσο συχνά ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας, γεγονός που στεγνώνει τα μάτια.

Η λύση, όπως μπορεί να έχετε ήδη μαντέψει, είναι η χρήση της συσκευής σας με μέτρο και η πραγματοποίηση τακτικών διαλειμμάτων. Αν είστε ευαίσθητοι στο φως, μπορείτε να χαμηλώσετε τη φωτεινότητα ή να αποφύγετε να κοιτάτε μια φωτεινή οθόνη σε σκοτεινό δωμάτιο. Για να αποφύγετε την καταπόνηση του αυχένα σας, τοποθετήστε το τηλέφωνό σας όσο το δυνατόν πιο κοντά στο ύψος των ματιών σας.

Υπάρχει ένας άλλος τεράστιος τρόπος με τον οποίο τα smartphones επηρεάζουν τον εγκέφαλό μας: Χαλάνε τον ύπνο μας.

Ο Δρ Flippen συνιστά να μην χρησιμοποιείτε οθόνες στο κρεβάτι και για τουλάχιστον μία ώρα πριν κοιμηθείτε. Αν πρέπει να κοιτάξετε, ενεργοποιήστε ρυθμίσεις για την ελαχιστοποίηση του μπλε φωτός, το οποίο θα μπορούσε να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης. Σε κάποιες συσκευές υπάρχει η ρύθμιση Night Shift. Στις συσκευές Android, μεταβείτε στις ρυθμίσεις οθόνης και αναζητήστε τις ρυθμίσεις μπλε φωτός ή νύχτας.

Σχετικό άρθρο:
Άπνοια οθόνης: Τι είναι η πάθηση από την οποία κινδυνεύουν όσοι χρησιμοποιούν πολύ υπολογιστή

«Για να ξεκουραστείτε σωστά, πρέπει να καθαρίσετε το κεφάλι σας από όλα τα προβλήματα της ημέρας και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι απλώς να αφήσετε το τηλέφωνο κάτω» τονίζει ο Δρ Flippen.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Λέμε ναι ή όχι στο “Slugging”, τη θεραπεία προσώπου με βαζελίνη;

xristiana

Ο Δήμος Ιλίου συμμετέχει στην 20ή Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών

xristiana

Κωνσταντίνος Βολανάκης: Ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας

xristiana