ΚεντρικήΥγεία

Το αρχαίο ρόφημα που καταπολεμά τον διαβήτη και προστατεύει την καρδιά

5/6/2024

Το ρόφημα που καταναλώνεται εδώ και χιλιάδες χρόνια βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και στην καταπολέμηση του διαβήτη. Το ρόφημα αυτό έχει πολλά οφέλη για την υγεία και μπορείτε να το εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή.

Το αρχαίο ρόφημα προστατεύει από τον διαβήτη και ρίχνει τη χοληστερόλη και την πίεση. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως το κόκκινο κρασί, η μαύρη σοκολάτα και οι ξηροί καρποί και αν καταναλώνετε 1-2 φλιτζάνια την ημέρα, προστατεύετε τον οργανισμό σας από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Το ρόφημα αυτό κάνει καλό στην καρδιά, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, προστατεύει από διάφορες μορφές καρκίνου και μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Τις ευεργετικές ιδιότητες του ροφήματος για την καταπολέμηση του διαβήτη έδειξε και μία νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας.

Τι έδειξε η μελέτη για το μαύρο τσάι

Η μελέτη αποκάλυψε έναν πιθανό σύμμαχο στη μάχη κατά του διαβήτη, το μαύρο τσάι. Αυτό το ρόφημα, που διαφέρει από τα άλλα τσάγια τόσο ως προς την επεξεργασία του όσο και ως προς τα οφέλη του, μπορεί να αποτελεί το κλειδί για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και συνεπώς την αποτροπή της εμφάνισης και της εξέλιξης του διαβήτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και το Πανεπιστήμιο Southeast στην Κίνα ανακάλυψαν τη δύναμη που έχει το μαύρο τσάι για την αντιμετώπιση του διαβήτη. Στη μελέτη συμμετείχαν σχεδόν 2.000 ενήλικες που διέμεναν σε διάφορα μέρη της Κίνας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι καθημερινοί καταναλωτές τσαγιού παρουσίασαν 15% μειωμένο κίνδυνο προσβολής από προδιαβήτη και μείωση κατά 28% της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Επιπλέον, διεξήχθη μια σειρά από εξετάσεις, από τη γλυκόζη στα ούρα έως την αντίσταση στην ινσουλίνη, για να διαπιστωθεί η σχέση μεταξύ των συνηθειών κατανάλωσης τσαγιού και διαφόρων μετρήσεων υγείας. Μόλις φιλτραρίστηκαν οι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, οι ερευνητές διαπίστωσαν κάτι εντυπωσιακό.

Η καθημερινή κατανάλωση οποιασδήποτε ποικιλίας τσαγιού συσχετίστηκε με μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και αύξηση της γλυκόζης που αποβάλλεται μέσω των ούρων.

Συγκεκριμένα, οι καθημερινοί καταναλωτές τσαγιού παρουσίασαν 15% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης προδιαβήτη και αξιοσημείωτη μείωση κατά 28% της πιθανότητας εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με τους αντίστοιχους καταναλωτές που δεν έπιναν τσάι.

Με αφορμή τη δημοσιοποίηση της έρευνας, ο Δρ Tongzhi Wu, ερευνητής και αναπληρωτής καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, δήλωσε στο Thebrighterside: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν τις προστατευτικές επιδράσεις της συνήθους κατανάλωσης τσαγιού στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα μέσω της αυξημένης απέκκρισης γλυκόζης στα ούρα, της βελτιωμένης αντίστασης στην ινσουλίνη και, συνεπώς, του καλύτερου ελέγχου του σακχάρου στο αίμα».

Σύμφωνα με τη μελέτη, το μαύρο τσάι μιμείται τις επιδράσεις των αναστολέων SGLT-2. Πρόκειται για μια σχετικά νέα κατηγορία φαρμάκων για τον διαβήτη που επιτρέπουν στους νεφρούς να αποβάλλουν περισσότερη γλυκόζη, μειώνοντας κατά συνέπεια τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτοί οι αναστολείς έχουν επαινεθεί για τις προστατευτικές τους επιπτώσεις στην καρδιά και τα νεφρά.

Το μαύρο τσάι και τα οφέλη του

Το μαύρο τσάι είναι ένας από τους τύπους τσαγιού που παρασκευάζονται με τη χρήση των φύλλων του φυτού camellia sinensis – οι άλλοι είναι το πράσινο και το λευκό τσάι. Η διαφορά μεταξύ των τύπων τσαγιού έγκειται στον τρόπο επεξεργασίας τους.

Σε αντίθεση με τα άλλα τσάγια, τα φύλλα του μαύρου τσαγιού υποβάλλονται σε μια εκτεταμένη διαδικασία οξείδωσης, εκθέτοντας τα κύτταρα στο εσωτερικό των φύλλων στο οξυγόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτή η οξείδωση μπορεί να δώσει στο μαύρο τσάι κάποια διαφορετικά οφέλη από το πράσινο τσάι (το οποίο δεν υφίσταται καμία οξείδωση) ή από το λευκό τσάι που υφίσταται μερική οξείδωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το μαύρο τσάι περιέχει μια ομάδα πολυφαινολών που δεν έχει κανένας άλλος τύπος τσαγιού. Αναπτύσσονται κατά την οξείδωση και αποτελούν το 3% έως 6% των πολυφαινολών του μαύρου τσαγιού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το μαύρο τσάι έχει μοναδικά πλεονεκτήματα.

Μέσω της ζύμωσης, το μαύρο τσάι αποκτά ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά στην ευαισθησία στην ινσουλίνη και προωθεί ένα ποικίλο μικροβίωμα του εντέρου. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση του μαύρου τσαγιού είναι ένα απλό βήμα που μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε την υγεία σας από διάφορες παθήσεις.

Πηγή: https://www.oloygeia.gr

Πηγή φωτογραφίας: https://secure.gravatar.com

Related posts

ΥΠΑ: Oδηγίες προς αεροναυτιλομένους για την αντιπυρική περίοδο

xristiana

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων

xristiana

Γνωρίζεις για ποιο λόγο πρέπει να χρησιμοποιείς primer πριν το μακιγιάζ σου;

xristiana