ΚεντρικήΥγεία

Το τέλος του AIDS; Εγκεκριμένο φάρμακο αποδείχθηκε 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη του HIV

3/7/2024

Ένα φάρμακο που είναι ήδη εγκεκριμένο για τη θεραπεία του HIV φαίνεται πως έχει κι άλλες δυνατότητες στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό που προκαλεί το AIDS.

Το φάρμακο, που ονομάζεται Lenacapavir και κυκλοφορεί στην αγορά με την εμπορική ονομασία Sunlenca, αποδείχθηκε 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη των λοιμώξεων από HIV σε κλινική μελέτη φάσης 3. Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι το Lenacapavir απέτρεψε τις λοιμώξεις από HIV σε όλους τους συμμετέχοντες στη μελέτη.

«Με μηδενικές λοιμώξεις και 100% αποτελεσματικότητα, το Lenacapavir, που χρειάζεται να χορηγηθεί μόλις δύο φορές το χρόνο, έχει δείξει τη δυναμική του ως ένα σημαντικό νέο εργαλείο για την πρόληψη των λοιμώξεων από HIV», δήλωσε στο σχετικό δελτίο Τύπου ο Merdad Parsey, MD, PhD, επικεφαλής ιατρικός διευθυντής της Gilead Sciences, της εταιρείας που παράγει το φάρμακο.

«Ανυπομονούμε για επιπλέον αποτελέσματα από το συνεχιζόμενο πρόγραμμα PURPOSE και συνεχίζουμε προς τον στόχο μας να συμβάλουμε στον τερματισμό του HIV για όλους, παντού».

Τι είναι το Lenacapavir

Όπως αναφέρεται στο VeryWellHealth, το Lenacapavir στοχεύει την κάψα (ένα περίβλημα) που περιέχει το RNA του HIV και άλλες πρωτεΐνες που ο ιός χρησιμοποιεί για να εισέλθει και να αναπαραχθεί στα κύτταρα.

Το φάρμακο σταματά την ιική αναπαραγωγή, αποτρέποντας τον HIV από το να φτάσει στον πυρήνα ενός μολυσμένου κυττάρου, καθώς και παρεμποδίζοντας την παραγωγή του ιού, έτσι ώστε να μην μπορεί να μολύνει άλλα κύτταρα. Το Lenacapavir χορηγείται με υποδόρια ένεση, δύο φορές το χρόνο.

Διαθέσιμα φάρμακα για την πρόληψη του HIV

Τα φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα για την πρόληψη του HIV περιλαμβάνουν τα:

  • Truvada (emtricitabine-tenofovir)
  • Descovy (emtricitabine και tenofovir alafenamide)
  • Apretude (cabotegravir)

Το Truvada και το Descovy είναι χάπια που πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά, ενώ το Apretude χορηγείται ως ένεση κάθε δύο μήνες.

Πόσο αποτελεσματικό είναι το Lenacapavir στην πρόληψη του HIV

Από τη συγκεκριμένη κλινική μελέτη διαπιστώθηκε ότι το Lenacapavir ήταν 100% αποτελεσματικό στην πρόληψη του HIV σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, κάτι που αποτελεί πρωτιά για ένα φάρμακο PrEP (φάρμακο πρόληψης / προφύλαξης πριν από την έκθεση).

Στη μελέτη, συμμετείχαν πάνω από 5.300 γυναίκες και έφηβες κοπέλες, ηλικίας 16 έως 25 ετών, στη Νότια Αφρική και την Ουγκάντα. Οι συμμετέχουσες στη μελέτη έλαβαν είτε Lenacapavir είτε ένα από τα καθημερινά χάπια PrEP της Gilead, το Descovy ή το Truvada.

Στο τέλος της περιόδου της μελέτης δεν ανιχνεύθηκαν λοιμώξεις στις περισσότερες από 2.000 γυναίκες που έλαβαν Lenacapavir. Ωστόσο, υπήρξαν λίγες λοιμώξεις στις ομάδες του Descovy και του Truvada – 2,02 ανά 100 άτομα για το Descovy και 1,69 ανά 100 άτομα για το Truvada.

Ελπιδοφόρα αποτελέσματα για τις γυναίκες

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα ευρήματα είναι εντυπωσιακά. Ο Thomas Giordano, MD, MPH, καθηγητής και επικεφαλής τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Baylor College of Medicine, δήλωσε ότι «έχει αποδειχθεί πιο δύσκολο να βρεθούν επιτυχημένες θεραπείες PrEP για τις γυναίκες που ζουν σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Μία επιτυχημένη θεραπεία PrEP θα ήταν μεγάλη πρόοδος για τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, καθώς στην υποσαχάρια Αφρική το 50% των λοιμώξεων από HIV είναι σε γυναίκες. Το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ είναι 20%».

Ενώ τα Descovy, Truvada και Apretude είναι καλές και αποτελεσματικές επιλογές για την πρόληψη του HIV, ένα φάρμακο που χρειάζεται να λαμβάνεται με πολύ μικρότερη συχνότητα είναι και πολύ περισσότερο ωφέλιμο.

Η Stacey Rubin Rose, MD, αναπληρώτρια καθηγήτρια λοιμωδών νοσημάτων στο Baylor College of Medicine, δήλωσε: «Αν το Lenacapavir εγκριθεί για την πρόληψη του HIV, θα ήταν σημαντικά πιο βολικό για τους ασθενείς από τις άλλες διαθέσιμες επιλογές PrEP, δεδομένου ότι χορηγείται δύο φορές το χρόνο. Τα δύο χάπια PrEP λαμβάνονται καθημερινά, ενώ το ενέσιμο cabotegravir χορηγείται κάθε δύο μήνες».

Ο ειδικός λοιμωδών νοσημάτων, Amesh A. Adalja, MD, ανώτερος ερευνητής στο Johns Hopkins Center for Health Security, δήλωσε ότι αυτά είναι «σημαντικά ευρήματα που θα κάνουν τα φάρμακα προληπτικής θεραπείας, που είναι εύκολα στη χρήση, την προτιμώμενη μέθοδο».

«Υπάρχει ένα ολόκληρο μενού επιλογών για την πρόληψη του HIV που είναι πλέον διαθέσιμο», τόνισε ο Adalja. «Το κλειδί είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτοί που βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στα φάρμακα και θα μπορούν να τα εκμεταλλευτούν».

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Θεσσαλονίκη: Πασχαλιάτικη εκδήλωση αλληλεγγύης για τα παιδιά της Ουκρανίας

xristiana

Αισθητική σεισμική δόνηση στη Λάρισα τα ξημερώματα

xristiana

Εθελοντική Αιμοδοσία Από Τα Δημοτικά Σχολεία Τάλως

xristiana