18/6/2024
Οι φουσκάλες είναι μικροί θύλακες υγρού, που σχηματίζονται ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος λόγω τριβής, εγκαυμάτων ή άλλων ερεθισμών.
Το υγρό μέσα είναι συνήθως διαυγές, αλλά οι φουσκάλες μπορούν επίσης να γεμίσουν με αίμα ή πύον εάν μολυνθούν.
Οι φουσκάλες προκαλούνται συχνά από επαναλαμβανόμενο τρίψιμο, ζέστη ή δερματικές παθήσεις, όπως το έκζεμα. Βρίσκονται συνήθως στα πόδια λόγω κακής εφαρμογής παπουτσιών ή στα χέρια από δραστηριότητες, όπως η κωπηλασία και η κηπουρική.
Πώς να αποτρέψετε τις φουσκάλες
- Φοράτε παπούτσια που εφαρμόζουν σωστά: Τα παπούτσια που είναι πολύ στενά ή πολύ χαλαρά μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική τριβή, οδηγώντας σε φουσκάλες. Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας εφαρμόζουν καλά, με αρκετό χώρο για να κινούνται ελεύθερα τα δάχτυλα των ποδιών σας. Αν πήρατε καινούργια παπούτσια, φορέστε τα σταδιακά, για σύντομες περιόδους, ώστε να μαλακώσουν και να επιτρέψετε στα πόδια σας να προσαρμοστούν.
- Κάλτσες που απομακρύνουν την υγρασία: Οι κάλτσες από μαλλί ή συνθετικά μείγματα, βοηθούν να κρατάτε τα πόδια σας στεγνά και μειώνουν την τριβή που προκαλεί φουσκάλες. Σκεφτείτε να φορέσετε και διπλές κάλτσες για να μειώσετε την τριβή. Η εσωτερική κάλτσα θα κινείται με το πόδι σας, ενώ η εξωτερική κάλτσα τρίβεται πάνω στο παπούτσι.
- Λιπαντικά: Εφαρμόστε λιπαντικά, όπως βαζελίνη, για την πρόληψη φουσκάλας σε περιοχές που είναι επιρρεπείς σε τριβή, όπως οι φτέρνες ή τα δάχτυλα των ποδιών. Εφαρμόστε ξανά λιπαντικά κατά τη διάρκεια μεγάλων δραστηριοτήτων, ειδικά εάν ιδρώνετε, για να διατηρήσετε ένα προστατευτικό φράγμα.
- Κρατήστε τα πέλματα στεγνά: Το υγρό δέρμα είναι πιο ευαίσθητο στις φουσκάλες. Διατηρήστε τα πόδια σας στεγνά, αλλάζοντας τακτικά κάλτσες και χρησιμοποιώντας πούδρες ποδιών, για να απορροφήσετε την υπερβολική υγρασία. Επιλέξτε παπούτσια που “αναπνέουν”.
- Προστατευτική επένδυση: Χρησιμοποιήστε ειδικά επιθέματα ή επιδέσμους σε περιοχές όπου είναι πιθανό να σχηματιστούν φουσκάλες. Σας παρέχουν ένα προστατευτικό στρώμα ενάντια στην τριβή και την πίεση. Κόψτε το επίθεμα για να ταιριάζει στη συγκεκριμένη περιοχή, διασφαλίζοντας ότι καλύπτει το δέρμα που κινδυνεύει χωρίς να προκαλεί πρόσθετη πίεση.
Φουσκάλες: Οι καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης
- Καθαρίστε την περιοχή: Καθαρίστε απαλά την φουσκάλα και τη γύρω περιοχή με σαπούνι και νερό, για να αποφύγετε τη μόλυνση. Αποφύγετε το τρίψιμο, το οποίο μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω το δέρμα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα αντισηπτικό μαντηλάκι ή διάλυμα, για να βεβαιωθείτε ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από βακτήρια.
- Κάλυψη: Χρησιμοποιήστε έναν αποστειρωμένο επίδεσμο ή ένα επίθεμα, για να καλύψετε την φουσκάλα. Θα σας προστατεύσει από περαιτέρω ερεθισμούς και βοηθά να διατηρείται η περιοχή καθαρή. Επιλέξτε επιδέσμους που που επιτρέπουν στον αέρα να κυκλοφορεί ενώ προστατεύουν την φουσκάλα από μόλυνση.
- Μην σπάσετε την φουσκάλα: Εάν είναι δυνατόν, αποφύγετε να σκάσει η φουσκάλα. Το υγρό στο εσωτερικό βοηθά στην προστασία του υποκείμενου δέρματος και προάγει την επούλωση. Εάν η φουσκάλα είναι μεγάλη και επώδυνη, μπορείτε να την αποστραγγίσετε με μια αποστειρωμένη βελόνα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καθαρίσει καλά την περιοχή και εφαρμόστε μια αντιβιοτική αλοιφή στο τέλος.
- Αντιβιοτική αλοιφή: Εφαρμόστε ένα λεπτό στρώμα αντιβιοτικής αλοιφής στην φουσκάλα και καλύψτε την με έναν επίδεσμο. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της μόλυνσης και επιταχύνει την επούλωση. Εφαρμόστε ξανά την αλοιφή και αλλάξτε τον επίδεσμο καθημερινά ή εάν βραχεί ή λερωθεί.
- Παρακολούθηση: Προσέξτε για σημάδια μόλυνσης, όπως αυξημένη ερυθρότητα, πρήξιμο ή πύον. Εάν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα αναζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.
Πηγή: https://www.onmed.gr
Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com