ΚεντρικήΥγεία

Tangry – Μήπως ο λόγος που θυμώνεις είναι η κούραση;

12/7/2024

Σας έχει τύχει ενώ πεινάτε να έχετε την τάση να εκνευρίζεστε πιο εύκολα, να έχετε λιγότερη υπομονή ή ακόμα και να θυμώνετε για πράγματα που διαφορετικά δεν θα σας επηρέαζαν; Αυτό το περίεργο αίσθημα περιγράφει ο όρος hangry, που πρόκειται για την σύντμηση των λέξεων hungry (πεινασμένος) και angry (θυμωμένος). Πρόσφατα, νέα μελέτη αποκάλυψε πως υπάρχει και το tangry, δηλαδή tired (κουρασμένος) και angry και μάλιστα αφορά πολλούς ανθρώπους.

Συγκεκριμένα, στη Βρετανία, εννέα στους δέκα ταυτίζονται με το συναίσθημα με έναν στους πέντε να παραδέχεται ότι οδηγείται σε ακραίες εναλλαγές της διάθεσης και συμπεριφορές που δεν αναγνωρίζει, «σαν να ήταν ένας άλλος άνθρωπος».

Τα ενδεικτικά σημάδια του «tangry»

Τα ενδεικτικά σημάδια του θυμού λόγω κούρασης περιλαμβάνουν την υπερβολική αντίδραση σε ασήμαντα πράγματα, όπως αναφέρει το 49% μεταξύ 2.000 ατόμων, το συνεχές παράπονο (43%), την ανυπομονησία (42%) και την έλλειψη διάθεσης για κουβέντα (40%).

Οι άνθρωποι που εκδηλώνουν «tangry» συχνά χτυπούν τα τηλέφωνα (36%) και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στη δουλειά (35%), όπως διαπίστωσαν ερευνητές.

Επίσης, καβγαδίζουν με τους συντρόφους τους (30%), ξεσπούν στους άλλους (29%), συνηθίζουν να καταναλώνουν πρόχειρο φαγητό (28%), συγκινούνται εύκολα (27%) και μουρμουρίζουν υβριστικές λέξεις σχεδόν για τα πάντα (17%).

Τα σημάδια της κούρασης

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την αργή ταχύτητα αντίδρασης, το να μπερδεύει κανείς τα λόγια του και να φορά ανάποδα τα ρούχα του.

Εκτός από την αρνητική επίδραση στη διάθεση, η κούραση μπορεί να επηρεάσει τη συγκέντρωση (50%), την όρεξη (27%) και τις σχέσεις (27%).

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές:

«Ο μέσος ενήλικας καταφέρνει να κοιμάται μόνο έξι ώρες κάθε βράδυ με το 43% να νιώθει συνήθως κούραση με το που ξυπνά και η κόπωση συνήθως κορυφώνεται γύρω στις 3 το μεσημέρι.

Ο ύπνος, η ευεξία και η συμπεριφορά μας συνδέονται στενά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αλλάξει τα κέντρα συναισθηματικού ελέγχου του εγκεφάλου, καθιστώντας μας πιο ευαίσθητους στο στρες και μειώνοντας τον αυτοέλεγχό μας. Μερικοί άνθρωποι γίνονται πιο παρορμητικοί και επιθετικοί όταν τους λείπει ξεκούραση.  Αυτή η έρευνα είναι μια πολύτιμη υπενθύμιση για το πόσο σημαντική είναι η ανάπαυση. Πολλοί από εμάς μπορεί να εκδηλώνουμε συμπεριφορές όταν στερούμαστε ύπνου που αργότερα μετανιώνουμε».

Τα 6 βασικά είδη ξεκούρασης που έχουμε ανάγκη

#1 Σωματική

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το πρώτο είδος ανάπαυσης που χρειαζόμαστε είναι η σωματική. Ο ύπνος και η χαλάρωση εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία, παραδόξως όμως υπάρχει και η «ενεργητική» σωματική ανάπαυση.

Αυτή η μορφή ξεκούρασης περιλαμβάνει ήπιες δραστηριότητες αποκατάστασης, όπως γιόγκα, διατάσεις, μασάζ κτλ.

#2 Διανοητική

Ο εγκέφαλός σας δεν σταματά να σκέφτεται ούτε αφού ξαπλώσετε στο κρεβάτι; Τότε, μπορεί να παλεύετε με έλλειψη διανοητικής ανάπαυσης.

Οι σκέψεις μπορεί συχνά να «τρέχουν», ωστόσο, αν θέλετε να έχετε… το κεφάλι σας ήσυχο, πρέπει να αρχίσετε να αναλαμβάνετε την ευθύνη για αυτό που συμβαίνει μέσα του.

Στην αρχή, μπορεί να μην είναι ευχάριστο ή να μην μπορείτε εύκολα να συνειδητοποιήσετε ότι επιτρέψατε στο μυαλό μας να «γεμίζει» με περιττές ανησυχίες, αλλά με τον καιρό, το να συνειδητοποιήσετε ότι εσείς οι ίδιοι είστε οι μόνοι που μπορείτε να βάλετε σε τάξη το μυαλό σας και να το φέρετε σε μια ήσυχη κατάσταση, μόνο καλό μπορεί να σας κάνει.

Ως πρώτο βήμα λοιπόν, δώστε προσοχή στην τάση σας να σκέφτεστε υπερβολικά.

Στη συνέχεια, μπορείτε να εξασκήσετε διάφορες τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να αποτρέψετε αυτό το μοτίβο, όπως: ενσυνειδητότητα, διαλογισμός, εστίαση σε θετικές αναμνήσεις. Αναθεωρήστε επίσης τις προσδοκίες σας και ανακαλέστε σκόπιμα στιγμές που τα καταφέρατε παρά τις προκλήσεις.

#3 Αισθητηριακή

Αδιαμφισβήτητα, ζούμε σε έναν κόσμο συνεχούς διέγερσης: οθόνες, συνομιλίες, φώτα, μουσική, κατοικίδια, συνάδελφοι, παιδιά κ.λπ.

Θα ήταν λοιπόν ωφέλιμο να επιδιώξετε σκόπιμες στιγμές αισθητηριακής «στέρησης» για να ησυχάσετε και να επαναφορτιστείτε. Μπορείτε για παράδειγμα να περάσετε τουλάχιστον 45 λεπτά χωρίς χρόνο οθόνης πριν τον ύπνο.

Μια άλλη καλή λύση είναι να εστιάζετε για κάποια ώρα μέσα στην ημέρα σε μία αίσθηση τη φορά και να «αποκλείσετε» όσο μπορείτε τις υπόλοιπες.

#4 Συναισθηματική

Επιτρέψτε στον εαυτό σας αν δεν είναι καλά να το δηλώσει. Όταν μοιραζόμαστε τα αρνητικά μας συναισθήματα, παύουν να μας βαραίνουν τόσο. Αυτή η απελευθέρωση επιτρέπει στο συναισθηματικό μας «κύκλωμα» να ξεκουραστεί.

Συναισθηματική ανάπαυση σημαίνει επίσης να περιβάλλουμε τον εαυτό μας με άτομα που μας προσφέρουν ηρεμία και γαλήνη.

#5 Κοινωνική

Κερδίζετε ενέργεια από τον κοινωνικό σας περίγυρο ή αισθάνεστε κουρασμένοι αφού περνάτε χρόνο με τα άτομα γύρω σας;

Η κατανόηση των ορίων της κοινωνικής σας «μπαταρίας» μπορεί να σας βοηθήσει να συνειδητοποιήσετε πότε χρειάζεστε επαναφόρτιση. Αυτή είναι μια σημαντική συζήτηση που πρέπει να κάνετε και με τον σύντροφό σας, καθώς οι άνθρωποι έχουν διαφορετικά όρια κοινωνικότητας.

#6 Δημιουργική

Εάν ο τομέας που εργάζεστε είναι δημιουργικός, η δημιουργική ανάπαυση σας είναι απολύτως απαραίτητη. Ένας τρόπος για να την επιτύχετε είναι να αφήσετε τον εαυτό σας να εμπνευστεί ενώ ταυτόχρονα απομακρύνετε την πίεση να κάνετε κάτι με αυτήν σας την έμπνευση.

Για παράδειγμα, περπατήστε χαλαρά στη φύση και απλώς απολαύστε την με όλες σας τις αισθήσεις…

Πηγή: https://www.in.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Εκδήλωση Για Το Ασφαλές Διαδίκτυο

xristiana

Σφίξε τη γροθιά σου για τη ΖΩΗ!

xristiana

Πολύτιμα για την καρδιά τα μόλις 15 λεπτά πρόσθετης γιόγκα: Τι έδειξε έρευνα

xristiana