ΚεντρικήΥγεία

Γλαύκωμα: Η εξέταση που προβλέπει ποιοι ασθενείς θα ανταποκριθούν στη θεραπεία και ποιοι όχι

18/7/2024

Μια βιοχημική ουσία που ονομάζεται νικοτιναμιδο-αδενινο-δινουκλεοτίδιο (NAD) τείνει να είναι χαμηλότερη σε άτομα με γλαύκωμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν πάσχουν από την οφθαλμική νόσο, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

Επιπλέον, οι ασθενείς με γλαύκωμα με χαμηλότερα επίπεδα NAD σε σχέση με τους υπόλοιπους, είχαν την τάση να χάνουν την όρασή τους πιο γρήγορα, ακόμη και μετά τη θεραπεία για τη μείωση της πίεσης του υγρού στο μάτι.

Ένα κλινικό τεστ με βάση τα επίπεδα NAD «θα επέτρεπε στους γιατρούς να προβλέψουν ποιοι ασθενείς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο συνεχούς απώλειας της όρασης, προκειμένου να έχουν προτεραιότητα στην πιο εντατική παρακολούθηση και θεραπεία», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής David Garway-Heath, καθηγητής στο Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας του University College του Λονδίνου.

Το NAD παράγεται από τη βιταμίνη Β3 και συνδέεται με το πόσο οξυγόνο χρησιμοποιείται από τα κύτταρα του αίματος στο σώμα, εξήγησαν οι ερευνητές.

Το γλαύκωμα οφείλεται στη διαταραχή της ισορροπίας ανάμεσα στην παραγωγή και την αποχέτευση του υγρού που κυκλοφορεί μέσα στο μάτι –υδατοειδές υγρό όπως αποκαλείται– με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η υψηλή πίεση μέσα στο μάτι πιέζει τα αγγεία που τρέφουν το οπτικό νεύρο του ματιού με αποτέλεσμα να προκαλούνται σημαντικές αλλοιώσεις στην όραση. Εάν η ενδοφθάλμια πίεση παραμείνει πολύ υψηλή, για μεγάλο χρονικό διάστημα, περισσότερα νευρικά κύτταρα καταστρέφονται και το οπτικό πεδίο περιορίζεται. Εάν η κατάσταση αυτή δε διαγνωστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή του οπτικού νεύρου και πλήρη τύφλωση.

Οι ερευνητές μελέτησαν 139 άτομα που ακολούθησαν την καθιερωμένη θεραπεία για το γλαύκωμα, η οποία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στη μείωση της πίεσης του υγρού μέσα στον βολβό του ματιού.

Συνέκριναν αυτούς τους ασθενείς με γλαύκωμα με 50 άτομα με καλή υγεία των ματιών.

Διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι με χαμηλότερα επίπεδα NAD, είχαν την τάση να χρησιμοποιούν λιγότερο οξυγόνο στα λευκά αιμοσφαίρια και να χάνουν την όρασή τους γρηγορότερα εάν είχαν γλαύκωμα – ακόμη και αν λάμβαναν τη συνήθη θεραπεία για τη μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Η μέτρηση του NAD εξηγούσε το 13% της διαφοράς στο πόσο γρήγορα οι ασθενείς με γλαύκωμα έχαναν την όρασή τους, αναφέρουν οι ερευνητές.

Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα σε νέες θεραπείες για το γλαύκωμα που βασίζονται στην ενίσχυση της υγείας των κυττάρων μέσω της βελτίωσης της λειτουργίας των μιτοχονδρίων, των μονάδων παραγωγής ενέργειας στο εσωτερικό των κυττάρων, δήλωσαν οι ερευνητές.

Το University College του Λονδίνου (UCL) ηγείται τώρα μιας μεγάλης κλινικής δοκιμής «για να διαπιστωθεί αν η υψηλή δόση βιταμίνης Β3 μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία των μιτοχονδρίων και να μειώσει την απώλεια όρασης στο γλαύκωμα», δήλωσε ο Garway-Heath. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα ανοίξει μια νέα οδό για τη θεραπεία των ασθενών με γλαύκωμα, η οποία δεν εξαρτάται από τη μείωση της πίεσης του ματιού», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Όταν κλωτσάει το μωρό: Επτά ενδιαφέροντα facts

xristiana

ΔΕΗ: Απέκτησε το 51% της νέας μονάδας φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη

xristiana

Οι μύθοι για τα αντιηλιακά και οι συμβουλές για ασφαλή έκθεση στον ήλιο

xristiana