ΚεντρικήΥγεία

Μπορεί να αναστραφεί το λιπώδες ήπαρ; Το ποτό που μπορεί να βοηθήσει και 3 απλά βήματα

10/7/2024

Εάν έχετε διαγνωστεί με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, μπορεί να αναρωτιέστε αν το λιπώδες ήπαρ μπορεί να αναστραφεί. Οι ειδικοί λένε, λοιπόν, ότι υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να διαχειριστείτε και ακόμη και να ανατρέψετε την ασθένεια προτού εξελιχθεί σε πιο επικίνδυνα στάδια. 

Μην εκπλαγείτε αν ακούσετε τον γιατρό σας να αναφέρεται διαφορετικά στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Αυτό συμβαίνει επειδή το 2023, το όνομα της νόσου άλλαξε επίσημα σε στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία για να εξηγηθεί καλύτερα τι είναι στην πραγματικότητα.

Τι είναι η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος, δηλαδή το λιπώδες ήπαρ

Ωστόσο, η ίδια η ασθένεια δεν έχει αλλάξει. «Η στεατική ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία είναι όταν έχετε περίσσεια λίπους στα κύτταρα του ήπατος», εξηγεί η Kathleen Corey, διευθύντρια της κλινικής λιπώδους ήπατος του γενικού νοσοκομείου της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Η Δρ. Corey λέει ότι για μερικούς ανθρώπους, αυτή η συσσώρευση λίπους μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε ουλώδη ιστό. Όταν συμβαίνει αυτό, ονομάζεται στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία. Εάν υπάρχουν σημαντικές ουλές, μπορεί να προκαλέσει κίρρωση του ήπατος. Αυτό σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για πράγματα όπως καρκίνο του ήπατος ή μεταμόσχευση ήπατος.

Άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη/τριγλυκερίδια, η υψηλή αρτηριακή πίεση ή που έχουν υπερβολικό βάρος διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία. Και ενώ είναι μια κοινή κατάσταση -επηρεάζει πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους στις ΗΠΑ- οι περισσότεροι δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα. Πάντως, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα όπως κόπωση ή κοιλιακό άλγος, ειδικά στην άνω δεξιά πλευρά.

Δεδομένου ότι το λιπώδες συκώτι αναφέρεται συνήθως ως «σιωπηλή ασθένεια», που σημαίνει ότι δεν έχει καθόλου ή λίγα συμπτώματα, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν το έχετε. Αλλά μόλις το αντιληφθείτε (με διάγνωση μέσω απεικόνισης όπως υπερηχογράφημα ή αξονική τομογραφία) είναι σημαντικό να ενεργήσετε άμεσα.

Μπορεί να αναστραφεί το λιπώδες ήπαρ;

Ευτυχώς, η απάντηση είναι ναι. «Σε πολλές περιπτώσεις, το λιπώδες ήπαρ μπορεί να αναστραφεί. Και σίγουρα όσο νωρίτερα εντοπιστεί, τόσο πιο πιθανό είναι να αναστραφεί», λέει ο Δρ Corey. Τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα όταν το λιπώδες ήπαρ εξελιχθεί σε κίρρωση, κάτι που είναι δυνατό αλλά πολύ δύσκολο να αναστραφεί, σύμφωνα με την ίδια.

«Το κλειδί για την αποκατάσταση της καλής υγείας είναι βασικά το να αντιμετωπίσετε τα υποκείμενα ζητήματα», λέει η Sheena B. Patel,  γαστρεντερολόγος στο Gastro Health στο Οχάιο. Ανάλογα με το τι αντιμετωπίζετε, αυτό θα μπορούσε να είναι η απώλεια βάρους, η διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης ή της υψηλής χοληστερόλης, τα υγιή επίπεδα A1C εάν έχετε διαβήτη ή συνδυασμό αυτών των πραγμάτων.

Στην πραγματικότητα, η έρευνα δείχνει ότι η απώλεια του 5% του σωματικού βάρους μπορεί να βελτιώσει τη στεατική ηπατική νόσο που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία. Και αν η νόσος έχει προχωρήσει, η απώλεια μεταξύ 7% και 10% μπορεί να βοηθήσει.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αντιστραφεί το λιπώδες ήπαρ

Ενώ η κατάσταση κάθε ατόμου είναι διαφορετική, η Δρ. Corey λέει ότι συνήθως χρειάζεται περίπου ένας χρόνος για να αναστραφεί το λιπώδες ήπαρ. «Οι περισσότερες μελέτες που αναζητούν το όφελος διαρκούν περίπου 52 έως 72 εβδομάδες», εξηγεί.

Η Δρ. Patel έχει δει αλλαγές σε ασθενείς που χάνουν σημαντική ποσότητα σωματικού βάρους ήδη από έξι μήνες. «Το σημείο των έξι μηνών είναι συνήθως το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου οι ασθενείς επιστρέφουν για άλλη μια εξέταση», προσθέτει.

Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε ότι οι ειδικοί θέλουν ιδανικά η στεατική ηπατική νόσος που σχετίζεται με τη μεταβολική δυσλειτουργία να υποχωρήσει. «Αυτός θα ήταν ο ιδανικός στόχος. Αλλά αντί γι’ αυτό, η διατήρηση της σταθερότητας και η πρόληψη της εξέλιξης είναι το κλειδί», λέει η Δρ. Corey.

Πώς να αναστρέψετε το λιπώδες ήπαρ: 4 εύκολες συμβουλές

Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να σας βοηθήσουν να μπείτε στον δρόμο προς την ανατροπή. Εδώ είναι μερικά:

  1. Ρωτήστε για φάρμακα
  2. Θέστε υπό έλεγχο άλλες συνθήκες
  3. Περπατήστε για 10 λεπτά
  4. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό

1. Ρωτήστε για φάρμακα

Εάν έχετε στεατοηπατίτιδα που σχετίζεται με μεταβολική δυσλειτουργία, μπορείτε να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με ένα νέο συνταγογραφούμενο φάρμακο, το οποίο εγκρίθηκε από τον FDA τον Μάρτιο του 2024, σύμφωνα με τη Δρ. Corey.

2. Θέστε υπό έλεγχο άλλες συνθήκες

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, καλό είναι να βεβαιωθείτε ότι τυχόν άλλες συνθήκες που έχετε είναι υπό έλεγχο. Και αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πιο επιθετική θεραπεία, λέει η Δρ. Patel. Για παράδειγμα, εάν ένας ασθενής με λιπώδες ήπαρ και υψηλή χοληστερόλη διαχειριζόταν τη χοληστερόλη του μόνο μέσω της διατροφής, η ειδικός συστήνει επίσης φάρμακα για τη χοληστερόλη.

3. Περπατήστε για 10 λεπτά

Όπως εξηγεί η Δρ. Corey, «λέω συχνά στους ασθενείς μου, αν δεν κάνουν καθόλου άσκηση να ξεκινήσουν με 10 λεπτά περπάτημα στη γειτονιά τρεις φορές την εβδομάδα. Από εκεί, στοχεύστε να το φτάσετε έως και 30 λεπτά τη φορά», λέει. Μια μελέτη στο American Journal of Gastroenterology διαπίστωσε ότι μια ρουτίνα άσκησης όπως το γρήγορο περπάτημα για 150 λεπτά την εβδομάδα (ή 30 λεπτά, 5 ημέρες την εβδομάδα) είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ηπατικού λίπους.

4. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με ανθρακούχο νερό

«Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, ειδικά τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, τείνουν να αυξάνουν πραγματικά τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος», λέει η Δρ. Corey. Στην πραγματικότητα, έρευνα στο Clinical Gastroenterology and Hepatology έδειξε ότι όσοι έπιναν συχνά αναψυκτικά με ζάχαρη (από μία φορά την εβδομάδα έως μία φορά την ημέρα) είχαν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν λιπώδες ήπαρ από εκείνους που δεν έπιναν.

Δεδομένου ότι τα ποτά έχουν τόση πολλή ζάχαρη, η αποκοπή τους από τη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος. Και αυτό είναι σημαντικό όταν πρόκειται για αναστροφή του λιπώδους ήπατος, λέει η Δρ. Patel. «Το απλό νερό είναι υπέροχο, αλλά το ανθρακούχο είναι εξίσου καλό», καταλήγει η ειδικός.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Κοντό παιδί: Τι να γνωρίζουν οι γονείς;

xristiana

Συναυλία της Πέγκυ Ζήνα

xristiana

Άκαρπη η αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών στο κέντρο του γαλαξία μας

xristiana