ΚεντρικήΥγεία

Πιθανή ένδειξη καρκίνου ο πόνος σε αυτά τα σημεία μετά από αλκοόλ

4/7/2024

Ένα περίεργο σύμπτωμα που κάποια άτομα με λέμφωμα βιώνουν είναι ο πόνος μετά την κατανάλωση αλκοόλ. Αυτή η ασυνήθιστη απόκριση του οργανισμού μπορεί να είναι αρκετά ανησυχητική και συνήθως συνδέεται με την υποκείμενη συμμετοχή του λεμφικού συστήματος.

Σε αυτό το άρθρο εξετάζουμε ποια μέρη του σώματος μπορεί να επηρεαστούν από αυτόν τον πόνο και γιατί εμφανίζεται.

Πόνος που προκαλείται από το αλκοόλ σε ασθενείς με λέμφωμα

Για ορισμένα άτομα με λέμφωμα, η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε πόνο σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος, κυρίως εκεί όπου επηρεάζονται οι λεμφαδένες ή όπου η νόσος έχει προκαλέσει άλλες επιπλοκές. Τα ακόλουθα μέρη του σώματος συνήθως παρουσιάζουν πόνο μετά την κατανάλωση αλκοόλ:

1. Λεμφαδένες

Οι λεμφαδένες είναι μικρές δομές σε σχήμα φασολιού, που αποτελούν μέρος του λεμφικού συστήματος. Λειτουργούν ως φίλτρα για ξένα σωματίδια και καρκινικά κύτταρα. Οι λεμφαδένες συνήθως διογκώνονται και γίνονται επώδυνοι, όταν επηρεάζονται από λέμφωμα. Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, ο ασθενής μπορεί να αισθανθεί πόνο στις ακόλουθες περιοχές λεμφαδένων:

  • Λαιμός: Οι λεμφαδένες στον λαιμό, οι οποίοι μπορεί να διογκωθούν λόγω λεμφώματος, μπορεί να γίνουν ευαίσθητοι και επώδυνοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Μασχάλες: Ο πόνος στους μασχαλιαίους λεμφαδένες είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα, που αναφέρουν πολλοί ασθενείς με λέμφωμα μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Βουβωνική χώρα: Οι βουβωνικοί λεμφαδένες μπορεί επίσης να γίνουν επώδυνοι μετά την κατανάλωση αλκοόλ.

2. Περιοχή στήθους

Πόνος στο στήθος, ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το στέρνο, μπορεί να εμφανιστεί εάν οι λεμφαδένες στο μεσοθωράκιο (κεντρικό τμήμα του θώρακα) επηρεαστούν από λέμφωμα. Αυτός ο πόνος μπορεί να επιδεινωθεί μετά την κατανάλωση αλκοόλ λόγω της φλεγμονής ή της πίεσης στους προσβεβλημένους κόμβους.

3. Κοιλιά

Η κοιλιά μπορεί επίσης να είναι σημείο πόνου μετά την κατανάλωση αλκοόλ σε άτομα με λέμφωμα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν εμπλέκονται ο σπλήνας ή οι κοιλιακοί λεμφαδένες. Ο σπλήνας, που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς, είναι συχνά διευρυμένος στο λέμφωμα και μπορεί να γίνει επώδυνος λόγω αυξημένης ευαισθησίας στο αλκοόλ.

4. Πλάτη

Ορισμένοι ασθενείς με λέμφωμα αναφέρουν ότι αισθάνονται πόνο στην πλάτη, ειδικά χαμηλά στην μέση, μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε προσβεβλημένους λεμφαδένες στον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο (πίσω από το περιτόναιο της κοιλιάς), οι οποίοι μπορεί να εμπλέκονται στη νόσο.

5. Ώμοι

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα άτομα με λέμφωμα μπορεί να εμφανίσουν αναφερόμενο πόνο στους ώμους, δηλαδή πόνο που γίνεται αντιληπτός σε θέση διαφορετική από εκείνη του αρχικού ερεθίσματος. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν οι λεμφαδένες ή τα όργανα, πως ο σπλήνας ή το ήπαρ, διογκώνονται και πιέζουν νεύρα που με την σειρά τους σηματοδοτούν πόνο στην περιοχή του ώμου.

Λέμφωμα: Γιατί το αλκοόλ προκαλεί πόνο

Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο το αλκοόλ προκαλεί πόνο σε άτομα με λέμφωμα δεν είναι πλήρως κατανοητός. Ωστόσο, έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες:

  • Χημικός ερεθισμός: Το αλκοόλ μπορεί να ερεθίσει άμεσα τους διογκωμένους λεμφαδένες ή άλλους προσβεβλημένους ιστούς, οδηγώντας σε πόνο.
  • Αυξημένη ροή αίματος: Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αγγειοδιαστολή (διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων), γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος στους προσβεβλημένους λεμφαδένες. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει οίδημα και πόνο σε ευαίσθητες περιοχές.
  • Φλεγμονώδης απόκριση: Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει μια φλεγμονώδη απόκριση στους ήδη φλεγμαίνοντες λεμφαδένες ή ιστούς, προκαλώντας πόνο και δυσφορία.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καιρός: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Έως τους 38 βαθμούς ο υδράργυρος

xristiana

Hyperrealism Brows: Η τεχνική που θα αντικαταστήσει το microblading

xristiana

Αν έχετε ξαφνική έντονη επιθυμία για κάτι αλμυρό, ίσως είναι σημάδι αυτής της σημαντικής νόσου

xristiana