ΚεντρικήΥγεία

Θυρεοειδίτιδα: Τα προειδοποιητικά σημάδια της ασθένειας – Τι πρέπει να κάνετε

2/7/2024

Όσον αφορά τη φροντίδα της υγείας μας, οι περισσότεροι θα υποστηρίξουν ότι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από τον καθένα. Όμως, έχει διαπιστωθεί ότι ένας στους 20 ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο πάσχει από θυρεοειδίτιδα, γι’αυτό και ένας ειδικός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ώστε οι άνθρωποι να προσέχουν τα κοινά σημάδια που μπορεί να υποδηλώνουν ότι έχουν τη νόσο.

Ο θυρεοειδής αδένας, φωλιασμένος στο λαιμό, είναι μια ενδοκρινική μονάδα παραγωγής ενέργειας που παράγει ορμόνες όπως η θυροξίνη και η τριιωδοθυρονίνη, οι οποίες είναι καθοριστικές για τη ρύθμιση της ενέργειας, του βάρους, της θερμοκρασίας του σώματος και του μεταβολισμού.

Η θυρεοειδίτιδα εκδηλώνεται όταν αυτές οι κρίσιμες ορμόνες είναι εκτός ισορροπίας, οδηγώντας σε καταστάσεις όπως ο υποθυρεοειδισμός -ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής- ή ο υπερθυρεοειδισμός -ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής.

Σύμφωνα με στοιχεία το βρετανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αριστείας Υγείας και Φροντίδας (NICE), περίπου το 2% των Βρετανών πάσχουν από θυρεοειδίτιδα, με την πάθηση να είναι σημαντικά πιο διαδεδομένη στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Οι εμπειρογνώμονες έχουν ήδη παρουσιάσει τις γνώσεις τους σχετικά με τα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε.

Τα προειδοποιητικά συμπτώματα τη θυρεοειδίτιδας

«Έχουμε δει ότι τα συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας μπορεί να επηρεάσουν την καθημερινότητα των ασθενών. Η κούραση και οι μυϊκοί πόνοι είναι κοινά σημάδια ότι μπορεί να πάσχετε από θυρεοειδίτιδας καθώς και αν αισθάνεστε ευαισθησία όταν βρίσκεστε σε κρύες και ζεστές θερμοκρασίες. Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής είναι επίσης γνωστό ότι προκαλεί κατάθλιψη σε πολλούς πάσχοντες», ανέφεραν.

Σύμφωνα με τον βρετανικό οργανισμό υγείας NHS, οι ηλικιωμένοι που πάσχουν από υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο απώλειας μνήμης, ενώ τα παιδιά μπορεί να εμφανίσουν πιο αργή ανάπτυξη μέχρι την εφηβεία.

Θυρεοειδής: Οι απαραίτητες βιταμίνες για να λειτουργεί ρολόι – Πως θα καταλάβετε ότι σας λείπουν

Ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με πρήξιμο στον λαιμό από έναν διευρυμένο θυρεοειδή αδένα, όπως βιώνουν αρκετοί ασθενείς. Αυτό το πρήξιμο είναι συνήθως ανώδυνο, αλλά μπορεί να δημιουργήσει βήχα, δυσκολία στην ομιλία και συριγμό κατά την αναπνοή.

Τι να κάνετε εάν υποψιάζεστε ότι πάσχετε από θυρεοειδίτιδα

Όσοι υποψιάζονται ότι μπορεί να έχουν θυρεοειδίτιδα καλούνται να επισκεφτούν τον γιατρό τους για έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς. Η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα ορμονών για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

«Εάν διαπιστωθεί ότι έχετε έλλειψη ορμονών, που δεν παράγονται σωστά από τον θυρεοειδή σας, ο γιατρός θα μπορούσε να συστήσει θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης», σημειώνουν οι επιστήμονες.

Τέλος, το να έχετε ένα μέλος της οικογένειας με θυρεοειδίτιδα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο, αλλά η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, καθώς οι τοξίνες στον καπνό του τσιγάρου επηρεάζουν τη λειτουργία του θυρεοειδούς.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Σύναξις των εν Μεσσηνία Αγίων

xristiana

Δελτίο ειδήσεων 5/3

xristiana

Δες το πρόσωπο σου να αλλάζει σε 10 μέρες με 5 μόνο steps

xristiana