ΚεντρικήΥγεία

4 τροφές που μπορείτε να τρώτε πριν ξαπλώσετε για καλύτερο ύπνο

4/6/2024

Ένας καλός βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για τη διατήρηση της συνολικής υγείας και ευεξίας, επηρεάζοντας τα πάντα, από τη διάθεσή μας μέχρι τη γνωστική μας λειτουργία.

Ωστόσο, η επίτευξη ποιοτικού ύπνου για πολλούς δεν είναι αυτονόητη. Και βασικός παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τον ύπνο, αλλά συχνά παραβλέπεται, είναι η διατροφή.

Οι τροφές που καταναλώνουμε, όπως υπογραμμίζει το Shefinds επικαλούμενο διατροφολόγους και ειδικούς ύπνου, μπορούν είτε να προάγουν είτε να επιβαρύνουν την ποιότητα του ύπνου.

Με τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, μπορούμε να βάλουμε ένα ακόμη λιθαράκι στον δρόμο για την επίτευξη ενός αναζωογονητικού ύπνου.

Μεταλλικό νερό με μαγνήσιο ή συμπληρώματα μαγνησίου

Η κατανάλωση μεταλλικού νερού πλούσιου σε μαγνήσιο ή η λήψη συμπληρώματος μαγνησίου πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητά του. Το μαγνήσιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση των νευροδιαβιβαστών που εμπλέκονται στον ύπνο και τη χαλάρωση. Οι μυοχαλαρωτικές του ιδιότητες μειώνουν την ένταση και προάγουν την αίσθηση ηρεμίας, ενώ περιορίζουν επίσης τα επίπεδα της ορμόνης του στρες.

Στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι

Ένα μπολ με γιαούρτι μπορεί να κάνει θαύματα και για τον ύπνο σας, σύμφωνα με διατροφολόγους. Το γιαούρτι έχει υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης καζεΐνης που βοηθά στην αύξηση των αμινοξέων στην κυκλοφορία του αίματος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πρόκειται για μια πρωτεΐνη βραδείας απελευθέρωσης, που δεν βοηθά απλά στη χαλάρωση, αλλά υποστηρίζει επίσης και την αποκατάσταση των μυών κατά τη διάρκεια της νύχτας, διασφαλίζοντας πως το επόμενο πρωινό θα νιώθετε ανανεωμένοι. Το στραγγιστό αγελαδινό γιαούρτι προσφέρει επίσης πολλά άλλα οφέλη για την οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των προβιοτικών, που συμβάλλουν στην υγεία και καλή λειτουργία του εντέρου.

Φρούτα

Τα φρούτα, με τα φυσικά σάκχαρα και την περιεκτικότητά τους σε κάλιο, συμβάλλουν σε έναν «γλυκό» ύπνο. Αποτρέπουν τις διαταραχές λόγω χαμηλού σακχάρου στο αίμα και, επιπλέον, ορισμένα φρούτα περιέχουν τρυπτοφάνη, μια πρόδρομη ουσία της σεροτονίνης, η οποία προάγει τη χαλάρωση και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Φρούτα πλούσια σε κάλιο, όπως οι μπανάνες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη χαλάρωση των μυών, μειώνοντας τις νυχτερινές κράμπες και ενισχύοντας την αίσθηση ηρεμίας πριν από τον ύπνο.

Ξηροί καρποί και σπόροι

Η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων το βράδυ είναι εξαιρετική επιλογή πριν ξαπλώσετε, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μαγνήσιο και άλλα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν τον ύπνο. Για παράδειγμα, περιέχουν το αμινοξύ τρυπτοφάνη, που είναι ο πρόδρομος της σεροτονίνης και της μελατονίνης, δύο ορμόνες που συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία του ύπνου. Ενδεικτικά, ένα τέταρτο φλιτζάνι αμύγδαλα παρέχει περίπου 100 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, ενώ ένα τέταρτο φλιτζάνι κολοκυθόσπορων περιέχει περίπου 65 χιλιοστόγραμμα. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι έχουν επίσης πολλά άλλα οφέλη για ολόκληρο το σώμα σας. Ωστόσο, οι διατροφολόγοι συνιστούν προσοχή στην υπερβολική κατανάλωσή τους λόγω της θερμιδικής πυκνότητάς τους.

Πηγή: https://www.newsbeast.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

Η Πονηρή κυρία, ο Γιατρός και τα Ζουληγμένα Στήθη!

xristiana

Άντρας τεστάρει γυναίκες πριν την παντρειά

xristiana

Πασχαλινές Αγορές Από Το Pre-Εaster Charity Pop Up Store Για Την Ενίσχυση Των Σκοπών Του Σωματείου “Ελπίδα”

xristiana