12/7/2024
Ένα βότανο που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στη χώρα μας, αλλά χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην παραδοσιακή ιατρική στην Ινδία. Το βότανο μειώνει το άγχος και σας χαλαρώνει, ενώ αυξάνει την αντοχή, τη δύναμη και την ενέργεια του σώματος.
Σύμφωνα με έρευνες, το συγκεκριμένο βότανο καταπολεμά την αϋπνία και σας βοηθά να κοιμηθείτε καλά και παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και των μεταβολών της διάθεσης, μειώνοντας το άγχος και την ένταση του νευρικού συστήματος. Υπάρχουν βέβαια κι άλλα φυτά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους.
Επίσης, το βότανο κάνει καλό στον εγκέφαλο και στη μνήμη και βοηθά τους ασθενείς με Αλτσχάιμερ. Είναι ένα αναζωογονητικό βότανο και συνιστάται σε περιπτώσεις χρόνιας κόπωσης και την ίδια ώρα είναι ευεργετικό στη γήρανση και σε εκφυλιστικές διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. Έρευνες έχουν δείξει ότι το βότανο βοηθά στη θεραπεία της αρθρίτιδας και στην αντιμετώπιση φλεγμονών.
Το μαγικό βότανο ashwagandha
Το βότανο που χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια στην Ινδία και είναι εξαιρετικό για τη συνολική σας υγεία είναι γνωστό ως ashwagandha.
Το ashwagandha έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των πάντων, από την αρθρίτιδα έως την αϋπνία και οι ειδικοί λένε ότι χρησιμοποιείται συχνά για την πρόληψη ασθενειών σε αθλητές και ηλικιωμένους.
Ωστόσο, προειδοποιούν ότι το ashwagandha δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού, και αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον ιατρό σας πριν το χρησιμοποιήσετε.
Τι είναι το βότανο ashwagandha
Το Ashwagandha είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος που φυτρώνει σε μέρη της Ινδίας, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
Το όνομα “ashwagandha” προέρχεται από τις σανσκριτικές λέξεις “ashva”, που σημαίνει “άλογο” και “gandha”, που σημαίνει “μυρωδιά”, αντανακλώντας την αλογόμορφη οσμή των ριζών του, αναφέρει το Gloucestershire Live. Το φυτό συλλέγεται και αποξηραίνεται και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά βότανα.
Τα οφέλη του βοτάνου ashwagandha
Σύμφωνα με ειδικούς, οι πιθανές χρήσεις του βοτάνου ashwagandha που έχουν ερευνηθεί περιλαμβάνουν επιδράσεις στο στρες, στη σεξουαλική λειτουργία, στη γονιμότητα, στις αθλητικές επιδόσεις, στις γνωστικές επιδόσεις, στον πόνο, στην κόπωση, στη λειτουργία του θυρεοειδούς, στον διαβήτη και στην υπερχοληστερολαιμία.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το βότανο είναι ευεργετικό με διάφορους τρόπους. Μειώνει το στρες και το άγχος και βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυξάνει την τεστοστερόνη και ανεβάζει τη λίμπιντο και θεραπεύει προβλήματα υπογονιμότητας. Το βότανο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας, βελτιώνει την κακή ποιότητα και την ποσότητα του σπέρματος και των σπερματοζωαρίων και αυξάνει τις αναπαραγωγικές λειτουργίες και των δύο φύλων.
Παράλληλα σας χαρίζει έναν καλύτερο και ποιοτικό ύπνο, κάνει καλό στη μνήμη και βελτιώνει τη συγκέντρωση. Σας δίνει ενέργεια, βελτιώνει την αντοχή σας και μειώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.
Πόσο καιρό μπορώ να παίρνω το βότανο ashwagandha
Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα εξαρτώνται από το εάν χρησιμοποιείται ως θεραπεία για ασθένεια ή ως συμπλήρωμα συντήρησης.
Για να θεραπεύσει μια ασθένεια το βότανο, πρέπει να το λαμβάνετε περίπου 4 εβδομάδες. Τα άτομα της τρίτης ηλικίας πρέπει να το λαμβάνουν καθημερινά για δύο μήνες. Στη συνέχεια, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα για τουλάχιστον 15 ημέρες και στη συνέχεια να το πάρουν ξανά. Ως συμπλήρωμα συντήρησης, οι ειδικοί συνιστούν να το παίρνετε δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα για μια ζωή.
Ποιοι δεν πρέπει να παίρνουν το βότανο ashwagandha
Κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν ήπιες παρενέργειες από την κατανάλωση του βοτάνου ashwagandha, όπως πονοκέφαλος, υπνηλία και στομαχικές διαταραχές. Όσοι αντιμετωπίζουν δυσκολία στην πέψη, μπορούν να πάρουν μαζί χωνευτικά βότανα όπως το πιπέρι και το τζίντζερ.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να λαμβάνουν το βότανο ashwagandha οι έγκυες, οι γυναίκες που θηλάζουν, όσοι έχουν έλκος στο στομάχι και όσοι έχουν αυτοάνοσο νόσημα, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας. Αν λαμβάνετε φάρμακα για κάποια πάθηση, καλό είναι να συμβουλευτείτε πρώτα τον ιατρό σας πριν προμηθευτείτε το βότανο ashwagandha.
Πηγή: https://www.oloygeia.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com