ΚεντρικήΥγεία

Οστεοπόρωση: Νέα ορμόνη που προστατεύει την υγεία των οστών ανακάλυψαν οι επιστήμονες

12/7/2024

Πρόκειται για την Maternal Brain Hormone, την οποία οι ερευνητές ανακάλυψαν ενώ προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί τα οστά των γυναικών που θηλάζουν παραμένουν δυνατά, ακόμη και όταν χάνουν ασβέστιο για να υποστηριχθεί η παραγωγή γάλακτος.

Αποδείχθηκε ότι οι νευρώνες των γυναικών που θηλάζουν εκκρίνουν την Maternal Brain Hormone και ότι η ορμόνη αυτή προστατεύει την υγεία των οστών τους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η οστική μάζα και η αντοχή των οστών αυξήθηκαν τόσο σε θηλυκά όσο και σε αρσενικά ποντίκια, όταν οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης.

Επιπλέον, η ορμόνη επιτάχυνε την επούλωση των καταγμάτων των οστών σε ηλικιωμένα ποντίκια, προκαλώντας ουσιαστικά επούλωση κατάγματος οστού με ρυθμό παρόμοιο με εκείνον ενός νεαρού ποντικού.

«Ποτέ δεν καταφέραμε να πετύχουμε αυτού του είδους την ανοργανοποίηση και το αποτέλεσμα της επούλωσης με οποιαδήποτε άλλη στρατηγική», δήλωσε ο ερευνητής Thomas Ambrosi, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. «Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη και ενδεχομένως να χρησιμοποιήσουμε την ορμόνη για την αντιμετώπιση και άλλων προβλημάτων, όπως η αναγέννηση χόνδρων».

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο οστεοπόρωσης κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες ενισχύουν την ανάπτυξη των οστών.

Τα επίπεδα οιστρογόνων είναι επίσης χαμηλά κατά τη διάρκεια του θηλασμού, αλλά οι γυναίκες που θηλάζουν είναι ανθεκτικές στην οστεοπόρωση και τα σχετιζόμενα με αυτή κατάγματα. Αυτό υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι άλλο εκτός από τα οιστρογόνα που προωθεί την ανάπτυξη των οστών σε αυτές τις γυναίκες.

Οι ερευνητές εντόπισαν τελικά μια ορμόνη που ονομάζεται CCN3 σε μια μικρή περιοχή του εγκεφάλου θηλυκών ποντικών που θηλάζουν. Χωρίς την παραγωγή της ορμόνης, αυτά τα θηλάζοντα ποντίκια έχαναν γρήγορα οστική μάζα και τα μωρά τους άρχισαν να χάνουν βάρος, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ορμόνη έπαιζε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε στην ορμόνη CCN3 μια νέα ονομασία, Maternal Brain Hormone (μητρική εγκεφαλική ορμόνη). Διαπίστωσαν ότι σε ορισμένα θηλυκά ποντίκια που ήταν πολύ ηλικιωμένα ή είχαν πολύ χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων, η ορμόνη ήταν σε θέση να υπερδιπλασιάσει την οστική μάζα.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της ορμόνης στη θεραπεία διαφόρων παθήσεων των οστών.

«Η απώλεια οστικής μάζας δεν συμβαίνει μόνο στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, αλλά και σε επιζώντες από καρκίνο του μαστού που λαμβάνουν αναστολείς ορμονών, σε γυναίκες που κάνουν πρωταθλητισμό και σε ηλικιωμένους άνδρες, των οποίων οι πιθανότητες επιβίωσης είναι λιγότερες από ό,τι των γυναικών μετά από κάταγμα ισχίου», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Holly Ingraham, καθηγήτρια κυτταρικής μοριακής φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

«Θα ήταν συναρπαστικό αν η CCN3 μπορούσε να αυξήσει την οστική μάζα σε όλα αυτές τις περιπτώσεις», κατέληξε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.

Πηγή: https://www.onmed.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Καλλυντικά με γάλα γαϊδούρας, το μυστικό για λαμπερό δέρμα

xristiana

“Σκοτεινός έρωτας”, τα έσοδα της παράστασης θα διατεθούν στο “ΑγκαλιάΖΩ”

xristiana

Έχετε χαμηλό πυρετό; Θα μπορούσατε να έχετε χλαμύδια και όχι COVID-19

xristiana