ΚεντρικήΥγεία

Το σούπερ φρούτο που προστατεύει από καρδιαγγειακά και παθήσεις του εντέρου

21/6/2024

Το φρούτο αυτό είναι γλυκό, νόστιμο και αγαπημένο και το καταναλώνουν μικροί και μεγάλοι. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, το φρούτο αυτό περιέχει περισσότερα από δώδεκα βασικά θρεπτικά συστατικά. Περιέχει φυτικές ίνες και αποτελεί καλή πηγή μετάλλων, όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το κάλιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο, καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η πυριδοξίνη.

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις που θωρακίζουν τον οργανισμό σας απέναντι σε ασθένειες. Τα θρεπτικά συστατικά του σας προστατεύουν από διάφορες παθήσεις και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων και παθήσεων του εντέρου.

Το σούπερ φρούτο είναι το αχλάδι

Υπάρχουν πάνω από 5.000 γνωστές ποικιλίες αχλαδιών στον κόσμο, οι οποίες ταξινομούνται ευρέως με βάση τον τόπο προέλευσής τους ως ασιατικά αχλάδια και ευρωπαϊκά αχλάδια.

Στην Ελλάδα τα πιο γνωστά είναι τα κρυστάλλια  και οι κοντούλες. Τα κρυστάλλια έχουν  βάρος 100-130 γραμμάρια και σχήμα κωδωνοειδές. Το χρώμα τους είναι κιτρινοπράσινο και η σάρκα τους λευκή, μαλακή, πολύ χυμώδης και γλυκιά. Οι κοντούλες, έχουν καρπό 60-90 γραμμαρίων μετρίου μεγέθους, κοντόχοντρο σχήμα και σαρκώδη λαιμό. Το εξωτερικό τους χρώμα είναι ανοιχτό πρασινοκίτρινο και χαρακτηρίζονται από το ιδιαίτερο άρωμα και τη γεύση τους.

Τα οφέλη των αχλαδιών για την υγεία:

  1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες
  2. Κάνουν καλό στην καρδιά
  3. Μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2
  4. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών
  5. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
  6. Κάνουν καλό στο έντερο

1. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Η λήψη άφθονων φυτικών ινών είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή πέψη. Με 5,5 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα, ένα μεσαίο αχλάδι παρέχει περίπου το 20% της απαραίτητης ημερήσιας πρόσληψης φυτικών ινών.

Οι φυτικές ίνες συνδέονται με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η υγεία της καρδιάς, αλλά είναι κυρίως γνωστές για την υποστήριξη της υγείας του εντέρου. «Τα αχλάδια παρέχουν και τους δύο τύπους φυτικών ινών -διαλυτές και αδιάλυτες- και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα» ανέφερε στο Realsimple η διαιτολόγος Hannah Jones.

2. Κάνουν καλό στην καρδιά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όσο περισσότερες φυτικές ίνες τρώτε, τόσο μικρότερος μπορεί να είναι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάντα, όπως καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Υπάρχουν επίσης πολλές έρευνες που υποδηλώνουν ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να προστατεύσει από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Μαζί με τις φυτικές ίνες, τα αχλάδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. «Τα αντιοξειδωτικά στα αχλάδια, όπως οι προκυανιδίνες και η κερκετίνη, προσφέρουν αξιοσημείωτα οφέλη για την καρδιά» εξηγεί η διαιτολόγος Julie Pace.

Τα ασυνήθιστα σημάδια στα χέρια που μπορεί να δείχνουν πρόβλημα στην καρδιά ή τους πνεύμονες 

Επίσης, η κερκετίνη, ένα φλαβονοειδές που βρίσκεται στη φλούδα του αχλαδιού, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τη συνολική και την LDL χοληστερόλη. Όταν η κακή χοληστερόλη μειώνεται, μειώνεται και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου, η κύρια αιτία θανάτου.

3. Μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα αχλάδια είναι καλά για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλή περιεκτικότητα σε ένα αντιοξειδωτικό που ονομάζεται ανθοκυανίνη, τα οποία μπορούν να αποτρέψουν τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα και να συμβάλουν στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2.

Εκτός από την υποστήριξη της υγείας του εντέρου και της καρδιάς, έχει αποδειχθεί ότι οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σε άτομα με διαβήτη. Πώς λειτουργεί; «Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας το πόσο γρήγορα το σώμα απορροφά τους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη» εξηγεί η Jones.

Επιπλέον, η κατανάλωση περισσότερων αχλαδιών θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. «Η κατανάλωση πέντε ή περισσότερων εβδομαδιαίων μερίδων φρούτων πλούσιων σε ανθοκυανίνες μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 έως και 23%, ενισχύοντας παράλληλα τον γλυκαιμικό έλεγχο» εξηγεί η Pace.

4. Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αχλάδια περιέχουν αντιοξειδωτικά όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, κερκετίνη, ανθοκυανίνη και άλλα. Επιπλέον, οι φυτικές ίνες στα αχλάδια λειτουργούν ως αντιοξειδωτικό, λέει η Jones και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης πολλών χρόνιων ασθενειών.

Αν προσπαθείτε να μεγιστοποιήσετε την πρόσληψη αντιοξειδωτικών, μην ξεφλουδίζετε τα αχλάδια σας. Τα περισσότερα αντιοξειδωτικά στα αχλάδια συγκεντρώνονται στη φλούδα, λέει η Pace.

5. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Η φλεγμονή έχει κακή φήμη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας προστατεύει. Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού σε αυτό που νομίζει ότι αποτελεί απειλή, αλλά όταν δεν υπάρχει ενεργός απειλή, μπορεί να συσσωρευτεί και να οδηγήσει σε χρόνια φλεγμονή – κάτι που δεν είναι καλό.

Ευτυχώς, η διατροφή είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τη φλεγμονή. Οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των αχλαδιών οφείλονται κυρίως στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με την Cleveland Clinic.

Συγκεκριμένα, τα φλαβονοειδή στα αχλάδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, λέει η Jones. Αυτά τα φλαβονοειδή ηρεμούν τη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της μειώνει τον κίνδυνο για φλεγμονώδεις ασθένειες όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις.

6. Κάνουν καλό στο έντερο

Το μικροβίωμα του εντέρου σας είναι ένα μέρος που επηρεάζει την υγεία του πεπτικού συστήματος, αλλά συμβάλλει επίσης στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος και σε άλλες σωματικές λειτουργίες. Είναι φορτωμένο με βακτήρια, αλλά μην ανησυχείτε – το μικροβίωμα του εντέρου σας φιλοξενεί και “καλά” βακτήρια. Αυτά ονομάζονται προβιοτικά και τρέφονται με πρεβιοτικά, τα οποία μπορούν να βρεθούν στα αχλάδια, υπογραμμίζει η Pace.

«Τα πρεβιοτικά στα αχλάδια προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου που είναι ζωτικής σημασίας για την πεπτική και τη συνολική υγεία» εξηγεί. Οι πρεβιοτικές ίνες στα αχλάδια έχει αποδειχθεί ότι διεγείρουν αυτά τα “καλά” βακτήρια, συμβάλλοντας σε ένα υγιές μικροβιόκοσμο του εντέρου.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Νιόκι με λουκάνικο, πιπεριές και ντομάτες

xristiana

Υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ

xristiana

Seatrac στα Βραχνέικα: Φθορές στο μηχάνημα κάνουν δύσκολο το μπάνιο των ΑμεΑ- Τι καταγγέλλει η πρώην Πρόεδρος των παραπληγικών

xristiana