6/7/2024
Η υψηλότερη φλεγμονή στην νεαρή ενήλικη ζωή συνδέεται με μειωμένη γνωστική απόδοση κατά την μέση ηλικία, αποκαλύπτει νέα επιστημονική μελέτη. Οι νεαροί ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής, η οποία σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη σωματική αδράνεια, τις χρόνιες ασθένειες, το στρες και το κάπνισμα, μπορεί να εμφανίσουν μελλοντικά μειωμένη γνωστική λειτουργία, σύμφωνα με τους ερευνητές του University of California – San Francisco.
Στο παρελθόν οι επιστήμονες είχαν συνδέσει τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στους ηλικιωμένους με την άνοια, αλλά η παρούσα μελέτη είναι από τις πρώτες που συνδέει την φλεγμονή κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή με τις αποδυναμωμένες γνωστικές ικανότητες στην μέση ηλικία.
Η φλεγμονή στα 20 αποδυναμώνει τον εγκέφαλο στα 40
«Γνωρίζουμε από μακροχρόνιες μελέτες ότι οι εγκεφαλικές αλλαγές που οδηγούν στην νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλους τύπους άνοιας μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να αναπτυχθούν», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Amber Bahorik, PhD, του Τμήματος Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικών Επιστημών του UCSF και του Weill Institute for Neurosciences. «Θέλαμε να δούμε αν οι συνήθειες της υγείας και του τρόπου ζωής στην πρώιμη ενήλικη ζωή μπορεί να παίξουν ρόλο στις γνωστικές δεξιότητες στη μέση ηλικία, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης άνοιας στη μετέπειτα ζωή».
Στη μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο το 10% των ατόμων με χαμηλή φλεγμονή είχαν κακή απόδοση στον έλεγχο της ταχύτητας επεξεργασίας και της μνήμης, σε σύγκριση με το 21% και 19% αντίστοιχα, από αυτούς με μέτρια ή υψηλότερα επίπεδα.
Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα ευρήματά τους βάσει παραγόντων όπως η ηλικία, η φυσική δραστηριότητα και η ολική χοληστερόλη, οι διαφορές παρέμειναν ίδιες για την ταχύτητα επεξεργασίας ενώ βρήκαν διαφορές στην εκτελεστική λειτουργία, η οποία σχετίζεται με την λειτουργική μνήμη, την επίλυση προβλημάτων και τον έλεγχο των παρορμήσεων.
Τι αποκάλυψε η έρευνα
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 2.364 ενήλικες από την μελέτη CARDIA, στόχος της οποίας είναι ο εντοπισμός των παραγόντων στη νεαρή ενήλικη ζωή που οδηγούν σε καρδιαγγειακή νόσο δύο έως τρεις δεκαετίες αργότερα.
Οι συμμετέχοντες ήταν 18 έως 30 ετών όταν μπήκαν στη μελέτη και πέρασαν από ελέγχους τέσσερις φορές σε μια περίοδο 18 ετών για τον δείκτη φλεγμονώδους C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). Συμμετείχαν σε γνωστικά τεστ πέντε χρόνια μετά την τελευταία τους μέτρηση CRP, όταν οι περισσότεροι ήταν στα σαράντα και στα πενήντα τους. Περίπου οι μισοί συμμετέχοντες ήταν γυναίκες.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, περίπου το 45% είχε χαμηλότερη σταθερή φλεγμονή, ενώ το 16% είχε μέτρια ή αυξανόμενη φλεγμονή. Το 39% είχε υψηλότερα επίπεδα.
Με ποιες άλλες παθήσεις συνδέεται
Οι ερευνητές συνέδεσαν επίσης τα υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής με τη σωματική αδράνεια, τον υψηλότερο ΔΜΣ και την βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος. «Η φλεγμονή παίζει σημαντικό ρόλο στη γνωστική γήρανση και μπορεί να ξεκινήσει στην πρώιμη ενήλικη ζωή», δήλωσαν οι ίδιοι. «Υπάρχει πιθανώς μια άμεση και έμμεση επίδραση της φλεγμονής στη γνωστική λειτουργία».
«Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να μειώσουμε την φλεγμονή φυσικά, όπως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η διακοπή του καπνίσματος, πολλά υποσχόμενες στρατηγικές για την πρόληψη και την καλύτερη υγεία μελλοντικά», καταλήγουν.
Πηγή: https://www.in.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com