News ΑΜΕΑΚεντρικήΚοινωνικά

Θεσσαλονίκη: Σήμερα τα καλοκαιρινά αναστενάρια στον Λαγκαδά – Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου

27/7/2024

Σήμερα, Σάββατο 27 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν αναστενάρια στον Λαγκαδά, προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονος.

Πρόκειται για τα λεγόμενα καλοκαιρινά αναστενάρια, ενώ στις 20 Ιανουαρίου τελούνται τα χειμερινά αναστενάρια, προς τιμή του Αγίου Ευθυμίου, σύμφωνα με το lagadas.net.

Το μεγάλο πανηγύρι των αναστενάρηδων διαρκεί τρεις μέρες και γίνει προς τιμή των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21-23 Μαΐου, σύμφωνα με το lagadas.net.

Δωρεά αναπηρικού αμαξιδίου

Ο Σύλλογος «Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά» της οικογένειας Γκαϊντατζή, στα πλαίσια της προσφοράς στην τοπική κοινωνία, θα πραγματοποιήσει δωρεά ενός αναπηρικού αμαξιδίου προς την υπηρεσία κοινωνικής πολιτικής του Δήμου Λαγκαδά, προκειμένου να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση των αναγκών των συνδημοτών μας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ημέρα της τέλεσης των Αναστεναρίων το Σάββατο 27 Ιουλίου 2024, παρουσία του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής και κοινωνικών δομών, προστασίας και προαγωγής της δημόσιας υγείας κ. Μάρκου Δημήτριο. H δωρεά θα πραγματοποιηθεί από τον πρόεδρο του συλλόγου “Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά” κ. Σωτήριο Γκαϊντατζή.

Θα ακουλουθήσει η τέλεση του εθίμου των Αναστεναρίων, προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονος.

Οσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το έθιμο, μπορούν να μεταβούν στις 20.00 στο κονάκι «Αναστάσιος Γκαϊντατζης» στην οδό Σαρρή 13, Λαγκαδάς, οικισμός Παπακυριαζή.

Πυροβασία τρεις φορές το χρόνο

Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου τελούνται αναστενάρια που τα ονομάζουν καλοκαιρινά αναστενάρια, ενώ στις 20 Ιανουαρίου προς τιμήν του αγίου Ευθυμίου, όπου πυροβατούν και πάλι, είναι τα επονομαζόμενα χειμερινά αναστενάρια.

Το μεγάλο όμως πανηγύρι τελείται από τις 21 έως και τις 23 Μαΐου, προς τιμήν των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που σύμφωνα με την παράδοση οι κάτοικοι από το χωριό Κωστί στη σημερινή Βουλγαρία άκουσαν τις φωνές των αγίων μέσα από τις εικόνες και έτρεξαν να τις σώσουν μπαίνοντας μέσα στη φωτιά που έκαιγε την εκκλησία, χωρίς όμως να πάθουν το παραμικρό. Αυτό φυσικά αποδόθηκε σε θαύμα και κάπως έτσι ξεκίνησε να τελούνται τα αναστενάρια.

Ο Λαγκαδάς διατηρεί σήμερα δύο ενεργές κοινότητες αναστενάρηδων, τη Θρακική Εστία Λαγκαδά και τον σύλλογο “Τα Αναστενάρια του Λαγκαδά” της οικογένειας Γκαϊντατζή.

Θεωρείται το μεγαλύτερο κέντρο αναστενάρηδων της Ελλάδας, με το έθιμο να πραγματοποιείται επίσης στην Αγία Ελένη Σερρών, στη Μαυρολέκη Δράμας και στη Μελίκη Ημαθίας.

Πηγή: http://www.thestival.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

To trick για να ξυπνήσετε το δέρμα σας το πρωί

xristiana

Ρεύμα: Σε επίπεδα… καύσωνα παραμένουν οι τιμές

xristiana

Φωτιά στην Αρτέμιδα: Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά

xristiana