27/7/2024
Με τη βοήθεια ειδικών μπορείτε να λάβετε τις κατάλληλες αποφάσεις, εξετάζοντας τα σημαντικότερα κριτήρια.
Σκέφτεστε να αγοράσετε το πρώτο κινητό τηλέφωνο για το παιδί σας, αλλά έχετε αμφιβολίες για μια σειρά από ζητήματα και επιφυλάξεις; Με τη βοήθεια ειδικών μπορείτε να λάβετε τις κατάλληλες αποφάσεις, εξετάζοντας τα σημαντικότερα κριτήρια και τις καλύτερες πρακτικές, ώστε το πρώτο τηλέφωνο για το παιδί σας να είναι ένα βήμα ανάπτυξης και ένα χρήσιμο εργαλείο επικοινωνίας.
Εξάλλου, εκτός των άλλων, τα smartphones μπορούν να βοηθήσουν τους γονείς να σιγουρεύονται ότι τα παιδιά τους είναι ασφαλή.
Πότε να αγοράσετε το πρώτο τηλέφωνο του παιδιού σας;
Στο τέλος της ημέρας, αυτή η απόφαση εξαρτάται από εσάς και από το εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για αυτό το βήμα. «Η ιδανική στιγμή για να αγοράσετε στο παιδί σας το πρώτο του κινητό τηλέφωνο διαφέρει ανάλογα με τις συγκεκριμένες ανάγκες και το επίπεδο ωριμότητας του παιδιού», σημειώνει στο Good To Know, η νευροεπιστήμονας και ιδρύτρια του Tak Index, Huriye Atilgan.
«Σε γενικές γραμμές, οι μελέτες φαίνεται να υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα παιδιά ηλικίας περίπου 12-14 ετών είναι αναπτυξιακά έτοιμα για ένα τηλέφωνο», σημειώνει. «Αλλά αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως κανόνας. Πρέπει να λάβετε υπόψη μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ευθύνης, της ασφάλειας και των αναγκών επικοινωνίας του παιδιού».
Σύμφωνα με έρευνα του Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, το 40% των παιδιών στην Ελλάδα αποκτά το πρώτο του κινητό τηλέφωνο σε ηλικία 10-12 ετών, ενώ το 23% των παιδιών αποκτά το πρώτο του κινητό σε ηλικία 8-10 ετών.
Η μετάβαση στο γυμνάσιο συχνά επιταχύνει τη λήψη της απόφασης από τους γονείς, που όχι μόνο θέλουν το παιδί τους να είναι ασφαλές κατά τη μετακίνηση από και προς το σχολείο, αλλά επίσης να συμβαδίζει με τους συνομηλίκους του. Στην πραγματικότητα δηλαδή ο ένας παρασύρει τον άλλον σε έναν «χορό» smartphones, που μικραίνει διαρκώς τις ηλικίες.
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς θα πρέπει να καθορίσουν σαφείς κατευθυντήριες γραμμές, όπως ο καθορισμός ορίων για τον χρόνο και τον λόγο χρήσης του από το παιδί.
Ο Ζακ Ράους, ερευνητής στο Stern School of Business του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και επικεφαλής ερευνητής του μπεστ σέλερ των New York Times «The Anxious Generation», σημειώνει ότι οι συνιστώμενες ηλικίες είναι των 14 ετών για τα smartphones και των 16 ετών για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σύμφωνα με την Anita Cleare, συνιδρύτρια του Positive Parenting Project, «αν κρίνετε πως η στιγμή είναι σωστή για το πρώτο κινητό του παιδιού σας, κρατήστε το ασφαλές και δώστε του κάτι απλό». Ξεκινήστε με ένα φθηνό –ενδεχομένως και μεταχειρισμένο– τηλέφωνο και επιλέξτε το κατάλληλο πακέτο, ώστε να μην ανησυχείτε για απρόσμενους λογαριασμούς, αλλά και για να είστε βέβαιοι πως το παιδί θα έχει πάντα τη δυνατότητα κλήσης σε περίπτωση ανάγκης.
Αποφύγετε την παγίδα του… «όλοι στο σχολείο έχουν»
«Θα χρειαστεί να βάλετε κάποιους κανόνες για τη χρήση του τηλεφώνου, αλλά να είστε έτοιμοι να τους προσαρμόσετε με την πάροδο του χρόνου – ο τρόπος που το παιδί σας χρησιμοποιεί το τηλέφωνο θα αλλάξει, οπότε να είστε ευέλικτοι και να διατηρείτε τον διάλογο ανοιχτό», σημειώνει η Anita Cleare.
Αν δεν πιστεύετε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο για δικό του τηλέφωνο, μην πέφτετε στην παγίδα ότι «όλοι οι άλλοι στο σχολείο» έχουν ήδη. «Είτε έχουν, είτε δεν έχουν, αυτός δεν είναι λόγος να βάλετε ένα τόσο ισχυρό εργαλείο στα χέρια του παιδιού σας», υπογραμμίζει. Εσείς γνωρίζετε το παιδί σας καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο και η επικοινωνία είναι πάντα το κλειδί, όταν πρόκειται για τέτοιες κομβικές γονικές αποφάσεις.
Τέσσερις βασικές συμβουλές για τα πρώτα βήματα
- Προσφέρετε το τηλέφωνο με δοκιμαστική περίοδο: Αυτό δίνει στο παιδί την ευκαιρία να δείξει ότι μπορεί να είναι υπεύθυνο. Επίσης, σας επιτρέπει να δείτε πώς θα το χρησιμοποιήσει και ποιους κανόνες πρέπει να θέσετε για τη χρήση του τηλεφώνου.
- Δώστε βάση στο συμβόλαιο: Αν ο κύριος λόγος που δίνετε στο παιδί σας ένα τηλέφωνο είναι για να μπορεί να επικοινωνεί μαζί σας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βεβαιωθείτε, βάσει συμβολαίου, ότι έχει απεριόριστες κλήσεις και μηνύματα, ώστε να μην εξαντλήσει τη χρέωση ή να δημιουργήσει απρόσμενους λογαριασμούς. Όταν υπογράφετε ένα συμβόλαιο κινητής τηλεφωνίας, σιγουρευτείτε για τα επιτρεπόμενα όρια χρήσης, καθώς εάν ξεπεραστούν τότε θα δείτε τον λογαριασμό αρκετά «φουσκωμένο».
- Ρυθμίσεις για κατάλληλη χρήση: Αξιοποιήστε τις δυνατότητες των κινητών, ώστε να θέσετε περιορισμούς επιτυγχάνοντας την κατάλληλη χρήση για την ηλικία του παιδιού. Κατανοήστε τις δυνατότητες των smartphones. Εσείς ως γονιός μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει ασφαλές. Να θυμάστε ότι το κινητό συνδέεται στο διαδίκτυο, οπότε οι ίδιοι κανόνες που ισχύουν για την ασφάλεια στο διαδίκτυο ισχύουν και κατά τη χρήση του κινητού.
- Απλό τηλέφωνο για αρχή: Τα παιδιά χάνουν και σπάνε πράγματα. Μην τους δώσετε ένα ακριβό μοντέλο. Ξεκινήστε με ένα μεταχειρισμένο ή φθηνό τηλέφωνο. Έχουν χρόνια μπροστά τους, για να πάρουν στα χέρια τους κάτι καλύτερο.
Πηγή: https://www.newsbeast.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com