ΚεντρικήΥγεία

Μύθοι για τη γυναικεία σεξουαλική υγεία που όλοι πρέπει να γνωρίζουν

28/7/2024

Η κατάρριψη των μύθων σπάει τα ταμπού και βελτιώνει τη σεξουαλική ζωή.

Τα θέματα που θεωρούνται ταμπού, όπως αυτά που αφορούν το σεξ, συχνά συνοδεύονται από πολλές παρανοήσεις. Γύρω από τη γυναικεία σεξουαλική υγεία και δυσλειτουργία υπάρχουν πολλοί μύθοι με αποτέλεσμα να διαδίδονται επιβλαβείς πληροφορίες που ενισχύουν το αίσθημα ντροπής, δημιουργώντας εμπόδια στην υγιή σεξουαλική έκφραση, φροντίδα και υποστήριξη.

Η κατάρριψη αυτών των σεξουαλικών μύθων, όπως επισημαίνονται από το Psychology Today, και η εστίαση στα γεγονότα, αποτελούν σημαντικά βήματα για την προώθηση υγιών στάσεων απέναντι στη σεξουαλικότητα, καθώς και για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και ευημερίας.

Μύθος 1: Η γυναικεία σεξουαλική δυσλειτουργία είναι σπάνια

Γεγονός: Μεταξύ 30% και 50% των σεξουαλικά ενεργών γυναικών αντιμετωπίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία, όπως:

  • Χαμηλή λίμπιντο ή επιθυμία (διαταραχή γυναικείας σεξουαλικής ενδιαφέροντος/διέγερσης)
  • Δυσκολία στην επίτευξη οργασμού (γυναικεία οργασμική διαταραχή)
  • Πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ (διαταραχή γονιδοπυελικού πόνου/διείσδυσης)

Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν γυναίκες όλων των ηλικιών και υπόβαθρων.

Συμβουλή: Αν τα σεξουαλικά προβλήματα προκαλούν δυσφορία ή επηρεάζουν την ποιότητα ζωής σας, ζητήστε υποστήριξη από γυναικολόγο ή επαγγελματία ψυχικής υγείας.

Μύθος 2: Τα γυναικεία σεξουαλικά προβλήματα είναι όλα στο μυαλό

Γεγονός: Η σεξουαλική υγεία επηρεάζεται από φυσικούς, συναισθηματικούς, κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις ή φάρμακα μπορούν να συμβάλλουν στη σεξουαλική δυσλειτουργία. Οι ψυχικές καταστάσεις, όπως το άγχος και η κατάθλιψη, καθώς και η θεραπεία τους, μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία.

Συμβουλή: Επικοινωνήστε με πάροχο υγειονομικής περίθαλψης για να αποκλείσετε τυχόν προβλήματα υγείας, αλλά μην παραλείψετε και τη σεξοθεραπεία!

Μύθος 3: Οι γυναίκες έχουν λιγότερη σεξουαλική επιθυμία από τους άνδρες

Γεγονός: Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να ποικίλλει σημαντικά μεταξύ ανδρών και γυναικών. Η ποικιλία στην σεξουαλική επιθυμία είναι φυσιολογική και δεν υποδηλώνει απαραίτητα πρόβλημα. Η επιθυμία επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, όπως οι ορμόνες, οι ιατρικές καταστάσεις, οι δυναμικές σχέσεων και οι προσωπικές προτιμήσεις.

Συμβουλή: Η σεξουαλική επιθυμία είναι διαφορετική για κάθε άτομο και μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου και σε διαφορετικές συνθήκες.

Μύθος 4: Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ είναι φυσιολογικός για τις γυναίκες

Γεγονός: Ο πόνος κατά τη διάρκεια του σεξ (δυσπαρευνία) δεν είναι φυσιολογικός και δεν πρέπει ποτέ να αγνοείται. Ο αρμόδιος γιατρός μπορεί να προσδιορίσει τις υποκείμενες αιτίες που μπορεί να σχετίζονται με ιατρικές καταστάσεις, μυοσκελετικά προβλήματα ή ορμονικές αλλαγές.

Συμβουλή: Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια και επικοινωνήστε ανοιχτά με τον σύντροφό σας για τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μύθος 5: Η αύξηση της ηλικίας μειώνει της γυναικεία σεξουαλική λειτουργία

Γεγονός: Οι ορμονικές αλλαγές που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών. Ωστόσο, πολλές γυναίκες αλλά και άντρες μεγαλύτερης ηλικίας, συνεχίζουν να απολαμβάνουν ικανοποιητικές και πλήρεις σεξουαλικές εμπειρίες.

Συμβουλή: Διατηρήστε την σεξουαλική ευεξία καθώς μεγαλώνετε μένοντας σε επαφή με το σώμα, το μυαλό και τις σχέσεις σας.

Η σεξουαλική ευημερία των γυναικών ως προτεραιότητα

Συμπερασματικά, η κατανόηση και η αντιμετώπιση των πολλών επιρροών στη γυναικεία σεξουαλική υγεία βοηθούν να γίνει η σεξουαλική ευημερία των γυναικών σημαντική προτεραιότητα.

Η ενθάρρυνση της ανοιχτής επικοινωνίας, η κατάρριψη των μύθων, η παροχή ακριβούς πληροφόρησης και η μείωση του στίγματος μπορούν να βοηθήσουν στην ενδυνάμωση των γυναικών να δώσουν προτεραιότητα στην σεξουαλική τους υγεία και ευχαρίστηση και να αναζητήσουν βοήθεια όταν χρειάζεται.

Η σεξοθεραπεία, η εξειδικευμένη μορφή ψυχοθεραπείας που απευθύνεται σε άτομα ή ζευγάρια που αντιμετωπίζουν κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να προσφέρει έναν υποστηρικτικό και χωρίς κρίσεις χώρο για να εξερευνήσετε τις σεξουαλικές σας ανησυχίες και επιθυμίες, να βελτιώσετε την επικοινωνία και την οικειότητα και να διαμορφώσετε ικανοποιητικές σεξουαλικές σχέσεις.

Διαβάστε σχετικά

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Newsletter: Όλες Οι Ειδήσεις Που Πρέπει Να Ξέρεις Μέχρι Τώρα 1/2

xristiana

Skincare on a budget; Πως θα το κάνεις

xristiana

Διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Μεσογειακή Διατροφή & Καρδιαγγειακό Σύστημα»

xristiana