9/7/2024
Οι ερευνητές ανέλυσαν την έκθεση σε μικροσωματίδια σε διάφορα στάδια πριν από τη λήψη των ωαρίων των ασθενών και τις παρακολούθησαν αργότερα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.
Η μελέτη περιελάμβανε περίπου 1.800 ασθενείς και 3.700 μεταφορές κατεψυγμένων εμβρύων από το 2013 έως το 2021 στο Περθ της Αυστραλίας.
Οι γυναίκες που είχαν το υψηλότερο επίπεδο έκθεσης σε ρύπους κατά τις δύο εβδομάδες πριν από τη συλλογή των ωαρίων τους, είχαν 38% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν ζωντανό μωρό σε σύγκριση με τις γυναίκες που είχαν το χαμηλότερο επίπεδο έκθεσης.
Η υψηλότερη έκθεση κατά τους τρεις μήνες πριν από τη λήψη των ωαρίων οδήγησε επίσης σε χαμηλότερες πιθανότητες γέννησης ζώντος νεογνού, σύμφωνα με τη μελέτη.
«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ρύπανση επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα των ωαρίων και όχι μόνο τα πρώιμα στάδια της εγκυμοσύνης, κάτι που αποτελεί διάκριση που δεν έχει αναφερθεί στο παρελθόν”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Δρ. Σεμπάστιαν Λέδερσικ, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ειδικός γονιμότητας στο Περθ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ καλή κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Τα επίπεδα των PM2.5, των λεπτών σωματιδίων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, το ντίζελ και το ξύλο, υπερέβησαν τις διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές μόλις στο 4,5% των ημερών, ενώ τα επίπεδα των PM10, που περιλαμβάνουν επίσης σκόνη από χωματερές, αγροκτήματα, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και άλλα, υπερέβησαν τις κατευθυντήριες γραμμές στο 0,4% των ημερών.
«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί σοβαρή και άμεση απειλή για την ανθρώπινη αναπαραγωγική υγεία, ακόμη και στα λεγόμενα “ασφαλή” επίπεδα», δήλωσε ο Λέδερσικ.
Η μελέτη προστίθεται σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικά αποτελέσματα της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων της γέννησης ελλιποβαρούς νεογνού και του πρόωρου τοκετού. Έχει επίσης συνδεθεί με χαμηλότερη ποιότητα σπέρματος στους άνδρες.
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, ιδίως σε αναπνευστικά ζητήματα.
Η έκθεση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής νόσου, χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), καρκίνου του πνεύμονα και πνευμονίας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι τόσο η οικιακή όσο και η εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν σχεδόν 7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Ο Λέδερσικ δήλωσε ότι οι άνθρωποι μπορούν να χρησιμοποιούν φίλτρα αέρα, να κρατούν τις πόρτες και τα παράθυρά τους κλειστά τις ημέρες με υψηλή επίπεδα ρύπανσης και να κλείνουν τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους όταν οδηγούν στην κίνηση για να ελαχιστοποιήσουν τη δική τους έκθεση, αλλά ότι απαιτείται δράση σε επίπεδο κυβέρνησης και βιομηχανίας για τον ουσιαστικό περιορισμό των εκπομπών.
«Η ελαχιστοποίηση της έκθεσης σε ρύπους πρέπει να αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία», δήλωσε ο Δρ. Λέδερσικ.
Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) στο Άμστερνταμ.
Πηγή:; https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com