ΚεντρικήΥγεία

Το αρχαίο λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο και βοηθά στο αδυνάτισμα

24/6/2024

Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που καταναλώνεται εδώ και αιώνες. Είναι νόστιμο και προστατεύει τον οργανισμό σας από διάφορες παθήσεις, γι’ αυτό αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας και να μην λείπει από το τραπέζι σας.

Σύμφωνα με έρευνες, το αρχαίο λαχανικό σας προστατεύει από τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του στομάχου, καθώς αποβάλει από το σώμα σας επιβλαβείς ουσίες, τις ελεύθερες ρίζες, που ευθύνονται για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών.

Επίσης, σας προστατεύει από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το οποίο θεωρείται η πρωταρχική αιτία εμφάνισης έλκους στο στομάχι, ενώ κάνει καλό και στους ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις τους αναπνευστικού και ρευματισμούς. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο λαχανικό βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και θωρακίζει τον οργανισμό σας απέναντι σε καρδιαγγειακά νοσήματα.

Το αρχαίο λαχανικό: το λάχανο

Το λάχανο ανήκει σε μια μεγάλη οικογένεια λαχανικών, τα σταυρανθή και συγγενεύει με το κουνουπίδι, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αν και μπορεί να μοιάζει με μαρούλι, το λάχανο είναι ένα φυλλώδες λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια Brassicaceae.

Είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και χαμηλό σε θερμίδες. Έχει εξαιρετικά οφέλη και αποτελεί μια υγιεινή και νόστιμη προσθήκη σε μια ισορροπημένη διατροφή. Ακολουθούν οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να το τρώτε πιο συχνά.

Τα 6 οφέλη του λάχανου για την υγεία:

  1. Έχει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ
  2. Βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής
  3. Βελτιώνει την πέψη
  4. Μειώνει τη χοληστερόλη
  5. Κάνει καλό στην καρδιά
  6. Βοηθά στο αδυνάτισμα

1. Έχει εξαιρετικό διατροφικό προφίλ

Παρόλο που το λάχανο είναι χαμηλό σε θερμίδες, έχει εντυπωσιακό διατροφικό προφίλ.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν την πέψη και προάγουν τον κορεσμό. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως βιταμίνη C, Κ και Α) και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του καλίου και του ασβεστίου.

Το λάχανο, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ, έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, απαραίτητα για πολλές σημαντικές διεργασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού της ενέργειας και της φυσιολογικής λειτουργίας του νευρικού συστήματος.

Συνταγή για ψητά λαχανικά με βαλσάμικο από το Χάρβαρντ 

Η παρουσία αντιοξειδωτικών, όπως τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές ενώσεις, το καθιστούν ιδανική επιλογή για όσους θέλουν να ακολουθήσουν μια υγιεινή διατροφή.

2. Βοηθά στον έλεγχο της φλεγμονής

Το λάχανο είναι μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τροφή με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο της φλεγμονής στο σώμα.

Αυτό το λαχανικό περιέχει αντιοξειδωτικά που εξουδετερώνουν την κυτταρική βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας τη φλεγμονή. Επιπλέον, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Κ, η οποία έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φλεγμονής.

Μελέτες δείχνουν ότι μια διατροφή πλούσια σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το λάχανο, σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών στο αίμα, μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2.

3. Βελτιώνει την πέψη

Το λάχανο που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία του εντέρου.

Συγκεκριμένα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, προάγοντας την τακτική κίνηση του εντέρου.

Επιπλέον, το λάχανο περιέχει φυσικά πεπτικά ένζυμα που διευκολύνουν τη διάσπαση των θρεπτικών συστατικών, βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα της πεπτικής διαδικασίας.

4. Μειώνει τη χοληστερόλη

Το λάχανο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες, όπως η πηκτίνη, η οποία βοηθά στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) στο αίμα. Οι φυτικές ίνες δεσμεύουν τη χοληστερόλη στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζοντας την απορρόφησή της και προωθώντας την αποβολή της μέσω των κοπράνων.

Επιπλέον, το λάχανο είναι χαμηλό σε κορεσμένα λίπη και πλούσιο σε φυτοθρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση του συνολικού λιπιδαιμικού προφίλ.

5. Κάνει καλό στην καρδιά

Βοηθώντας στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης στο αίμα και μειώνοντας έτσι τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, το λάχανο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας εξαιρετικός σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς.

Επιπλέον, είναι πλούσιο σε κάλιο και αυτό βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνοντας τον κίνδυνο υπέρτασης και καρδιακών παθήσεων.

Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή, στα οποία το λάχανο αφθονεί, προστατεύουν τα καρδιακά κύτταρα από οξειδωτικές βλάβες, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση ενός υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

6. Βοηθά στο αδυνάτισμα

Η ευελιξία του λάχανου επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωσή του σε πολλές συνταγές, προσθέτοντας ουσία και γεύση σε κύρια και συνοδευτικά πιάτα χωρίς να διακυβεύεται η διατροφική ισορροπία.

Πράγματι, είναι ένα τέλειο λαχανικό για δίαιτες. Καθώς αποτελείται κυρίως από νερό, το λάχανο είναι μια ενυδατική τροφή που βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα. Είναι επίσης πλούσιο σε βασικές βιταμίνες και μέταλλα, παρέχοντας διατροφική υποστήριξη χωρίς να προσθέτει υπερβολικές θερμίδες.

Τέλος, είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες προάγουν τον κορεσμό, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης και στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Related posts

Στένωση τραχήλου της μήτρας: Μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα;

xristiana

Θάσος: Δασική πυρκαγιά στο Ραχώνι

xristiana

«Απαγορευτικό» στα συμβατικά ΙΧ με ζώνες διοδίων σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη και νησιά

xristiana