ΚεντρικήΥγεία

Euro 2024: Οι επίσημες οδηγίες υγείας προς τους επισκέπτες φιλάθλους

14/6/2024

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) σε συνεργασία με το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Κέντρο Αγωγής Υγείας (BZgA) εξέδωσαν από κοινού έναν οδηγό δημόσιας υγείας με στόχο την ευημερία όσων θα βρεθούν στα γήπεδα (και όχι μόνο) της Γερμανίας αυτές τις μέρες.

Ο οδηγός παρέχει αναλυτικές συμβουλές σχετικά με διάφορα θέματα υγείας, όπως εμβολιασμοί, έκθεση στον ήλιο, ασφάλεια τροφίμων και νερού, πρόληψη ασθενειών και κανονισμοί για τη χρήση ουσιών.

Euro 2024: Συστάσεις για εμβολιασμούς

  • Πριν από το ταξίδι σας στη Γερμανία: Μιλήστε με τον γιατρό σας, για να καθορίσετε αν χρειάζεστε κάποιον εμβολιασμό, που έχετε παραλείψει μέχρι σήμερα. Αυτό περιλαμβάνει εμβολιασμούς για ιλαράκοκκύτη, τέτανο, διφθερίτιδα, πολιομυελίτιδα, COVID-19 και άλλες σχετικές ασθένειες.
  • COVID-19: Παρά το τέλος της φάσης έκτακτης ανάγκης (πανδημία), η COVID-19 συνεχίζει να αποτελεί απειλή, ειδικά για ευάλωτες ομάδες. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει όλους τους απαραίτητους εμβολιασμούς για την COVID-19.

Euro 2024: Έκθεση σε ήλιο και θερμότητα

  • Προφυλάξεις: Μείνετε στη σκιά, φορέστε προστατευτικά ρούχα, εφαρμόστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) 30 ή μεγαλύτερο και παραμείνετε ενυδατωμένοι, πίνοντας αρκετό νερό. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα μεγάλα γεύματα και κάντε διαλείμματα σε δροσερά μέρη.
  • Κίνδυνοι από τη θερμότητα: Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες από τη ζέστη, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της θερμοπληξίας. Να έχετε τον νου σας στην έκθεσή σας στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) του ήλιου και ακολουθήστε τις σχετικές οδηγίες ασφαλείας.

Euro 2024: Ασφάλεια τροφίμων και νερού

  • Πόσιμο νερό: Είναι ασφαλές να πίνετε νερό της βρύσης στη Γερμανία.
  • Ασφάλεια τροφίμων: Για να αποφύγετε τροφικές ασθένειες, καταναλώστε καλά μαγειρεμένα τρόφιμα, πλύνετε φρούτα και λαχανικά, αποφύγετε τρόφιμα που έχουν διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από 2 ώρες και τηρείτε καλή υγιεινή χεριών.
  • Ασθένειες από τσιμπούρια: Τα τσιμπούρια, που είναι ενεργά από τον Απρίλιο έως τον Σεπτέμβριο, μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως η νόσος του Lyme και η κροτωνική εγκεφαλίτιδα (TBE). Φορέστε προστατευτικά ρούχα, χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό και ελέγξτε το σώμα σας για τσιμπούρια μετά από υπαίθριες δραστηριότητες. Σκεφτείτε τον εμβολιασμό για την TBE αν ταξιδεύετε σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Euro 2024: Αναπνευστικοί ιοί και Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ)

  • COVID-19 και αναπνευστικοί ιοί: Οι ηλικιωμένοι, οι έγκυες, τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα και όσοι έχουν χρόνιες παθήσεις διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Τηρήστε προληπτικά μέτρα, όπως καλή προσωπική υγιεινή, αερισμό εσωτερικών χώρων και χρήση μάσκας σε υψηλού κινδύνου καταστάσεις.
  • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ): Τα κοινά ΣΜΝ στην Ευρώπη είναι τα χλαμύδια, η γονόρροια και η σύφιλη. Τα σχετικά προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν τη χρήση προφυλακτικών, τον εμβολιασμό για την ηπατίτιδα Α και Β και την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής αν εκτεθείτε σε κάποιο ΣΜΝ.

Euro 2024: Αλκοόλ, κάπνισμα και χρήση κάνναβης

  • Αλκοόλ: Είναι νόμιμο για άτομα άνω των 18 ετών. Η κατανάλωση σε δημόσιους χώρους επιτρέπεται γενικά, αλλά απαγορεύεται σε ορισμένες περιοχές ή καταστάσεις, όπως μέσα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ τιμωρείται αυστηρά.
  • Κάπνισμα: Είναι νόμιμο από την ηλικία των 18 ετών, με απαγορεύσεις καπνίσματος σε πολλούς δημόσιους χώρους. Η χρήση καπνού αυξάνει τον κίνδυνο αναπνευστικών ασθενειών και καρκίνου.
  • Κάνναβη: Από την 1η Απριλίου 2024, οι ενήλικες άνω των 18 μπορούν να κατέχουν και να καταναλώνουν νόμιμα έως 25 γραμμάρια κάνναβης. Η χρήση της είναι περιορισμένη σε ορισμένες περιοχές και οι τουρίστες δεν μπορούν να συμμετέχουν σε τοπικούς συλλόγους κάνναβης.

Euro 2024: Πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη

  • Μονάδες Υγείας: Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλύπτονται από την ασφάλιση υγείας της χώρας καταγωγής τους και χρειάζονται την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) για θεραπεία στη Γερμανία. Μπορείτε να εκδώσετε ΕΚΑΑ μέσω του gov.gr ΕΔΩ. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, καλέστε το 112 για άμεση βοήθεια ή επισκεφθείτε τις τοπικές υγειονομικές δομές.
  • Φάρμακα: Τα φάρμακα απαιτούν συνταγή από γιατρό, με τα φαρμακεία να παρέχουν υπηρεσίες ακόμη και σε μη εργάσιμες ώρες. Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα για τις χρόνιες παθήσεις σας.

Euro 2024: Αντιμετώπιση ψευδών πληροφοριών επί ζητημάτων υγείας

  • Επαλήθευση Πληροφοριών: Κατά τη διάρκεια μεγάλων εκδηλώσεων, ψευδείς πληροφορίες μπορούν να διαδοθούν εύκολα. Πάντα να επαληθεύετε τις πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, όπως οι εθνικές υγειονομικές αρχές της Γερμανίας ή ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

    Πηγή: https://www.onmed.gr

    Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Προσωπικός Βοηθός Για ΑμεΑ: Ανοιχτή Πρόσκληση Για Ψυχολόγους Στις Επιτροπές Αξιολόγησης

xristiana

Πώς τα μάτια μπορούν να αποκαλύψουν τον κίνδυνο εμφράγματος

xristiana

4 κόλπα για την καλύτερη χρήση του υαλουρονικού οξέος που θα μεταμορφώσουν την επιδερμίδα σου

xristiana