2/7/2024
Βελτιώστε τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη και προάγετε την υγεία του εγκεφάλου σας με ένα εκπληκτικό μαγειρικό βότανο.
Η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουμε να διατηρήσουμε τον εγκέφαλό μας νέο καθώς γερνάμε. Αρκετά τρόφιμα και συμπληρώματα έχουν συσχετιστεί με την ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας, ενώ, σύμφωνα με τους ειδικούς, ακόμη και ένα βότανο μπορεί να σας βοηθήσει να «τα έχετε 400» μέχρι τα βαθιά γεράματα.
«Η υγεία του εγκεφάλου είναι σημαντική επειδή ο εγκέφαλός σας έχει την ικανότητα να ελέγχει κάθε πτυχή του σώματός σας και της ζωής σας» αναφέρει στο Eatingwell η γνωστή νευρολόγος Kimberly Johnson Hatchett. «Το να έχετε έναν υγιή εγκέφαλο σας επιτρέπει να ζείτε μια βέλτιστη ζωή σε καθημερινή βάση, μέχρι και το δευτερόλεπτο» προσθέτει η ίδια.
Η διατήρηση ενός υγιούς εγκεφάλου , σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης, είναι απαραίτητη για τη γνωστική λειτουργία (την ικανότητά σας να σκέφτεστε, να μαθαίνετε και να θυμάστε), τη συναισθηματική ευημερία, τις σωματικές πτυχές της κίνησης και της ισορροπίας, καθώς και την αισθητηριακή υγεία (όπως η όραση, η ακοή, η γεύση).1 Και η διατήρηση της ευημερίας του εγκεφάλου είναι επίσης σημαντική για τη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η άνοια.
Η τήρηση ενός συνολικά υγιεινού τρόπου ζωής είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας νέο, και αυτό περιλαμβάνει τον περιορισμό του αλκοόλ, τη διακοπή του καπνίσματος και τη μείωση της πρόσληψης τροφών υψηλής επεξεργασίας, σημειώνει η Hatchett. Ο επαρκής ύπνος και η τακτική άσκηση ενισχύουν επίσης τις γνωστικές σας ικανότητες. Δεν είναι μόνο μια επιλογή που κάνετε, αλλά οι συνολικές σας συνήθειες που έχουν σημασία, ενώ σημαντική είναι και η επιλογή τροφών που κάνουν καλό στον εγκέφαλό σας.
Το Νο1 βότανο για καλή μνήμη: το φασκόμηλο
Το βότανο που ξεχωρίζει λόγω των ωφελειών του στον εγκέφαλο και τη μνήμη είναι το φασκόμηλο. Το φασκόμηλο είναι κάτι περισσότερο από ένα γευστικό βότανο που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Από καιρό έχει αναγνωριστεί για τα οφέλη του στη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου. Παρέχει πολλά οφέλη για την υποστήριξη της υγείας του εγκεφάλου.
Γνωρίζουμε ότι η διατροφή μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου, αλλά συχνά δεν εστιάζουμε στο τι μπορούν να κάνουν τα μαγειρικά βότανα. Εκτός από μια διατροφή πλούσια σε λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και δημητριακά ολικής αλέσεως, το φασκόμηλο μας βοηθάει να παραμείνουμε με γερή μνήμη, λέει η νευρολόγος Maya Shetreat.
Οι περισσότερες έρευνες αφορούν τη λήψη του ως εκχύλισμα, μια πολύ πιο συμπυκνωμένη μορφή από την κατανάλωση του φύλλου στο μαγείρεμα. Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση επισημαίνει ότι μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα αυτού του βοτάνου βοήθησε στην ενίσχυση της απόδοσης σε τεστ μνήμης και της διάθεσης σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο. Περιέχει ροσμαρινικό οξύ και καρνοσικό οξύ, τα οποία έχουν νευροπροστατευτικές ιδιότητες.
Τα οφέλη του φασκόμηλου για την υγεία
Το ροσμαρινικό οξύ είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην εξουδετέρωση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών στο σώμα, προστατεύοντας τα εγκεφαλικά κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τη βλάβη, η οποία συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση και τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες.
Το ροσμαρινικό οξύ περιέχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, η οποία έχει συσχετιστεί με διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές. Το καρνοσικό οξύ είναι ένα άλλο ισχυρό αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες.
Το φασκόμηλο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει μια ποικιλία βασικών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, όπως φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ, σίδηρο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη Α. Εκτός από αυτές τις βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και διάφορα φλαβονοειδή, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στα οφέλη του για την υγεία.5
Πώς να το ενσωματώσετε στη διατροφή σας
Η ενσωμάτωση του βοτάνου στην καθημερινή σας διατροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχύσετε τη γεύση των γευμάτων σας και ταυτόχρονα να ενισχύσετε τη θρεπτική του αξία. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα για να αρωματίσετε πιάτα όπως σούπες, βραστά, ψητά λαχανικά και κρέατα. Μπορείτε ακόμη να βράσετε μερικά φύλλα και να φτιάξετε τσάι.
Το φασκόμηλο ξεχωρίζει όχι μόνο για τη μαγειρική του ευελιξία, αλλά και για τα οφέλη του για την υγεία, που σχετίζονται ιδιαίτερα με την υγεία του εγκεφάλου. Το πλούσιο διατροφικό του προφίλ, σε συνδυασμό με τα ισχυρά αντιοξειδωτικά και τις νευροπροστατευτικές του ιδιότητες, το καθιστούν μια εξαιρετική προσθήκη στην καθημερινή σας διατροφή. Με το φασκόμηλο, προστατεύετε τη μνήμη και τον εγκέφαλό σας μέχρι τα βαθιά σας γεράματα.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com